Stelian Dolha: Până în 2019, PNL trebuie să fie un partid organizat. Nu e simplu să te iei la trântă cu Radu Moldovan şi Ovidiu Teodor Creţu. Cu referendumul de la Sângeorz, creăm un precedent

Prim-vicepreşedintele Stelian Dolha a revenit pe scena politică judeţeană. Despre PNL, opoziţie şi referendumul de la Sângeorz Băi, dar şi despre noua afacere a fostului parlamentar bistriţean, am discutat preţ de câteva minute.

Rep.: Ce înseamnă PNL în Bistriţa-Năsăud? Cum stau lucrurile în PNL?

Stelian Dolha: Ar trebui să spun că suntem şi suntem într-un proces amplu de reorganizare, pentru că odată cu câştigarea preşedinţiei de către Ludovic Orban, cel puţin accentul începe să se pună pe teritoriu, pe membrii Partidului Naţional Liberal şi pe filiale. Bineînţeles că îmi doresc ca şi în Bistriţa-Năsăud lucrul acesta să se vadă. Bineînţeles că îmi doresc ca fiecare organizaţie din Bistriţa-Năsăud să se simtă asta, că există o prezenţă judeţeană, o prezenţă naţională déjà, undeva lângă el. De ce? Pentru că lucrul ăsta nu s-a simțit  până acum, oamenii au dus lipsă de asta, nu au fost căutați. Și mie personal, și eu cred că în 4-6 ani de zile am bătut județul ăsta în fiecare comună, în fiecare sat, de multe ori mi s-a reproșat: „nu ați fost de suficient de  multe ori pe la noi, nu ne-aţi căutat”. Poate nu am fost în momentele grele ale lor. Asta ar trebui să îndreptăm acum, adică să se vadă că există o Opoziţie cu adevărat şi că ea este sprijinită, pentru că în Bistriţa-Năsăud ne luptăm cu un mastodont care devine din ce în ce mai mare, din ce în ce mai amplu, cu rădăcini adânci, PSD-ul bistriţean, cu care va trebui să ducem bătălii la europarlamentare, prezidenţiale şi bineînţeles apar localele şi parlamentarele, începând cu 2019. Până atunci va trebui să fim un partid organizat, în primul rând, şi un partid care să aibă un mesaj coerent şi corect.

Rep.: E reorganizare de aproape un an? Discutând în mod realist, preşedintele ales, vocea e sublimă dar lipseşte cu desăvârşire. Opoziţia e ceva de genul “scuză-mă că te-am călcat”.

Stelian Dolha: De multe ori le-am spus asta în Biroul Politic Judeţean, că avem nevoie de voci, ca să nu folosesc singularul, mult mai clare, mult mai apăsate ale Opoziţiei în judeţul Bistriţa-Năsăud şi la nivel naţional, bineînţeles, chiar acolo. Ludovic are nevoie de oameni lângă el, prim-vicepreşedinţii, vicepreşedinţii etc., care să fie în spatele lui sau lângă el, şi să-şi exprime punctele de vedere. La noi, cu atât mai mult cu cât PSD înregistrează un scor mare, mare şi sunt bine organizaţi. O armată bine disciplinată, ei au fost întotdeauna aşa, de la Iliescu încoace ştim foarte bine că ei au fost foarte buni ascultători. Uite că le-au venit şi roadele, cu mesaje de astea, cu programe false şi mincinoase, dar uite că au avut câştig de cauză. Astăzi probabil că românii regret, dar e prea târziu.  

Rep.: După sondaje, nu regretă.

Stelian Dolha: După toate sondajele, e clar că ei au bazinul acesta de 30%, dar, ce mă bucură, e faptul că Partidul Naţional Liberal, luând parlamentarele când a obţinut scorul jenant de 21%, astăzi are cel puţin 27%, cam pe toate sondajele, ceea ce e bine, adică trendul este bun, este crescător.

Rep.: Dacă e să ne uităm în urmă cu 2 ani, Ioan Oltean, Stelian Dolha, Cristiian Florian, Dorin Dobra, Florin Urâte, astăzi nu mai există nimeni pe care să-l auzi având o opinie, făcând opoziţie pur şi simplu. Robert Sihiartău e inexistent, Ioan Turc, opoziţie, loveşte cu pana, şi cam atât. PNL nu mai există practic în judeţul Bistriţa-Năsăud ca voce mă refer.

Stelian Dolha: În conferinţele de presă, în emisiunile televizate, a mai fost, bineînţeles că nu atât de apăsat.

Rep.: Îmi amintesc de emisiunile pe care le aveam împreună.

Stelian Dolha: Da, cu modestie chiar eu le spun asta. Patru ani de zile am încercat să fac Opoziţie cu adevărat în judeţul Bistriţa-Năsăud şi eu cred că am făcut-o, pentru că că mi-am făcut şi foarte mulţi duşmani. Opoziţia, atunci când o faci aşa cum trebuie, aşa cum, până la urmă, e rolul şi rostul nostru ca oameni care facem politică în Partidul Naţional Liberal, azi. O opoziţie care să conteze, adică cu alte cuvinte, în momentul în care se uită societatea civilă, când se uită bistriţenii la tine să spună de mâine poţi fi alternativa sau trebui să fie alternativa. Dacă te regăsesc şi spun de mâine poţi fii, atunci ai făcut opoziţie cu adevărat. Dacă în schimb o să spună „voi încă nu sunteţi pregătiţi pentru guvernare, voi nu sunteţi pregătiţi nici pentru guvernarea asta locală”, atunci înseamnă că avem o problemă şi că vocile noastre sunt prea slabe.

Rep: - Cei pe care i-am enumerat, v-aţi dat de-o parte sau aţi fost daţi deoparte?

Stelian Dolha: - În problema mea, n-a venit de undeva de la o filială, filiala bistriţeană, a venit după varianta naţională. S-a dovedit a fi o variantă proaspă chiar şi pentru Partidul Naţional Liberal. Adică, Alina Gorghiu, nu doar că nu m-a sprijinit,  în ultima perioadă a ei (n.n.- de preşedinţie PNL), aveam impresia că mai mult ne pune beţe în roată decât să ne ajute, cei puţin pe noi, pe bistriţeni. Eu am avut câteva discuţii cu ea, nu vă ascund, şi în urma discuţiilor credeam că lucrurile s-au îndreptat şi vom reuşi să avem o colaborare ca de la preşedinte de filială la preşedinte de partid. Ei, n-a fost aşa, am avut neşansa asta şi bineînţeles că de aici totul s-a dus pe apa sâmbetei, foarte lucruri pornite din interiorul partidului în detrimentul meu, după care, trecând peste toate astea, oamenii pe care i-aţi enumerat şi spuneţi că au făcut opoziţie – şi aşa este în mare parte au făcut opoziţie -  nu cred că s-au dat la o parte. Eu nu cred că ei nu pot fi recuperaţi. Problema e că cineva trebuie să-i caute şi să-i invite să revină activi în PNL. Una e să fii de faţadă, de formă, acolo undeva într-un colţ şi alta e să fii activi, adică să fii în prim planul scenei politice bistriţene. Oamenii ăştia, în mare parte sunt de calibrul acesta, ei sunt de prim plan, să fie foarte clar. De ce?

 

Pentru că în politică sau un om politic nu se naşte de pe o zi pe alta. Nu spui că de acum formăm oameni politici ca să-i avem în 2019. Este o minciună pe care ne-o spunem unii sau alţii şi pe unii chiar au început să o creadă, dar rămâne doar o minciună sau o deformare a realităţii, că le convine unora. Nu, oamenii polici nu se nasc de azi pe mâine, sunt ăştia care sunt, partidul trebuie deschis, dar mai ales că vorbim de PNL şi de filiala liberală bistriţeană, aici au fost câteva voci care la un moment dat au reuşit nu doar să se facă auzite, să se facă ascultate, ci voci care au fost respectate. Mă duc şi mă întâlnesc pe stradă cu oamenii care îmi spun exact acelaşi lucru pe care-l spuneţi şi dumneavoastră, trebuie să reveniţi în prim planul scenei politicii româneşti, bistriţene, e nevoie şi ne întreabă unde suntem. Ne întreabă ce face PNL. Oamenii ăştia nu trebuie să ne mai caute, trebuie să venim noi şi să spunem „suntem prezenţi, am început şi facem opoziţie”. Intrăm pe linie dreaptă, ne-am urcat pe baricade şi facem opoziţie, nu de dragul opoziţiei, ci a sancţiona toate derapajele pe care le are PSD la nivel judeţean, şi are, care din păcate nu prea au fost sancţionate în ultima vreme, eu recunosc asta, şi bineînţeles, PSD la nivel naţional, care le face pe secundă. Cred că e greşeală pe secundă, voită, pentru că e în avantajul unora sau altora. Toate astea trebuie spuse. Eu ştiu că nu e simplu azi, pentru că, să te iei la trântă cu Radu Moldovan nu e simplu, să te iei la trântă cu Ovidiu Teodor Creţu nu a simplu. Chiar dacă el spune că nu o să candideze, eu nu cred asta.

Rep: - La nivel de primari eu nu am auzit pe niciunul să-i ia apărarea lui Traian Ogâgău, o apariţie fantomatică a lui Dorin Dobra pe facebook şi cam atât.

Stelian Dolha: - E o datorie a PNL, a filialei bistriţene, nu să să-i ia apărarea, ci cred că să se clarifice odată situaţia asta. Ce mă surprinde pe mine e graba asta cu care s-a început referendumul şi-l vor finalizat, strângerea de semnături etc.

Rep.: -  Poţi într-o săptămână să strângi 3000 de semnături?

Stelian Dolha: - Da. Vă spun ceva, nu doar că precedentul este periculos, dar dacă ar fi să fac o comparaţie între Traian Ogâgău şi Ovidiu Teodor Creţu, eu vă spun că pe Ovidiu Teodor Creţu ar fi trebuit să-l demitem de zeci de ori şi totuşi nu am pornit noi, liberalii, un referendum, pentru că spun că nu se face asta. Într-o democraţie sănătoasă şi consolidată, nu cred că trebuie să recurgi la astfel de lucruri. Nu sunt de acord cu derapajele de limbaj a lui Traian Ogâgău şi cred că nu e de acord nimeni, omul are un anumit temperament , dar de aici e cale lungă.

Rep.: - Eu dacă mă cert cu dumneavoastră, mă duc şi vă fac o plângere penală pentru jignire, insultă, calomnie.

Stelian Dolha: - Există o grămadă de mijloace prin care soluţionezi problema asta, dar între un derapaj de limbaj pe care cred că îl regretă chiar şi el şi a porni un referendum pentru demiterea unui primar, e o cale atât de lungă, vorba lui Mihai Eminescu, că eu nu ştiu cum au ajuns ei să se gândească la aşa ceva, adică ce fel de minte?

Rep.: - S-au gândit ei sau alţii?

Stelian Dolha: - Indiferent cine, indiferent de unde a venit pornirea asta, aflu că acuma, la Colegiul Prefectural, prefectul a spus că lucrurile sunt OK, sunt în regulă şi să trebuie să continue. Mâine ar trebui să începem, poate un alt primar, de la PSD, poimâine de la alt partid. Creăm nu doar o isterie de asta judeţeană, e naţională. A mai fost cred un singur caz în toată istoria asta recentă a României când am auzit că s-a pornit un referendum pentru demiterea unui primar, s-ar putea să mă înşel. Judeţul Bistriţa-Năsăud, care era catalogat ca un judeţ liniştit, un judeţ transilvănean, că dacă se întâmpla asta poate prin Sud, mai ziceai, dar suntem totuşi în Transilvania, oameni cumpătaţi, cu oameni aşezaţi şi să vii cu astfel de porniri, e periculos. Mesajul pe care-l transmit eu social-democraţilor sau celor care au pornit: le spun că ar trebui să se gândească de mai multe ori, să punem în balanţă cât rău şi cât bine facem în momentul în care demarăm astfel de lucruri, pentru că o dată pornită asta, mâine se poate întâmpla în altă parte. Cu alte cuvinte, nu mai avem nicio oprelişte. Toate chestiile astea care au existat până acum, de natură politică, de natură morală, etică etc., le-am anulat sau le anulăm şi spunem că în Bistriţa-Năsăud se poate întâmpla orice, e permis orice.

Rep: - Situaţia din politică v-a făcut să vă ocupaţi mai mult de afaceri decât de partea politică?

Stelian Dolha: - Da, ăsta este unul dintre motivele pentru care am avut o perioadă mai retrasă. M-am canalizat spre altceva, pentru că după ce am terminat activitatea parlamentară era firesc, liberal fiind şi pur-sânge, să-mi văd de activitatea privată şi din păcate m-am orientat spre ce-i mai greu, adică m-am orientat spre producţie. Eu, care-i îndemnam pe tineri să fie antreprenori, eu care-i îndemnam pe tineri să pornească afacerile lor proprii şi să nu mai depindă de nimeni, cu alte cuvinte să nu mai stea cu mâna întinsă la stat, să le dea nişte bănuţi, o salarizare, astăzi spun că este cumplit de greu în România şi dacă continuăm tot aşa, închidem ţara asta într-un an de zile. Este mesajul pe care-l transmit şi social-democraţilor: să se coboare din toate maşinile lor, indiferent ce marcă au, să se ducă în lumea reală, ar trebui să aibă tangenţă cu asta şi să vadă problemele grave cu care se confruntă mediul privat, pentru că aşa, închidem ţara. Într-un an de zile am pus lacăt pe ea şi nu ştiu unde ne ducem.

Rep.: - Spre ce v-aţi orientat?

Stelian Dolha: - Am două linii de producţie, una de brichete din rumeguş, alta de cărbune pentru grătar. Astăzi funcţionez pe una dintre ele, pentru cealaltă aştept primăvara. Acum e un sezon mai bun pentru brichetele de rumeguş. Aştept şi a doua presă mai mare şi mai eficientă. Mă bucur că am reuşit să încheiem nişte contracte cu parteneri de anvergură ,şi mă refer la Dedeman şi Ambient, dar astăzi, problemele cu care se confruntă mediul privat şi cu care mă confrunt şi eu sunt două. În primul rând, e forţa de muncă, care e în continuă mişcare, schimbare, oamenii nu mai vor să lucreze. Ar trebui să se spună o dată lucrurilor pe nume, în România astăzi, din păcate, eu cred că nu se lucrează. De ce? Pentru că i-am înnebunit cu ajutorul ăsta social. Astăzi preferă foarte mulţi tineri să stea pe ajutorul ăsta social decât să meargă la muncă. Este un adevăr dur şi crud cu care ne confruntăm tot mediul privat. În al doilea rând, e lipsa de materie primă, pentru că azi oameni cu care ne băteam odată şi mă băteam odată, prin Comisiile de agricultură, Schweighofer şi alţii, astăzi materie primă pe care eu o folosesc o colectează de pe toată Transilvania. Cu alte cuvinte, iar te baţi cu mastodonţii  pe care am încercat, şi prin Codul Silvic, şi prin toate legile auxiliare oarecum să-i temperăm, dar ei sunt ajutaţi de o parte dintre noi. Expansiunea asta a lor vine de undeva. Dacă noi nu i-am sprijini, poate s-ar limita la afacerile pe care le au, dar văzând că se poate, că terenul e fertil, o să încerce în detrimentul firmelor mici şi mijlocii din judeţul Bistriţa-Năsăud şi din Transilvania.

Rep.: - Unde aveţi sediul şi câţi oameni aveţi angajaţi?

Stelian Dolha: - Astăzi, punctul de lucru este la Năsăud şi sper să ajung la şase angajaţi, spun asta pentru că aştept o presă de altă capacitate care trebuie să ajungă la începutul lunii viitoare. Costurile  sunt destul de mari şi o să încerc să mă limitez.

Rep: - Ce capacitate de producţie aveţi?

Stelian Dolha: - Capacitatea de producţie este undeva la o tonă şi jumătate pe zi, cu această capacitate, vă rog să mă credeţi că-mi acopăr doar cheltuielile şi foarte-foarte puţin profit. Forţa de muncă este scumpă, chiria este mare, toate utilităţile astea pe care le plăteşti sunt sufocante, plus investiţiile pe care le-ai făcut, la ordinul miliardelor vechi.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5