Spitalul din Năsăud rămâne fără bani de salarii şi medicamente

Conflictul de muncă de la Spitalul orăşenesc „George Trifon” din Năsăud a ajuns şi în atenţia Instituţiei Prefectului care a intervenit în medierea divergenţelor care au izbucnit în urmă cu câteva zile.

Iniţial, a fost îngrădit accesul presei la această întâlnire de lucru, apoi s-a convenit ca reprezentanţii mass-media să asiste la 10 minute de discuţii, urmând ca Instituţia Prefectului să revină cu un comunicat de presă.

Conflictul de muncă a fost declanşat vineri, 14 iunie, când aproximativ 50 de angajaţi ai Spitalului orăşenesc „George Trifon” din Năsăud au ieşit să protesteze în curtea unităţii, în urma deciziei conducerii spitalului de a le tăia tichetele de masă. Conflictul a luat amploare când managerul George Adrian i-a anunţat pe sindicalişti că urmează a le fi diminuate şi sporurile salariale.

Prefectul, arbitru între director şi liderul de sindicat

Spitalul din Năsăud a ajuns şi în atenţia Instituţiei Prefectului care a intervenit în medierea acestui conflict de muncă. Ieri, au fost chemaţi la discuţii reprezentanţi ai sindicatului, ai conducerii spitalului, ai Autorităţii de Sănătate Publică şi ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate.

„Am acceptat să mediez această întâlnire fără a pierde din vedere serviciile medicale. Am convenit să găsim împreună o soluţie, iar pacientul să fie în centrul atenţiei (…) 80% din cheltuielile din această unitate sunt cheltuieli de natură salarială. Trebuie găsită o soluţie de diminuare a costurilor salariale, fie prin diminuarea sporurilor, fie prin restructurare”, a declarat prefectul Cristian Florian.

Directorul Spitalului orăşenesc din Năsăud, George Adrian, a făcut cunoscute propunerile manageriale care se impun, potrivit acestuia. Neacordarea tichetelor de masă, a salariilor de merit, reducerea la minimum a sporurilor de noapte, sunt câteva din măsurile anunţate pentru micşorarea cheltuielilor de personal. Alte propuneri enunţate de managerul spitalului din Năsăud au fost diminuarea sporurilor de secţie, zilele de sâmbătă şi duminică să nu mai fie plătite dublu, ci compensate cu zile libere, posturile vacante să nu mai fie scoase la concurs, iar pentru cazurile de urgenţă, medicii să fie chemaţi de la domiciliu.

Liderul de sindicat Maria Drăgoi s-a arătat nemulţumită de propunerile prezentate de conducerea spitalului. Potrivit Mariei Drăgoi, una din soluţii pentru micşorarea cheltuielilor salariale ar fi restructurarea personalului nemedical (tâmplari, femei de servicii, personal TESA).

„Se vorbeşte doar de personal medical. Am rugat conducerea spitalului ca măsurile luate să nu afecteze calitatea actului medical. În ceea ce a prezentat domnul director, nu s-a făcut nici o menţiune la personalul nemedical. Pe noi ne interesează actul medical şi malpraxisul (…)O măsură eficientă ar fi reorganizarea personalului nemedical", a precizat Maria Drăgoi.

Spitalele rămân fără bani

Bugetul alocat sistemului sanitar public în acest an este insuficient. O recunosc, directorii Autorităţii de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud şi ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate. Aceştia au atras atenţia că banii alocaţi Spitalului orăşenesc „George Trifon” din Năsăud, şi nu numai, ajung doar până în septembrie. Astfel, salariile angajaţilor sunt în pericol, şi s-ar putea ca pacienţii să suporte o parte din costurile internării. Guvernanţii se gândesc serios la introducerea coplăţii.

„E clar că economii trebuie făcute. Banii nu ajung decât până în septembrie, nu doar la spitalul din Năsăud, că în întreaga ţară. Am discutat cu directorul şi va trebui să facem o restructurare a spitalului (…) ei au avut multe externări peste contract. Vot trebui să-şi refacă listele de aşteptare şi se va lua în calcul chiar înfiinţarea unui unităţi medico-sociale. Tichetele vor trebui date, pentru că altfel, se încalcă protocolul încheiat cu Ministerul Sănătăţii”, a declarat dr. Anca Andriţoiu, director coordonator Autoritatea de Sănătate Publică.

Silvia Rusu, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate a atras atenţia că primele spitale care nu vor mai putea funcţiona cu bugetul acordat sunt unităţile cu mari cheltuieli salariale, în condiţiile în care execuţia bugetară a scăzut faţă de anul precedent. Silvia Rusu cred că bugetul spitalelor ar trebui să fie suplimentat.

„Spitale rămân fără bani, deoarece bugetul alocat este insuficient. Este o situaţie valabilă în toată ţara (…) mai există o suplimentare de 10% pe servicii medicale, dar deocamdată nu putem spera la o rectificare…”, a precizat preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate.

Acestea au fost declaraţiile părţilor participante la şedinţa de lucru, în perioada de timp în care reprezentanţii presei au avut acces. Urmează ca Prefectura să revină cu un comunicat de presă care să enunţeze concluziile întâlnirii.

În acest moment, la Spitalul orăşenesc „George Trifon” din Năsăud sunt 253 de angajaţi.

Comentarii

18/06/09 07:37
Vizitator

asistam la un adevarat circ intretinut de sindicatul asistentilor de la spitalul din Nasaud si asta doar pentru ca nimeni nu vrea sa renunte la o parte din veniturile sale ,mai bine sa plece o parte din oameni acasa.Nici nu ma pot gindi ca se poate asa ceva.Nu mai exista solidaritate,Nu ne pasa de cel de linga noi? Se vede ca da.Sindicatul tot bate moneda pe mal-praxis,doar pt a suplimenta personalul simbata si duminica,sporul fiind de 100 la 100.Cazurile grave sunt trimise la alte spitale care au un mai mare grad de competenta.

18/06/09 06:54
Vizitator

salariile au ajuns la 80% din buget pentru ca fostul manager interimar,Serdesniuc a marit salariile unor angajati vara trecuta la intelegerea cu sindicatul cu 20% cind bugetul alocat nu mai putea fi modificat.Asa s-a ajuns ca la sfirsitul anului datoria spitalului a fost de 7 miliarde lei vechi.A venit criza si banii alocati sunt mai putini.Sindicatul se revolta si nu renunta la drepturi.In acest scandal bolnavul nu se regaseste .Personalul striga in gura mare ca directorul nu gaseste solutii.Daca in toate unitatile se stringe cureaua imi pun intrebarea asistentii de ce nu pot.Va mai informez ca programul este de 12 ore,deci 14 ture pe luna restul e liber.salariul este cu sporuri cu tot in spital in jur de 13 ,14 milioane.Va rog pe dumneavoastra stimati cititori sa trageti conuziile

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5