Stelian Dolha: Irigaţiile, problemă naţională de grad zero

Departamentul de comunicare al candidatului USL

Seceta a compromis anul acesta numai în Bistriţa-Năsăud o sută de mii de hectare de terenuri agricole, păşuni şi livezi, iar la nivel naţional situaţia poate fi calificată pe drept cuvânt drept dezastruoasă. Agricultura românească va trebui să facă faţă şi în anii care vin unui asemenea flagel, după transformările climatice la care suntem supuşi şi deşertificarea accentuată, iar găsirea unei soluţiile urgente impune transformarea chestiunii irigaţiilor în problemă naţională de grad zero.

Situaţia alarmantă în care se găsesc agricultorii şi fermierii din Bistriţa-Năsăud, dintre care unii au pierdut anul acesta întreaga recoltă ca urmare a secetei, m-a determinat să pun la punct, alături de specialişti în agricultură, un set de politici agrare pentru care doresc să militez odată cu alegerea în Parlamentul României. Am decis să intru în Comisia pentru Agricultură şi Silvicultură a Camerei Depuţilor, calitate din care voi putea contribui activ la implementarea acestei politici agrare ferme şi a unui pachet de măsuri menit să revitalizeze greu încercatul sector agricol şi zootehnic.

Câteva soluţii pentru sisteme de irigaţii în Bistriţa-Năsăud
Consultările cu specialiştii din agricultură şi cu cei în îmbunătăţirile funciare mi-au indicat mai multe soluţii de amenajare de minisisteme de irigaţii care se pretează condiţiilor din Bistriţa-Năsăud. Cea mai simplă şi ieftină dintre acestea este fezabilă în zonele aflate în apropierea cursurilor de apă cu debit mare permanent. Aici achiziţionarea unor motopompe de mici dimensiuni ar acoperi nevoile unei gospodării individuale.
Pentru zonele de câmpie, soluţia identificată de specialişti, ceva mai complexă, constă în forarea unor puţuri, bazine colectoare şi sute de metri de conducte, pe modelul celor existente înainte de 1989 şi distruse ulterior. Aceasta ar implica intervenţia administraţiilor locale şi a asociaţiilor de producatori ,date fiind atât costurile, cat şi aria de deservire a sistemelor de irigaţii.
Toate sistemele însă, indiferent de metoda care se pretează fiecărui caz în parte, impun o politică naţională de subvenţionare a sistemelor de irigaţii, cu procente care să meargă chiar până la 70 -80 % din costuri.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5