Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa: Din 1 octombrie, la Policlinică, o nouă investigaţie medicală, osteodensitometrie DEXA

Începând cu data de 1 octombrie, o nouă investigație medicală paraclinică va fi disponibilă în policlinica Spitalului Județean de Urgență Bistrița -  Osteodensitometrie DEXA – anunţă managerul Gabriel Lazany.

Potrivit acestia, echipamentul în valoare de 125.000 de lei a fost achiziționat din fonduri alocate de către Consiliul Județean Bistrița-Năsăud. 

Investigațiile pot fi efectuate contra cost, costul unei investigații fiind de 60 de lei, sau gratuit cu trimitere de la cabinetul de endocrinologie, dr. Alina Filip și dr. Dan Ciovernache.

***

Osteodensitometria este o tehnică a imagisticii medicale prin care se măsoara densitatea osoasă și prin care se poate stabili diagnosticul de osteoporoză. 

Osteoporoza este o afecțiune caracterizată prin oase mai puțin dense și mai puțin puternice decât oasele normale, care mărește riscul de fracturi osoase, chiar și la traumatisme minore. 

Testarea densității osoase prin osteodensitometrie face posibilă aprecierea riscului de fractură și indică dacă persoana are nevoie de tratament pentru prevenirea osteoporozei. 

Screening-ul durează în general 5-10 de minute, nu este dureros și se recomandă tuturor femeilor după instalarea menopauzei, frecvența controlului fiind stabilită de medicul specialist. Barbații pot de asemenea suferi de osteoporoză, în special cei care fumează sau suferă de boli cronice pentru care primesc tratament cortizonic. 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]