Subvenţii lunare de 900 lei pentru angajatorii care încadrează absolvenţi!

Angajatorii care încadrarează în muncă absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, cu normă întreagă și pe durata nedeterminată, vor primi pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată, o sumă în cuantum de 900 lei lunar, cu obligația menținerii raporturilor de muncă cel puţin 18 luni, prevede art.80 din Legea 76/2002. Potrivit directorului executiv adjunct Angela Koos de la AJOFM BN, până la finalul lunii iunie, instituția a subvenționat 75 locuri de muncă pentru absolvenți, prin semnarea a 65 convenții.

În plus, Legea 72/2007 privind încadrarea în muncă a elevilor și studenților pe timpul vacanțelor  prevede că angajatorul care încadrează în muncă elevi și studenți pe perioada vacanțelor beneficiază de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referință, pentru fiecare elev și student, adică de 250 lei. Stimulentul se acordă pentru maxim 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic și numai în perioada  vacanțelor stabilite potrivit legii. Până  la data de 30 iunie, s-au subvenționat un număr de 24 de persoane prin încheierea a 7 convenții cu angajatori. “Pentru luna iulie se află în evaluare un număr de 200 de cerereri de subvenţionare a locurilor de muncă pe perioada vacanţei pentru elevi şi studenţi, cereri care se vor regăsi în statistica lunii august”, a menţionat adjunctul AJOFM BN.

De asemenea, angajatorii care încadrează pe  perioadă nedeterminată, cu normă întreagă de lucru, persoane in vârstă de peste 45 de ani, șomeri care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale, șomeri de lungă durată sau tineri primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajatã din aceste categorii, o sumă  în cuantum de 900 lei, cu obligația menținerii raporturilor de muncã sau de serviciu cel puțin 18 luni. Până la data de 30 iunie, au fost subvenționate  190  noi locuri de muncă create,  prin încheirea a 161 convenții, potrivit datelor prezentate în Colegiul Prefectural.

Angajatorii care încadrează tineri cu risc de marginalizare socială și care beneficiază de acompaniament social personalizat în baza unui contract de solidaritate, denumiți angajatori de inserție, beneficiază lunar, conform prevederilor legale, pentru fiecare persoanã din această categorie, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, de o sumă egalã cu salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor, dar nu mai mult de două ori valoarea indicatorului social de referințã, în vigoare la data încadrării  în muncã, până la expirarea duratei contractului de solidaritate. În prezent, indicatorul social de referință este de 500 lei. Până la jumătatea anului  au fost acordate subvenții pentru 8 locuri de muncă, prin semnarea a 5 convenții.

         Nu în ultimul rând, Legea 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă spune că angajatorul care încheie un contract de ucenicie, pe perioada derulării acestuia, poate solicita şi beneficiază, la cerere, de o sumă în cuantum de 1125 lei/lună, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în limita fondurilor allocate. În prezent, sunt aşteptate normele metodologice dă aplicare. Până la această modificare a legii, subvenţia acordată lunar era egală cu 60% din valoarea indicatorului social de referinţă, adică 300 lei/lună. La AJOFM erau înregistrate 16 contracte de ucenicie în cadrul unei singure convenţii, dar noile cuantumuri ar putea creşte solicitările. 

Angajatorii pot solicita infomaţii suplimentare la sediul AJOFM BN.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5