Spovedania unui colonel de securitate în „Demers pentru adevăr”

O carte-document, incitantă şi care redă memoriile unui fost ofiţer de securitate, col. (r.) Gheorghe Bănescu, care trăieşte la Târgu Mureş şi care vrea şi reuşeşte să contureze, cu lux de amănunte, munca şi activităţile specifice ale foste Securităţi comuniste, în cartea „Demers pentru adevăr” – Consemnări, 2010, într-un grupaj de mărturii, de lumini şi umbre, puncte de vedere pro şi contra, o carte autobiografică care încearcă să justifice acţiunile de apărare a siguranţei naţionale a României, dar şi cele de poliţie politică executate de Securitate în perioada 1947-1989.
Din cuprinsul cărţii spicuim câteva titluri de capitole: Studierea evoluţiei aparatului represiv al anilor 1931-1956; Am preferat munca de spionaj în detrimentul sportului de performanţă; Tematici cuprinse în programul de pregătire şi instruire pentru munca de culegere de informaţii; Spionajul total în preocuparea serviciilor secrete occidentale; Astăzi, în România, este un privilegiu să fii minoritar; Securitate, trupe de Securitate; Miliţie, Penitenciar; Pompieri şi Arhive, Dosarul „Drapelul nopţii” – arborarea steagului ungar pe frontispiciul Palatului administrativ şi al Liceului „Papiu Ilarion” din Târgu Mureş; Dosarul „Podul Nirajului” – inscripţii cu conţinut de învrăjbire şi incitare la revoltă a populaţiei maghiare împotriva românilor din comunele Acăţari, jud. Mureş; Acţiuni de distrugere, prin explozii, cu victime umane, a statuii ecvestre a lui Mihai Viteazu din Târgu Mureş; L-am cunoscut pe Nicolae Pacepa; Frunda Gyorgy suspectat de legături cu un serviciu secret occidental etc.
Un volum mărturie, scris într-un ritm alert, ce încearcă să facă lumină în temniţele trecutului ale fostei Securităţi comuniste şi ale slujbaşilor etc.
Autorul precizează că această carte a fost un document Strict Secret până în anul 1990, reuşind, în cele 350 de pagini, să facă o „radiografie” reală a societăţii româneşti din anii dictaturii comuniste.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5