Stelian Dolha: Turismul – viitor motor al economiei județene

În județul Bistrița Năsăud există câteva obiective turistice naturale ( Munții Rodnei, Munții Țibleș, Munții Bârgăului cu traseele turistice omologate) și o sumedenie de atracții antropice, de la case memoriale la gospodării tradiționale, castele sau edificii eclesiastice.

Parte din aceste obiective beneficiază de o promovare locală, peste altele, însă, s-a așternut patina timpului și se află într-o stare accentuată de degradare, în vreme ce obiectivele naturale sunt insuficient valorificate turistic.

Printre măsurile pe care le consider necesare pentru dezvoltarea turistică a județului Bistrița-Năsăud ar fi:

  • revitalizarea stațiunilor turistice existente (Sângeorz Băi, Colibița), asociate dezvoltării unei infrastructuri turistice moderne
  • crearea unui parc tematic: Dracula Land, în Piatra Fântânele (Tihuţa), demers argumentat prin existența unui obiectiv turistic de rezonanţă mondială, interesul investitorilor străini pentru crearea unor parcuri tematice, amenajare cu funcţie de releu între Transilvania, Bucovina şi Maramureş, existența unor proiecte mai vechi de parc tematic Dracula, existența hotelului din Pasul Tihuța și notorietatea mitului Dracula promovat de Bram Stoker;
  • promovarea autenticității turismului rural în Ţara Năsăudului, Ținutul Bârgăului şi bazinul Ilvei, prin:
  1. digitalizarea așezărilor și exponatelor cu elemente de autenticitate și specific tradițional și transpunerea datelor spațiale și a exponatelor 3D în platforme virtuale
  1. conservarea exponatelor tradiționale în puncte turistice locale (muzee existente, centre info turistice etc.),
  1. creare de parcuri tematice vii.
  • dezvoltarea semnalizării turistice, mai ales a celei montane, mult învechită sau subdimensionată
  • crearea unei strategii de marketing turistic la nivel județean și implementarea lor prin centrele de informare turistică existente, nefuncționale multe dintre ele.

 

 

Comentarii

02/09/20 15:38
Radu

“A pune carul înaintea boilor” este o expresie întâlnită întelepciunea românească dar si a multor alte popoare, care înseamnă a lucra haotic, dezorganizat sau a efectua o serie de acțiuni într-o ordine nefirească. Este o meteahnă a multor politicieni de a începe cu sfârsitul . In cazul de fată trebuie spus că încă din 2012, obsesia lui Radu Moldovan după ajungerea lui la cârma Consiliului Judeţean era să organizeze un concurs de proiecte pentru semne de intrare în Bistriţa-Năsăud, cele mai reuşite urmând să fie premiate cu sume cuprinse între 2.000 şi 5.000 de lei, iar modelul desemnat câştigător să fie amplasat pe căile de acces la intrarea în judeţ cu scopul de a contribui la promovarea turistică.
Tot atunci a fost lansată strategia de dezvoltare turistică a judetului până în anul 2020, cu accentul pe zona turistică de pe Valea Bârgăului (Colibiţa-Tihuţa). Conform strategiei erau prevăzute următoarele obiective: domeniu schiabil, parc de aventură Dracula, centru nautic de agrement şi sportiv, parc acvatic, centru de echitaţie, trasee de drumeţie şi bicicletă, zonă belvedere şi parapantă, centru de închiriere echipament, sat de vacanţă, stână ecologică, centru produse tradiţionale, punct de informare turistică. Suntem în anul de gratie 2020 si nimic din toate astea nu s-au realizat. In schimb au fost construite semnele de intrare în județ pe principalele artere rutiere. Si ca si cum asta n-ar fi fost destul pentru promovarea turismului inexistent, recent Consiliul Județean a realizat un BRAND al Județului Bistrița – Năsăud, având acelasi scop – promovarea turistică la un mare NIMIC. Nu era mai normal să se fi realizat cel putin o parte din obiectivele cuprinse în strategia de dezvoltare turistică a judetului Bistrita-Năsăud si, pe urmă să faci o promovare tutistică, adică să nu pui carul înaintea boilor?
Vezi:https://timponline.ro/valea-bargaului-parc-acvatic-centre-nautice-partii...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5