„Speranţa Reînviată” în faţa unor noi provocări

Joi, 12 ianuarie, majoritatea membrilor Societăţii „Speranţa Reînviată” şi-au dat întâlnire pentru a demara, în anul 2012, cu aceleaşi intenţii constructive, benefice pentru comunităţile din arealul Văii Bârgaielor aici, de unde au plecat spre împlinire profesională membri acestei Societăţi deschisă tuturor intelectualilor pensionari din zonă.

De această dată, prima întâlnire din an a avut cel puţin două motive să îmbrace o haină sărbătorească.

Primul dintre aceste motive este argumentat cu faptul că întâlnirea s-a desfăşurat în locaţia ce va avea, sperăm, destinaţie definitivă: MUZEU al comunei Josenii Bârgăului, speranţă ce va fi împlinită de Hotărârea Definitivă de atribuire a acestui spaţiu pentru MUZEU, Hotărâre ce aparţine Primăriei şi Consiliului Local ale comunei, spaţiu ce va fi exclusiv destinat muzeului şi în care prin hărnicia lui Mihai Bâltag se află deja un număr însemnat de exponate.

Al doilea motiv a fost acela că la această întâlnire, cu un pronunţat caracter pragmatic, lucrativ, au participat ca invitaţi şi doi dintre consilierii Joseniului, d-na Doina Frumos – preşedinta Comisiei de Cultură a Consiliului Local şi dl. Vasile Urs, unul dintre veteranii în calitate de consilier şi un vrednic gospodar.

Întâlnirea a fost deschisă de Adrian Mănarcă, care a expus gândurile ce au determinat opţiunea de a milita pentru un Muzeu al comunei şi, de ce nu, pentru un adevărat Muzeu al Văii Bârgaielor, în care să se poată vorbi în dovezi şi cu mândrie despre trecut, prezent şi viitor nu numai bârgăuanilor, ci şi potenţialilor turişti dornici să refacă, poate, drumul lui Dracula din cartea lui Bran Ştoker.

De asemenea, s-au făcut referiri la aspecte de ordin formativ-educativ, cultural şi instructiv atât de necesare unor aşezări de talia celor din Valea Bârgaielor, în care sfârşitul mândriei de neam a fost mereu prezent.

S-a insistat asupra faptului că MUZEUL va fi prin excelenţă un bun de patrimoniu al comunei, al bârgăuanilor, iar după vizitarea locaţiei şi a exponatelor aşezate, „deocamdată” provizoriu, cei prezenţi – Remus Deac, Livia Blaga, Lucreţia Fonogean – au opinat că ideea este una benefică pentru comună, iar cei doi consilieri au subscris acestui gând, subliniind că şi primarul comunei, dl. Tudorel Ciotmonda, împărtăşeşte aceleaşi bune intenţii.

Au fost adresate apoi câteva gânduri de felicitare şi apreciere d-lui Mihai Băltag care, frumoasă coincidenţă, în acea zi îşi aniversa ziua de naştere.

Normal că într-o societate cu vădit caracter cultural s-a vorbit apoi, în cuvinte de ţinută despre faptul că nu trebuie uitat că la 15 ianuarie ţara îşi sărbătoreşte sau ar trebui să o facă cu accente de reală mândrie şi patriotism POETUL NAŢIONAL, prozatorul, filozoful, jurnalistul, omul politic, dar mai ales PATRIOTUL Mihai Eminescu.

Au vorbit despre acest eveniment subsemnatul, Remus Deac, Livia Blaga, Lucreţia Fonogea, iar Ioan Mânzat a citit o minunată POEZIE pe care a intitulat-o sugestiv „Rugăciune către Luceafăr”, pe care a dedicat-o Demiurgului poeziei româneşti „la 162 de ani de la naşterea Luceafărului neamului”.

Adrian Mănarcă

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5