Strâmba - Mănăstirea la care se zideşte şi….. înzideşte

Mănăstirea ortodoxă « Sf. Ierarh Spiridon « de la Strâmba, comuna Josenii Bârgăului este angajată în materializarea unui proiect deosebit de ambiţios şi de mare anvergură: edificarea bisericii mari a lăcaşului de cult monahal a cărei piatră de temelie a fost sfinţită la 21 iunie 2009 de Preasfinţia Sa Episcopul-vicar Vasile Someşanul. O măsură pe deplin justificată, dat fiind faptul că spaţiul actual se dovedeşte, cum s-a întâmplat şi de Sf. Maria, total insuficient în raport cu afluenţa tot mai importantă de credincioşi, veniţi pentru rugăciune şi întremare sufletească.

În condiţiile crizei financiare, care nu prea dă semne că ar vrea să se lase învinsă cu una cu două, ci dimpotrivă, parcă se înverşunează şi devine tot mai agasantă de la o zi la alta şi situaţiei economice destul de precare a aşezământului de cult monahal trebuie să recunoaştem că este un obiectiv destul de îndrăzneţ, de foarte mare curaj şi totodată de mare încredere pe care maica stareţă Epiharia Brumă, măicuţele Justina, Marta, Ecaterina, Vasilica, Maria, Florentina, Cristina, Ana-Trifilia, fratele Ioniţă şi ceilalţi confraţi şi-o pun în Cel de Sus, în care le stă întreaga speranţă şi îşi pun toată nădejdea.

Apariţia în preajmă, în special pe terenurile celor de la Mijloceni de la Livezile, la scurt timp după sfinţire, a unor specii de păsări mai rare pe meleagurile bârgăoane,- stârci, fazani, găinuş -, ce au început să populeze şi să se adăuge cârdurilor de berze şi celor cunoscute, a fost considerată de multă lume drept un insemn de bun augur, prevestitor de o evoluţie favorabilă a lucrărilor.

Într-adevăr, în pofida insuficienţei disponibilităţilor financiare precum şi greutăţilor nenumărate şi de toate felurile, construcţia la noua biserică a demarat, prin amenajarea drumului de acces şi atacarea lucrărilor la fundaţii, beneficiind şi de serviciile unui constructor de excepţie, cu multă experienţă, care ţine la propria emblemă şi îşi respectă beneficiarii.

La Mănăstirea « Sf. Ierarh Spiridon « impresioneză calitatea deosebită, dăruirea şi sacrificiile elementului uman, începând cu măicuţele cu multă experienţă, cum este sora Vasilica, venită de la Mănăstirea Cherchira - Insulele Corfu - Grecia, unde a petrecut şapte ani, dar şi a mezinelor, printre care sora Maria, care a deprins buna cuviinţă, ascultarea şi purtarea călugărească încă de la vârsta de patru ani, de când şi-a găsit ocrotire la mănăstire, în prezent fiind elevă în clasa a XI-a de liceu şi totodată, în opinia maicii stareţe, una dintre vieţuitoarele de mare perspectivă a acestui aşezământ de cult monahal, care se străduieşte şi reuşeşte, chiar dacă uneori e nevoită să parcurgă pe jos câte 5-10 km sau chiar mai mulţi pentru ca să poată să îmbine obligaţiile de liceistă cu cele specifice comunităţii de cult monahal din care face parte.

Toate acestea ne determină să apreciem că la Mănăstirea Strâmba nu numai se zideşte, dar se înzidesc şi consolidează conştiinţe, se făuresc mari caractere.

Situaţia de aici ne invită să-i trecem cât mai des pragul, beneficiind şi de o cale de acces dintre cele mai lesnicioase mai ales, în urma finalizării, recente, de către S.C. « Lucrări drumuri şi poduri « S.A. Bistriţa a lucrărilor de asfaltare a încă unui tronson al D.J. 172 Josenii Bârgăului - Ilva Mică, ce ajunge până la mănăstire, şi de ce nu, să o ajutăm financiar, să punem umărul, » să ne deschidem, după cum ne sugera la Sf. Liturghie Preacucernicul părinte iconom stavrofor Radu Vălean, un cont în ceruri », ca proiectele elaborate să prindă viaţă spre slava lui D-zeu şi mândria celor ce vieţuiesc pe meleagurile Bistriţei şi Năsăudului. Un motiv în plus care să ne determine să dăm curs unei asemenea invitaţii îl constituie şi faptul că aici fiinţează de câtăva vreme un muzeu, ce merită să fie vizitat .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5