Spaţiile interioare şi curtea Muzeului Judeţean, revitalizate printr-un proiect de peste 6 milioane lei

Consiliul Judeţean şi-a dat acordul, în şedinţa extraordinară de vineri, pentru asigurarea sustenabilităţii organizaţionale şi funcţionale a proiectului „Concept de organizare, funcţionare şi revitalizare a unor spaţii interioare şi  curţii Muzeului Judeţean Bistriţa-Năsăud”, încheiat între Consiliul Judeţean şi Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud. În fapt, Consiliul Judeţean se angajează ca prin aparatul propriu de specialitate să asigure asistenţă specializată, instruirea, consultanţa şi susţinerea angajaţilor de la muzeu, pentru proiectul amintit, depus în cadrul Programul „Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural, finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014”.

Consiliul Judeţean are înregistrată cererea de finanţare pentru proiectul „Concept de organizare, funcţionare şi revitalizare a unor spaţii interioare şi  curţii Muzeului Judeţean Bistriţa-Năsăud”, iar în 25 septembrie a avut loc vizita în teren. În termen de 10 zile, trebuie parafat acest document între CJ şi Complexul Muzeal prin care să se asigure sustenabilitatea organizaţională şi funcţională a proiectului.

"În urma şedinţei de astăzi şi a acordului avem aproape toate lucrurile finalizate”, a subliniat Alexandru Gavrilaş, directorul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud.

"Suntem pregătiţi ca în termenele stabilite să parafăm aceste documente şi să semnăm contractul de finanţare”, a adăugat Radu Moldovan, preşedinte CJ.

Valoarea totală a proiectului este de 6,250 milioane lei, din care cheltuielile neeligibile sunt de 6, 171 milioane lei, iar cheltuielile neeligibile sunt estimate la 78.430 lei (inclusiv TVA).

Investiţiile propuse vizează subsolul clădirii (unde se va amenaja o sală multifuncţională), faţadele interioare, curtea interioară (o zonă de piaţă urbană, zonă de grădină urbană, zona rurală şi zona pieţei volante),  partea de învelitoare a clădirii şi secţia de istorie naturală. Complexul Muzeal este administrator al clădirii monument istoric „Cazarma Regimentului 63 Infanterie” .

***

Granturile SEE oferă finanţare pentru 16 state membre UE din Europa Centrală, de Est şi de Sud. Obiectivele generale ale Mecanismelor Financiare 2009-2014 sunt de a contribui la reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul SEE şi de a consolida relaţiile bilaterale între Statul Donator şi Statul Beneficiar.

Pentru a asigura implementarea Mecanismului Financiar SEE a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între Regatul Norvegiei, Republica Islanda, Principatul Liechtenstein și Guvernul României pentru perioada 2009 – 2014, care a intrat în vigoare în martie 2012.

Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, deține calitatea de Operator al Programului PA16/RO12 Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural, finanțat prin intermediul Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European 2009 – 2014.

 

 

Comentarii

03/10/14 08:26
Vizitator

La un moment dat se vorbea despre un proiect de regenerare a Muzeului Judeţean cu bani norvegieni. Pana la urma important este ca proiectul de reamenajare, şi revitalizare a unor spaţii interioare şi curţii Muzeului Judeţean Bistriţa-Năsăud, sa fie materializat. In paralel cu derularea acestui proiect, Consiliul Judetean poate face mai mult pentru ca Muzeul Judetean sa devina mai atractiv si mai integrat in viata bistritenilor. Astfel, prin demolarea centralei termice de pe str. Bistricioarei, ar permite sa se deschida o artera de circulatie cu intrare prin spatele BCR si iesire pe langa Camera de Comert si Industrie, in str. Petre Ispirescu. In lungul acestei alei care ar putea fi numita chiar “Strada Muzeului” sau ” Aleea Muzeului” ar putea fi deocamdata amenajate parcari de suprafata care sa deserveasca institutiile adiacente, precum BCR, Centrul Judetean de Cultura, Muzeul , Camera de Comert si Industrie,etc. De asemenea s-ar putea incepe sistematizarea zonei din jurul Muzeului Judetean, unde cu putina imaginatie s-ar putea gasi un loc unde sa fie mutata macheta din lemn a cetatii medievale care in prezent se afla in Piata Centrala, inghesuita langa zidurile Bisericii Evanghelice intr-un loc total nepotrivit.

03/10/14 12:24
Vizitator

In prezent, Sectia de Stiintele naturii a muzeului judetean este practic inexistenta. De acea, demararea proiectului de reamenajare a muzeului a devenit o necesitate vitala. Ar fi bine ca in cadrul lucrarilor respectve, sectia de Stiintele naturii sa fie completata cu un acvariu care ar putea fi amenajat la subsolul muzeului. Aceasta ar putea creste gradul de atractivitate al muzeului pentru vizitatori, dar ar oferi o diversificare a activitatii stiintifice derulate aici.
Merita atentie si sugestia din comentariul anterior privind sistematizarea zonei din jurul Muzeului Judetean, care ofera un spatiu extrem de generos, nu insa pentru a fi mutata macheta din lemn a cetatii medievale, ci mai degraba pentru a se construi aici in viitor un Planetarium care cu siguranta s-ar bucura de un interes deosebit din partea vizitatorilor muzeului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5