Spectacol de muzică şi dans tradiţional la Festivalul Corvinilor

Duminică, 18 octombrie 2015, într-o zi frumoasă de toamnă, la Corvineşti a avut loc „Festivalul Corvinilor”, un eveniment cultural deosebit organizat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, prin Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local al comunei Matei.
Acest festival şi-a propus, în primul rând, promovarea şi susţinerea valorilor culturii tradiţionale din judeţul Bistriţa-Năsăud, ediţia din acest an reunind artişti şi formaţii de dansuri populare sau instrumentale tradiţionale ce nu au făcut niciodată rabat de la autenticitatea folclorului românesc.
Spectacolul din cadrul acestei frumoase sărbători a culturii tradiţionale a fost deschis de Ansamblul Folcloric „Doina Rebrei” şi de solista Mina Buga; mai apoi, pe scenă a urcat tânărul interpret de muzică populară Paul Ban, fiu al satului Corvineşti, primit cu multă dragoste de spectatorii numeroşi prezenţi în sala căminului cultural; poetul popular Grigore Silviu Guzu din Poiana Ilvei a încântat auditoriul prin frumoasele poezii recitate, iar grupul vocal format din rapsodul popular Teodora Purja din Agrieş, artista Lenuţa Purja şi interpreţii Loredana şi Sergiu Purja Negrean a oferit un moment de reală emoţie prin stilul interpretativ aparte şi acurateţea exprimării, fiind o familie de artişti recunoscută pentru promovarea muzicii tradiţionale.
Încântarea publicului a fost sporită de prestaţia Tarafului tradiţional „Păuniţa” din Sângeorz-Băi compus din Dănuţ Poleac – vioară, Ilie Poleac – braci şi Petrică Adam – gordună, care a prezentat melodii tradiţionale de pe Valea Someşului superior. De asemenea, piesa de teatru „Rămaşi pe drumuri” în interpretarea Formaţiei de Teatru Nescris „Constantin Iugan” din Şanţ, coordonată de Constantin Ieronim, a captivat auditoriul. Alături de aceştia au evoluat pe scenă şi interpreţii şănţeni Dănilă Filipoi şi Lucreţia Pomohaci. Spectacolul s-a încheiat cu prestaţia Ansamblului Folcloric „Colibiţa” din Bistriţa Bârgăului, care a prezentat dansuri, cântece şi obiceiuri tradiţionale de pe Valea Bârgăului, fiind însoţit de rapsodul popular Ioana Matei din Rusu Bârgăului şi de tinerele soliste Cristina Belei şi Florina Bălan.
Reuşita acestui spectacol de muzică şi dans tradiţional la Corvineşti nu ar fi fost posibilă fără aportul esenţial al domnului Vasile Encian, primarul comunei Matei, cel care a fost aproape de toţi cei prezenţi la eveniment, şi fără implicarea atentă a referenţilor de specialitate din cadrul Centrului Judeţean pentru Cultură (etnolog Smaranda Mureşan – prezentare eveniment, maestru dans Ioan Simionca – organizare spectacol, referenţii de sunet Gheorghe Morari şi Mircea Cornea, referenţii multimedia Paul şi Adrian Fabi – realizare materiale document foto şi Vasile Ardelean).
Aşadar, „Festivalul Corvinilor” s-a transformat şi anul acesta într-o adevărată sărbătoare a localităţii Corvineşti, sătenii putându-se bucura împreună de momente deosebite de cultură şi tradiţie românească într-un cadru special precedat de slujba care a avut loc la biserică cu ocazia hramului sfântului locaş.

Etnolog Smaranda Mureşan
Referent de specialitate CJC BN

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5