Stelian Dolha: Utilizatorii de pajişti vor primi subvenţiile. Obligativitatea amenajamentelor pastorale, amânată pentru 2018

         Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat propunerea legislativă  prin care se modifică reglementările referitoare la pajişti,anunţă deputatul Stelian Dolha.  Potrivit acestuia,în urma adoptării legii, se va da posibilitatea utilizatorului să ia subvenţia, şi nu proprietarului.

„Cine ia subvenţia, utilizatorul sau proprietarul? Dacă vrem cu adevărat să dezvoltăm agricultura în România, clar că trebuie să mergem pe utilizator, cel care trudeşte, cel care munceşte pământul”, le-a spus, în plen, Stelian Dolha colegilor deputaţi.

O altă prevedere importantă se referă la amânarea termenului pentru obligativitatea  întocmirii amenajamentelor pastorale, de la 1 ianuarie 2016, la 1 ianuarie 2018. Banii pentru elaborarea acestor documentaţii vor fi asiguraţi prin bugetul de stat. „Trebuie spus că până acum doar pe 2,1% din suprafață au fost realizate aceste amenajamente. Prevederile le-am adăugat împreună cu colegii în Comisia de agricultură a Camerei Deputaților la o ordonanță de urgență, 15/2015 care modifica Legea 34 (n.n. -  privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente)”, precizează parlamentarul bistriţean, într-o postare pe facebook. 

Comentarii

04/02/16 10:09
alegator

Pai domnule deputat, parca erati liberal. Cum respectati dreptul la proprietate inscris in Constitutie? Daca un proprietar "trudeste" sa-si intretina pajistea, sa o amelioreze si sa intre intr-un circuit economic corect cu alti agricultori, care este problema dumneavostra?! Ati facut o lege proasta, proprietarii de pajisti in acest caz vor marii pretul arendarii s-au concesiunii iar subventia va ajunge indirect la ei. Vor creste costurile proprietarilor de animale care nu detin teren, acestia vor incepe sa-si vanda animalele pentru ca nu vor avea baza furajera. Datorita activitatii dumneavostra necalificate carnea de vita a scazut la 2-3 lei kg/viu. Ocupati-va va rog de filosofie... "ca la agricultura si fotbal se pricepe toata lumea!" Mai putin domnia voastra! Nu tineti niciodata cont de parerile exprimate de toate partile implicate si comiteti abuzuri repetate impotriva proprietarilor de terenuri, nu cunosteti realitatile economice din agricultura. Dupa legea abuziva a vanatorii veniti cu prostia asta..., intr-o buna zi veti da socoteala! As mai intreba in final unde sunt acele depozite in care sa-si vanda recolta, cu care impuiati capul producatorilor de legume si fructe in campania electorala din 2012?! Va spun tot eu NICAIERI... pentru ca in afara de demagogie si tradare nu ati produs nimic! Ar trebui sa va fie rusine!

06/02/16 12:24
Cititor

Corect. Cine "utilizeaza"... EL sa primeasca aceasta subventie, dar... va trebui sa faca dovada cu acte, cum si in ce calitate detine terenurile respective si ca le lucreaza pentru si in numele sau... de "utilizator" ( aici trebuind sa intervina ventual un contract de imprumut de folosinta, ori de arenda in forma autentica ) .
In orice caz, nimeni dintre proprietarii de drept, nu-si va da terenurile gratis... deci tot aia-i : ori "lucratorul" o face in numele proprietarilor, ori o face in numele sau, dar contracost , printr-un contract de utilizare, imprumut de folosinta, ori arenda...etc. etc.
Terenurile, pot fi lucrate de proprietarii de drept in mod nemijlocit, sau in numele acestora, ( mijlocit ) cu persoane "angajate temporar" de catre proprietari . Daca nu convine acest lucru, cine doreste sa incaseze EL subventia, fara sa dea nimic, nimanui, n-are decat sa-si cumpere astfel de terenuri, pentru ca in "lumea " asta... nimic nu este "gratis" !
Am mai avut discutia asta, cu anumiti "contzarani" ... care erau foarte indignati de faptul ca lucreaza anumite terenuri si ca subventia o primeste proprietarul terenului respectiv , dar EI... neputand face dovada acestui fapt, prin absolut nici un inscris facut in forma autentica si i-am intrebat de ce n-au procedat astfel, daca sunt nemultumiti , ei intelegand ca insasi faptul ca "lucreaza " terenurile, ar trebui "prin insasi aceasta stare de fapt"... sa primeasca EI si subventia respectiva, ceea ce este inafara legii civile si niciodata nu va putea fi aplicat .
Trebuie inteles faptul ca CEREREA adresata/depusa la APIA , trebuie facuta
- 1/. fie de catre proprietarul de drept ( si care prin insasi efectul legii este si utilizatorul sau lucratorul prezumtiv al terenurilor respective ) ,
- 2/. fie de catre "utilizatori " sau "arendasi" ...
dar fiecare trebuind sa ataseze la dosar, documentele legale, prin care sa faca dovada formei de detinere si folosire a terenurilor respective .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]