Stelian Dolha: Lucrurile s-au clarificat cu senatorul Dorin Dobra. Nu e cea mai bună listă, dar e o listă echilibrată

Tensiuni, din nou,  în organizaţia judeţeană a vechiului PNL. Noua problemă pe care o trăiesc acum liderii locali şi judeţeni ai partidului o reprezintă lista celor 11 liberali care vor face parte din Comitetul Executiv Judeţean al noului PNL.

Noul organism de conducere va avea 27 de membri, 11 de la vechiul PNL şi 16 de la fostul PDL. CJEX este alcătuit din parlamentarii aleşi în judeţul respectiv, preşedinţii organizaţiilor interne, cu drept de vot consultativ. Membrii CJEX sunt desemnaţi de fiecare partid care a fuzionat, din cadrul Biroului Politic Judeţean, respectiv Biroului Permanent Judeţean, la propunerea preşedintelui organizaţiei judeţene şi supuşi aprobării în Biroul Politic judeţean al fostului PNL şi în Colegiul Director judeţean al fostului PDL.

La PNL, lucrurile s-au complicat, vineri seara, în şedinţa BPJ unde trebuia votată lista celor 11 membri. S-a lăsat cu demisii din BPJ, cu reproşuri, împăcari.

Aflaţi din interviul de mai jos ce spune liderul vechiului PNL, deputatul Stelian Dolha,  despre toată această stare conflictuală din partid.

 

Ce s-a întâmplat, aseară, (n.r.- vineri seara) în şedinţa de Birou Politic Teritorial al PNL?

Stelian Dolha: A fost o şedinţă a Biroului Politic Teritorial al PNL de rit vechi. A fost şi ultima şedinţă în formula aceasta, pentru că trebuiau luate nişte decizii. E vorba de un Comitet Executiv Judeţean, care trebuia format în urma Consiliului Naţional care a avut loc la Bucureşti. E vorba de o formulă restrânsă în care din partea fostului PNL intră 9 oameni, plus preşedintele partidului şi senatorul care intră de drept, deci 11 persoane per total, iar din partea fostului PDL intră 16 persoane (14 persoane, plus preşedintele şi senatorul pe care îl au).

Comitetul Executiv Judeţean este o formulă de lucru restrânsă aşa cum am spus, care trebuie să ducă la îndeplinire deciziile care se iau în Biroul Politic Judeţean, acolo unde suntem paritari, cu alte cuvinte suntem 40 - 40, deci un număr egal şi mai are rolul de a asigura continuitatea partidului pe o perioadă de cel puţin două săptămâni sau chiar o lună de zile până când se reuneşte Biroul Politic Judeţean, şi de a conduce, practic, partidul în această perioadă.

Bineînţeles, că această formulă a fost o formulă tentată, a fost o formulă, hai să îi zic, vânată de foarte mulţi, în sensul bun al cuvântului, pentru că oamenii şi-au dorit să fie prezenţi într-un număr cât mai mare în această formulă, numai că, din păcate, numărul nostru a fost limitat, după calculul naţional care s-a făcut, nu după un calcul de la Bistriţa.

 

De unde a plecat nemulţumirea senatorului PNL Dorin Dobra?

Stelian Dolha: În privinţa senatorului Dorin Dobra, nu că vreau să fiu rezervat, dar puteţi să îi daţi un telefon.

 

Urmează să fac şi acest lucru. Eu vă întreb ce s-a întâmplat din punctul dumneavoastră de vedere?

Stelian Dolha: A fost, hai să îi spunem o reacţie de moment, dar în urma discuţiilor pe care, azi, le-am avut cu senatorul Dorin Dobra, lucrurile s-au clarificat. Dorin Dobra este colegul meu.

 

Până la clarificarea lucrurilor, e limpede că au existat nemulţumiri. Concret, ce v-a reproşat senatorul Dorin Dobra în şedinţa de vineri seara?

Stelian Dolha: Mi-a reproşat o lipsă de comunicare, în sensul în care lucrurile trebuiau mai bine comunicate în ultima vreme, dar fiind amândoi prinşi cu mai multe probleme, poate nu am reuşit să comunicăm suficient de bine.

Revin, şi nu spun asta ca să aduc totul într-o lumină pozitivă, dar cred că am reglat toate aceste lucruri între noi. Pe viitor, am stabilit că ne vom vedea cel puţin o dată pe săptămână ca să vorbim şi despre partea liberală, partea de rit vechi din noul PNL. Vorbim şi de organizaţia municipală, vorbim şi de organizaţia municipală, vorbim şi de ofurile lui, pentru că da, lucrurile acestea trebuie să se întâmple.

 

Concluzia e ...

Stelian Dolha: Că vom colabora mai bine.

 

Revenind la ceilalţi colegi din PNL şi nemulţumirile acestora.

Stelian Dolha: Nu vă spun că în urma discuţiilor avute aseară în şedinţa Biroului Politic Judeţean, o parte dintre ei şi-au dat demisia pentru că nu fac parte din această formulă executivă. Nu vă ascund că unii m-au sunat şi mi-au cerut să facă parte din formula aceasta. Conform statului, într-adevăr, preşedintele, adică eu, puteam să vin cu o formulă pe care să o propun Biroului şi Biroul să o voteze. Numai că eu în cadrul PNL, şi nu e de dată recentă, am spus că vreau votul liber, vreau vot deschis pentru fiecare persoană în parte, vot secret, aşa mi se pare corect. Am propus ca toţi acei nouă oameni, mai întâi să se înscrie doritorii pe o listă şi să fie votaţi secret. Eu cred că am propus cea mai democratică formulă de lucru posibilă. În momentul în care nu am venit cu formula pe care ne-o permitea statutul de a face liste şi de a se regăsi pe liste, oamenii aceştia au ales altă cale, de a-şi da demisia, atenţie, nu din PNL, aşa cum s-a scris, ci şi-au dat demisia din Biroul Politic Judeţean al fostului PNL. Vorbim de 3-4 oameni.

 

Cine sunt aceştia?
Stelian Dolha:
E vorba de Marin Rus şi domnul  Niculae Găitan, viceprimarul oraşului Năsăud. Argumentului domnului Găitan a fost că nu am discutat cu el la întocmirea listei pentru Comitetul Executiv Judeţean, deşi era vicepreşedinte al partidului şi avea funcţii importante în partid. Va rămâne copreşedinte al partidului la organizaţiei Năsăud şi bineînţeles, membru în PNL. A ales să demisioneze din BPJ. E opţiunea dânsului, o respect, asta este.

 

În cele din urmă aţi stabilit formula de 11? Cine sunt cele nouă persoane, care alături de dvs. şi senatorul Dorin Dobra vor face parte din Comitetul Executiv Judeţean?

Stelian Dolha: Samuel Coman, George Scuturici, Sorin Hangan, Ioan Peteleu, Diana Morar, Andrei Rusu, Mureşan Vasile, Cîrlig Cristian şi Redac Răzvan.

 

Sunt câteva nume noi. Nu am auzit de unii dintre ei.  De pildă, Vasile Mureşan.

Stelian Dolha: Vasile Mureşan este un liberal cu state vechi din Rebrişoara, cred că cel mai longeviv liberal pe care îl avem, de vreo 20 de ani în PNL. Supus la tot felul de presiuni, a rezistat în PNL şi a reuşit să facă acolo o formulă extraordinară pentru PNL.

 

Cârlig Cristian şi Răzvan Redac.

Stelian Dolha: Cârlig Cristian este avocat, este membru în Biroul Politic Judeţean din 2012, o persoană cunoscută în Beclean. Cu alte cuvinte este prinsă şi aripa colegiului 2.

Redac Răzvan este consilier în oraşul Năsăud şi liberal de multă vreme.

 

Nu sunt în măsura să contest calitatea de liberali a domnilor respectivi, dar vă întreb: nu se impunea, mergând pe puterea de decizie a formulei de 11, ca pe listă să se găsească persoane cu experienţă, notorietate din partid?

Stelian Dolha: Nu eu am făcut aceste nominalizări. Ei s-au autopropus, ca să ne înţelegem. Lista de propuneri a ajuns la 16, 20 de persoane. Şi a fost vot secret între aceste persoane. Deci, cei 40 de membri ai Biroului au votat cele 9 persoane.

 

Marin Rus şi Niculae Găitan s-au autopropus pentru această listă?

Stelian Dolha: Nu s-au autopropus pentru această listă. Reacţia lor a venit la începutul şedinţei. Domnul Găitan a făcut acest lucru, vineri dimineaţa, când şi-a înaintat demisia. Aseară, după şedinţă, am avut cu domnia sa o discuţie. Mi-a spus că a ales să recurgă la demisie, pentru că nu l-am consultat în legătură cu acest Comitet Executiv. Eu i-am răspuns că nu am consultat pe nimeni, pentru că urma un vot în Birou şi acesta e principiul pe care ă să îl duc mai departe cu toate riscurile care vor apărea după.

Cu domnul Marin Rus, vă spun sincer, vreau să am o discuţie, pentru că domnul Marin Rus a fost alături de mine şi de PNL în momente grele. Eu cred că nemulţumirea lui se poate îndrepta. Nu într-o formulă de Comitet Executiv Judeţean, care acum e stabilită, dar cred că partidul are încă suficient potenţial în care el ar putea să se manifeste.

 

Dumneavoastră sunteţi mulţumit de  listă?

Stelian Dolha: În mare parte, da. Eu mă bucur că pe această listă se găseşte un om drag mie şi care a fost un liberal în toate timpurile. Poate fi un model pentru generaţia tânără. Mă refer la Rusu Andrei. Mă bucur că a revenit în prim-planul politicii judeţene. Pe de altă parte, se regăseşte municipalitatea, se regăsesc şi doamnele acolo. Eu cred că lista e oarecum echilibrată. Eu nu am spus niciodată că e cea mai bună listă. Eu sunt suficient de mulţumit de cum am ieşit lucrurile.

Mai trebuie spus că avem şi supleanţi. Printre supleanţi se numără şi preşedintele tineretului de la Tiha Bârgăului, Gîvan Nicolae, un om de afaceri, un om  care a scos cel mai bun scor la alegerile prezidenţiale şi alţi tineri de nădeje. Mă bucur că oamenii îşi doresc să muncească.

Comitetul Executiv Judeţean este o formulă de lucru, nu de altceva. Ne vom întâlni săptămânal sau cel mult la două săptămâni şi vom lucra în această formulă. Aici se stabilesc anumite lucruri, dar votul final pe ceea ce se propune, se ia în Biroul Politic Judeţean, în formula mare de 80 de oameni. Acolo, practic, se desăvârşeşte votul. Acolo se finalizează. Comitetul Executiv Judeţean propune, Biroul Politic Judeţean hotăreşte, validează.

Probabil lucrurile nu au fost înţelese pe deplin, Comitetul Executiv Judeţean este o formulă de lucru, aici se vine cu propunerile respective, iar BPJ reunit hotăreşte.

 

La ora actuală BPJ pe rit vechi cum îi spuneţi este fără senatorul Dorin Dobra sau a revenit asupra deciziei?

Stelian Dolha: Senatorul Dorin Dobra face parte de drept din BPJ. Dorin Dobra nu are cum să plece, pentru că el face parte de drept din BPJ, pentru că el face parte din Comitetul Executiv Judeţean. A avut o nemulţumire pe care eu spun că am reglat-o azi.

 

Spuneţi că senatorul Dorin Dobra nu are cum să plece din BPJ, dar poate să refuze să participe la lucrările BPJ.

Stelian Dolha: Sigur. Poate să refuze să participe la lucrările BPJ, poate să refuze să participe la lucrările Comitetului Executiv Judeţean. Poate să facă asta, dar nu e cazul. După discuţia de azi, eu cred că Dorin Dobra va participa şi la lucrările BPJ, şi la lucrările Comitetului Executiv Judeţean. Nu poate să fie separat de PNL, pentru că el e liberal. O spun cu certitudine.

Interviu realizat de Carmen Bulz

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5