Stelian Dolha: Riscăm ca România să devină un El Dorado pentru vânătorii de terenuri ieftine şi fertile

Deputatul USL, Stelian Dolha, consider că România trebuie să adopte un mecanism legislative prin care să protejeze piaţa terenurilor agricole împotriva speculatorilor internaţionali. Asta în contextual în care din 1 ianuarie 2014, România este obligată să deschidă piaţa funciară.
“Au mai rămas doar câteva luni până când România va trebui să-şi deschidă piaţa terenurilor pentru incestotorii străini, către toţi cei care vor să cumpere terenuriu în România, conform obligaţiilor asumate prin tratatul de aderare la Uniunea Europeană. Îngrijorarea mea, îngrijorarea fermierilor români, a tuturor celor care fac agricultură, este că momentan în România nu există un mecanism de protecţie sau de reglementare internă împotriva speculatorilor de pe pieţele internaţionale”, a declarat deputatul Dolha, în cadrul unei conferinţe de presă.
Parlamentarul liberal a menţionat că oamenii se întreabă, pe bună dreptate, de ce alte state care au aderat înaintea României la Uniunea Europeană au reuşit să obţină derogări de la termenele asumate prin tratate de aderare şi mai au înainte ani buni până la deschiderea pieţelor interne, în timp ce România trebuie să se conformeze peste câteva luni.
„Alte state au mers chiar mai departe, este cazul Ungariei, care a prevăzut aceste lucruri în Constituţie şi a spus: nu doar că este interzisă vânzarea terenurilor agricole, dar cine face acest lucru este pedepsit cu închisoarea. Mergem în Polonia, şi vedem că la ora actuală nu se poate cumpăra un metru pătrat de teren agrocol, în Franţa la fel, în Germani la fel. State la care noi ne uităm cu admiraţie ca la nişte piloni ai democraţiei. Din acest punct de vedere, îşi securizează terenurile agricole”, a exemplificat deputatul Stelian Dolha.

În opinia sa, pe această temă, în primul rând s-ar impune o discuţie despre arendarea terenurilor agricole, dar şi despre o serie de legi interne care să tempereze elanul celor care se gândesc că „terenurile din România sunt nu numai printre cele mai fertile din Europa, dar şi printre cele mai ieftine”.
Stelian Dolha a precizat că, deşi România nu a liberalizat încă piaţa, totuşi am ajuns să ne numărăm printre primele ţări din Europa unde o bună parte din terenul agricol este deja cumpărat de companiile străine. „Deja capitalul străin controlează mai bine de 700 de mii de hectare de teren în România, adică 8,7 % din suprafaţa arabilă. Din 2014, riscăm ca România să devină un El Dorado pentru vânătorii de terenuri ieftine şi fertile”, a menţionat parlamentarul USL.
Acesta a adăugat că posibilităţile sunt mici ca din 2014 preţul terenurilor în România să crească şi, în plus, există şi o inechitate între posibilitatea de cumpărare a unui teren de către un român (care are o dobândă la credit de 10%) şi un străin, care se împrumută la o dobândă de 1-3%.
În loc de concluzie… Dacă România nu reuşeşte să creeze acest mecanism de protecţie internă, spune Stelian Dolha, România riscă să devină ca statele africane sau sud-americane, unde mai mult de trei sferturi din terenul agricol este controlat de străini.

Comentarii

09/03/13 08:41
ce vorbesti?

Care state sud-america domnule deputat?.. poate nord si central africane vreti sa spuneti pt ca in America de Sud nu ii cazul de asa ceva!
Invatati un pic de geopolitica sau macar angajati-va niste consultanti daca chiar nu va pricepeti!

10/03/13 12:46
rares

Ce va mai place sa faceti pe desteptii unii care comentati, asa ca sa va aflati in treaba! Alo, domnul cu geopolitica, Liberia e tot in Africa, chiar daca pe coasta de vest, iar daca vrei ex cu state din America Latina, vezi ca sunt destule. Uite aici un citat din Ziarul Financiar:,, La câteva sute de kilometri pe coasta de vest a Africii, în Siera Leone 15% din teren este închiriat pe termen lung sau se află în proprietatea companiilor cu acţionariat străin. În total investitorii străini deţin în această ţară 15% din total. O situaţie asemănătoare este şi în America de Sud, unde în ţări precum Paraguay sau Uruguay străinii au ajuns să deţină un sfert din terenurile agricole,,. daca mai vrei, scrie alt coment si-ti trimit link-uri sa te documentezi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5