Subvenţii pentru crescătorii de oi şi capre

Cererile pentru obţinerea primelor pe cap de animal se pot depune până pe 15 iunie şi trebuie vizate de asociaţiile crescătorilor, legal înfiinţate.

Fermierii care deţin cel puţin 50 de oi (femele), respectiv 25 de capre (femele) cu vârsta de peste un an (la 31 martie) pot solicita Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), cel mai târziu pe 16 iunie, primele pe cap de animal.

Aşa prevede un ordin semnat de ministrul Agriculturii (Ordinul 108/2011) publicat luni în Monitorul Oficial. Ca o noutate absolută, din acest an cererile pentru obţinerea subvenţiei trebuie vizate de asociaţiile crescătorilor de animale la care sunt afiliaţi solicitanţii, asociaţii înfiinţate potrivit legii (în baza unor hotărâri judecătoreşti).

Efectivul pentru care se solicită prima trebuie să fie înscris în Registrul naţional al exploataţiilor la data depunerii cererii şi trebuie menţinut în exploataţie la adresa menţionată în cerere până pe 31 august, pentru efectuarea verificărilor pe teren.

,,Este important de menţionat că fermierii riscă reduceri ale primelor cuvenite sau chiar pot fi excluşi de la plată dacă în urma verificărilor se constată diferenţe între numărul animalelor solicitat la plată şi numărul animalelor eligibile. Pentru situaţia în care diferenţa dintre numărul animalelor declarate şi cel al animalelor efectiv deţinute este mai mică sau egală cu trei procente, nu se aplică nicio penalizare”, se precizează în comunicatul de presă emis de APIA.

Dacă această diferenţă este mai mare, prima totală se reduce cu un procent cuprins între 5% (dacă raportul dintre numărul de animale cu nereguli şi numărul de animale determinat este mai mic sau egal cu 10%) şi 20% (dacă raportul dintre numărul de animale cu nereguli şi numărul de animale determinat este mai mare de 30% dar mai mic sau egal cu 50%).

În cazul în care mai mult de jumătate dintre animalele declarate nu se mai regăsesc în fermă, solicitantul va fi exclus de la plată pentru anul în curs.

Prin excepţie, dacă diferenţele constatate au cauze naturale (animalele au decedat ca urmare a unor boli ori în calamităţi/accidente), nu se va aplica sancţiunea reducerii primei sau excluderii de la plată.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5