Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa are una dintre cele mai moderne maternităţi din ţară

Singurul spital care are o maternitate, dar nu aşa de modernă ca a noastră este Spitalul Universitar din Iaşi. În rest, nu există, nici la Cluj, nici la Bucureşti, nici la Craiova, nici într-un alt oraş, pentru că e un parcurs greu al unor astfel de proiecte. Acest lucru a fost confirmat şi de reprezentanţii Guvernului României, ne spune managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, dr. Mircea Gelu Buta.

Povestea vizitei noastre în noile secţii de obstetrică şi neonatologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa începe cu un final, care poate fi şi un început. Săptămâna aceasta a fost declarată Săptămâna Porţilor Deschise pentru toţi cei interesaţi să viziteze noile secţii de obstetrică şi neonatologie, modernizate în cadrul unui proiect finanţat de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană de Investiţii.

Am fost însoţiţi în vizita noastră de asistenta principală Gabriela Remeş - director îngrijiri, directorul administrativ Gabriel Lazany, două asistente pensionare care au lucrat mai bine de 30 de ani în aceste secţii şi o viitoare mămică.

Prima impresie: aşa e firesc, aşa e normal. Aşa ar trebui să funcţioneze totul într-o societate civilizată. Şi aşa ar trebui să arate şi o secţie de maternitate. Dar, apoi te trezeşti, îţi aminteşti în ce ţară trăieşti, îţi aminteşti cum e finanţată sănătatea, şi fără să aduci complimente gratuite, ducerea la bun final al acestui proiect, care a început în urmă cu şapte ani, se datorează şi managementului din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa. Performanţa actului medical nu are legătură cu subiectul acestei poveşti, dar şi aici adevărul nu este doar al unora.

,,Noul” este remarcat rapid de cele două asistente pensionare, două doamne cochete, cei mai fini observatori. Nici viitoarea mămică nu se lasă mai prejos. Întrebări, curiozităţi la care răspund directorii Gabriela Remeş şi Gabriel Lazany.

,,Valoarea investiţiei este de circa 2,4 milioane de euro, la care se adaugă sumele alocate pentru echipamente. Perioada efectivă de execuţie a lucrărilor a fost 2012-2014, executant fiind Benzot – Har S.A. din Miercurea Ciuc”, ne spune directorul administrativ Gabriel Lazany.

Gabriela Remeş îmi mărturiseşte că s-ar întoarce din nou să lucreze aici. ,,De la sala de naşteri am plecat ca şi director de îngrijiri”. O întreb cum a fost această săptămână a porţilor deschise:

,,A venit foarte lume să viziteze secţiile de obstetrică şi neonatologie. Am remarcat curiozitate şi multe reacţii plăcute faţă de ceea ce au văzut. Şi dorinţa de a avea copii. În această Săptămână a Porţilor Deschise am făcut tot ceea ce am putut ca să informăm populaţia judeţului că avem o aşa maternitate, deoarece asistenţa la naştere este gratuită. În ceea ce priveşte vizita de azi, m-am bucurat foarte tare. Eu le cunosc pe cele două doamne care au lucrat aici. Eu de la sala de naşteri am plecat ca şi director de îngrijiri. Este cea mai frumoasă meserie, să aduci pe lume…viaţa”, menţionează Gabriela Remeş.

Ecaterina K. a lucrat ca şi asistenţă la secţia de neonatologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, 33 de ani, şi se declară plăcut surprinsă de schimbarea produsă. ,,Secţia este complet schimbată şi este spre binele celor ce se vor interna aici şi să dea Dumnezeu să fie într-un ceas cu noroc să vină cât mai multă lume. Pe de altă parte, trebuie să avem grijă şi să respectăm ceea ce s-a făcut aici. Am remarcat aparatura nouă care s-a adus şi care va ajuta foarte mult”.

Eva P. a lucrat ca şi asistentă în secţia nou-născuţi. Se bucură şi ea de ceea ce a văzut, dar şi că s-a reîntors...

,,Făcând această vizită în Săptămâna Porţilor Deschise m-a surprins diferenţa între ceea ce a fost atunci şi ceea ce este acum. Curăţenia şi dezinfecţia sunt baza aici care protejează nou-născutul, cât şi lăuzele, mămicile, cât şi personalul. Mă bucur că am avut această ocazie, că m-am reîntors aici şi mi-a plăcut foarte mult ceea ce am văzut”.

Viitoarea mămică e o tânără foarte informată. O întreb dacă va naşte aici…în Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa.

,,Nu ştiu exact dacă voi naşte aici, dar lucrurile sunt impresionante. Totul e foarte frumos, totul e foarte curat, inclusiv sterilizarea apei cu care se spală bebeluşul, a aerului. Pe mine, personal, ca viitoare mămică, mă interesează nu doar confortul hotelier, ci şi siguranţa bebeluşului, ce are de făcut după naştere viitoarea mămică şi restul vine de la sine”.

Povestea se încheie cum a început…cu managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa. La finalul vizitei îi adresez câteva întrebări. Îl întreb ce criterii trebuie să aibă în vedere o mamă atunci când alege spitalul sau clinica unde va naşte.

,,În medicină, în primul rând, trebuie căutat confortul medical. Când spun confort medical mă refer la alegerea echipei de profesionişti care în cazul de faţă trebuie să supravegheze evoluţia sarcinii şi să-şi conducă actul naşterii. Când vorbesc de confortul medical, pot spune că puţine unităţi pot să pună la dispoziţie linii de gardă cu medici în permanenţă pentru patologiile care se pot ivi. În acelaşi timp este important şi confortul hotelier, dar poate aici se greşeşte de cele mai multe ori, pentru că ceea ce am văzut eu în timpul activităţii mele medicale, toată atenţia este canalizată în jurul femeii gravide chiar după ce naşte, în primele zile ea este cea care poate să îşi exprime suferinţa, bucuria, sentimentele celor din jur, iar produsul de concepţie care ar trebui să fie cel mai important personaj din acest binom este oarecum marginalizat, el este lăsat în grija personalului medical, pentru că trebuie să se refacă.

După externarea din spital, se trezeşte la domiciliu cu puţine cunoştinţe de îngrijiri. Şi tocmai de aceea încercăm să ne organizăm în instituţia noastră. În cele 3- 4 zile cât mămica stă în maternitate încercăm să o ajutăm să-şi dobândească măcar elementare deprinderi ca să-şi îngrijească copilul. Reuşim sau nu reuşi, depinde de comunicare, depinde de multe alte lucruri. De fapt, cred că este pasul pe care vrem să îl reluăm şi să îl facem prin noua organizare a maternităţii. Am creat un confort pe care şi cei care îl folosesc trebuie să ştie să îl folosească. Educaţia sanitară lasă foarte mult de dorit”, îmi spune dr. Mircea Gelu Buta.

Îl întreb şi despre noutatea glamour mult discutată, dacă tăticii vor putea asista la naştere. ,,Într-adevăr tăticii pot asista la naştere, dar din punctul meu de vedere e bine să nu se exagereze lucrurile. O naştere este o intimitate a unei femei, aşa a fost de sute de mii de ani. Sigur, modernitatea aceasta atrage după sine tot felul de teorii, dar nu am văzut foarte mulţi tătici dispuşi să intre într-o sală de naştere. Sigur, noi vom crea aceste condiţii”, îmi precizează dr. Mircea Gelu Buta.

Las la urmă de tot întrebarea care îi macină pe cei mai mulţi din interiorul sistemului. Fac sau nu concurenţă noile secţii unei clinici private din oraşul nostru. ,,Vreau să stabilim nişte lucruri. Spitalul Judeţean nu este în concurenţă cu nimeni. Mereu aud, sistemul privat este concurentul sistemului public. Este o prostie! Nu există! Din punctul nostru de vedere, sistemele medicale sunt complementare. La aceste sisteme te duci în funcţie de statutul tău social şi banii pe care îi ai. Ai bani şi vrei să naşti la o clinică privată? Te duci la o clinică privată! Mai aud şi opinii de genul, la privat sunt mai bine îngrijit, pentru că am plătit. Până ai propriile experienţe! Încă o dată zic, protecţia medicală e cea mai importantă şi asta nu o poate da decât un spital public sau o clinică privată mare”, concluzionează dr. Mircea Gelu Buta.

Potrivit conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, săptămâna viitoare secţiile de obstetrică şi neonatologie ale Spitalului Judeţean vor deveni funcţionale.

Prezentare:

1.Secţia de Neonatologie:

Clasa 1: zonă de acces personal, vestiar, grup sanitar;

Clasa 2: zonă de evidenţe fişiere, sală tratament, zonă de bucătărie, biberonerie, sterilizare biberoane, lactarium, două saloane cu 2 x 3 paturi în sistem rooming-in, pentru copii subponderali sănătoşi;

Clasa 3: un salon cu 5 paturi pentru n.n. subponderali, un salon cu 4 paturi pentru n.n. prin cezariană, un salon cu 3 paturi pentru n.n. din exterior;

Clasa 4: două saloane n.n. ATI cu 5, respectiv, 3 paturi

2. Secţia de Obstetrică:

Zonă de primire: fişier, medic-şef, asistentă-şefă, cameră de gardă; Zonă de saloane: organizată în sistem rooming-in (7.0 mp pentru mamă şi 3.5 mp pentru copil); grup sanitar propriu; facilităţi pentru îmbăiatul şi înfăşatul n.n. - 8 saloane – 3 paturi; - 2 saloane – 5 paturi pentru gravide cu patologie; - 1 rezervă – 1 pat pentru persoane cu dizabilităţi; - 3 rezerve – 1 pat; - diverse spaţii administrative şi funcţionale.

3. Blocul operator: 4 săli de naştere, 1 sală de cezariene; 1 sală de naşteri septice; filtru sanitar pentru medici; cameră medic de gardă, cu grup sanitar; cameră pentru asistente; grupuri sanitare; spaţii de depozitare.

4. Secţia ATI - amplasată în vecinătatea Blocului operator; - 9 paturi: sursă oxigen; aer comprimat/aspiraţie; surse de energie electrică pentru branşarea a 4-5 utilizatori concomitent.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5