Sunt convins cã vom avea mulţi candidaţi PSD foarte bine plasaţi, iar dacã vor fi mulţi şi din partea ACD, cu atât mai bine

- interviu cu secretarul general al Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea -

Rep.: Nu de mult timp, aţi început o acţiune de evaluare a filialelor PSD din Ardeal. Aţi declarat că „bătălia pentru România se va da în Transilvania”. Care este strategia PSD de câştigare a electoratului din această zonă?

Liviu Dragnea: Într-adevăr, acord o atenţie specială organizaţiilor din Transilvania şi mă interesează în special cele care au cu adevărat un potenţial important, cum e şi cea de la Bistriţa. Organizaţiile din sud şi din Moldova au ajuns deja la potenţialul maxim. Deci plusul care ne poate asigura victoria poate veni doar de aici unde există un potenţial de creştere foarte consistent. Iar principalul mesaj pe care îl am pentru colegii mei de aici este să iasă din curtea partidului, să meargă între oameni, să vorbească cu oamenii! Pentru că oamenii îşi pun mari speranţe în noi şi trebuie să simtă că suntem alături de ei. Vrem de asemenea să dezvoltăm structurile locale, astfel încât să avem militanţi pe fiecare uliţă, stradă sau scară de bloc. Vrem să comunicăm cu oamenii, dar în acelaşi timp ne interesează şi celălat sens al dialogului, de la oameni către noi. Vrem să aflăm ce spun oamenii, ce îşi doresc de la noi, astfel încât viitorul program de guvernare să fie croit pe dorinţele şi aşteptările lor. În fond, guvernarea trebuie să fie pentru oameni, nu pentru sistem sau pentru o gaşcă restrânsă cum vedem astăzi, la cei care sunt la putere.

Rep.:Cum veţi convinge alegătorii că USL este o alternativă reală la actuala guvernare, din moment ce încă mai sunt disensiuni la nivelul acestei alianţe politice, la nivel local?

L.D.: În primul rând, vreau să vă spun că USL este un proiect care vine de la alegători. Peste tot unde mergeam, oamenii ne spuneau şi nouă, şi liberalilor: „Uniţi-vă şi scăpaţi-ne de Boc, de Udrea şi de Băsescu!”. Deci nu pe oameni trebuie să îi convingem de necesitatea acestui proiect. Iar oamenii au dreptate: USL este singura variantă viabilă pentru înlăturarea actualului regim. Discuţiile care mai pot avea loc la nivel local sunt fireşti şi de înţeles. Vreau să fac precizarea că nu e obligatoriu ca peste tot să se meargă pe liste comune. Protocolul USL prevede obligativitatea listelor comune şi candidaţilor unici doar la preşedinţia consiliului judeţean şi la primăria municipiului reşedinţă de judeţ. În rest însă, organizaţiile locale pot decide dacă merg separat sau împreună. Iar dacă merg separat nu înseamnă că sunt disensiuni, ci că aceea e formula care le asigură mai multe şanse pentru primărie şi pentru consiliul local. Dincolo de aceste negocieri, eu sunt convins că şi colegii de la PSD şi cei de la ACD au înţeles foarte clar că toate aceste interese locale se vor subsuma interesului general al celor două formaţiuni, dar mai ales al societăţii româneşti în ansamblul ei. Pentru că nu vorbim doar de înlocuirea unui regim, ci şi de începerea unui amplu proces de reconstrucţie a României.

Rep.: Ce argumente va folosi PSD pentru a-şi convinge activiştii să susţină un candidat PNL sau PC? Nominalizarea unui candidat ACD într-un oraş sau într-o comună nu va fi interpretată ca un “punct slab” al acelei organizaţii?

L.D.: Peste tot unde am fost le-am explicat colegilor mei că interesul domnului Traian Băsescu nu mai e cât va obţine PDL, ci cum să procedeze ca USL să nu obţină peste 50%, astfel încât să poată face în continuare cărţile viitorului guvern. Vedem că se încercă tot felul de artificii, cu partide noi al căror singur scop e să mai smulgă unul, două procente de la USL. Coborârea pragului electoral este o altă manevră care să permită mai multor partide mici să acceadă în Parlament. Eu le-am explicat acest lucru şi colegilor mei şi sunt convins că acest lucru a fost bine înţeles. Nominalizarea unui candidat ACD într-o localitate nu înseamnă nepărat că organizaţia PSD e mai slabă, ci doar faptul că ACD are un candidat mai bine plasat în sondaje. Pot fi localităţi unde şi PSD şi ACD să fie foarte puternice, iar departajarea pentru desemnarea candidaţilor să se facă prin sondaje de opinie. Deci, nu avem orgolii de acest gen. Singurul lucru care ne interesează e ca USL să câştige în cât mai multe localităţi. Sunt convins că vom avea mulţi candidaţi PSD foarte bine plasaţi, iar dacă vor fi mulţi şi din partea ACD, cu atât mai bine.

Rep.: Puterea doreşte modificarea legislaţiei cu privire la alegerile locale, în sensul alegerii primarului dintr-un singur tur de scrutin. Cum va influenţa o astfel de prevedere modul de selectare a candidaţilor şi ce şanse va avea un candidat PSD sau PNL într-o localitate unde acum primar este un reprezentant al Puterii?

L.D.: Deseori aceste jocuri ale puterii vremelnice de a-şi aranja regulile electorale în favoarea ei s-au dovedit a fi o sabie cu două tăişuri. E adevărat că alegerile dintr-un singur tur ar avantaja primarii în funcţie. Eu cred chiar că vor încerca să folosească acest argument pentru a convinge primarii opoziţiei să candideze pe listele lor. Dar, cum spuneam, s-ar putea să fie o sabie cu două tăişuri, care să se întoarcă împotriva puterii actuale. Vom analiza fiecare situaţie în parte şi e foarte posibil ca acolo unde sunt primari PDL să mergem pe liste comune, cu un candidat unic, care va avea şanse mari de a obţine cele mai multe voturi. Iar atunci s-ar putea ca primarii PDL să regrete că nu au mai avut o a doua şansă, cu al doilea tur de scrutin.

Rep.: Din postura de preşedinte de Consiliu Judeţean, ce recomandări daţi candidatului USL pentru această funcţie în judeţul Bistriţa-Năsăud, cunoscut drept un “judeţ portocaliu” prin prisma rezultatelor la alegerile parlamentare sau prezidenţiale? Vreau să precizez că, la acest moment, cel mai vehiculat nume pentru această nominalizare este al deputatului Emil Radu Moldovan.

L.D.: În primul rând, sfatul meu e să conştientizeze că victoria se obţine atunci când te preocupă în primul rând ce poţi face tu pentru a câştiga. Întrebarea corectă nu e din ce motive am putea pierde, ci din ce motive am putea câştiga. Deci faptul că judeţul ar fi „portocaliu” contează mai puţin. Important e că PSD Bistriţa are un potenţial foarte mare, iar acest lucru s-a văzut inclusiv la ultimele alegeri locale. În calitate de preşedinte de consiliu judeţean, consider că cel mai important lucru este să menţii în permanenţă contactul cu oamenii, să te întâlneşti cu ei, să îi asculţi cu răbdare, iar apoi să faci ceea ce aşteaptă ei de la tine. Agenda preşedintelui de consiliu judeţean sau de primar trebuie scrisă de către oamenii din comunitatea pe care o reprezinţi. Acesta e sfatul pe care i l-aş da domnului Radu Moldovan şi sper să aibă ocazia de a-l pune şi în practică din postura de preşedinte al Consilului Judeţean.

Rep.: Cum prognozaţi că se va desfăşura campania electorală la alegerile locale din 2012, dat fiind faptul că la alegererile parţiale din ultima vreme s-a făcut apel şi la mijloace mai puţin “ortodoxe” de atragere a votanţilor?

L.D.: Din punctul meu de vedere, e limpede, singura strategie a PDL pentru viitoarele alegeri e de a cumpăra voturi şi conştiinţe. Ei nici măcar nu mai fac calcule cât de mult va costa această operaţiune, ci doar cât de mult vor putea cumpăra, indiferent de costuri. Din acest motiv, noi privim cu foarte multă reţinere sondajele din ultima vreme care dau USL cu 65-67% din intenţiile de vot. Pe aceste rezultate noi mai scădem cel puţin 10 procente care vor fi probabil cumpărate de PDL. În plus, cele mai multe din instituţiile statului vor intra într-o complicitate cu puterea politică la comiterea acestei fraude. Iar în loc de a aplica legea cu fermitate, îi vor păzi să fure cât mai bine. Acest lucru s-a întâmplat invariabil la toate alegerile parţiale de până acum. Este limpede că nu ne vom bate cu un partid politic, ci cu un regim care a pervertit şi şi-a subordonat instituţiile statului pentru a se menţine cu orice preţ la putere. Noi avem de partea noastră capacitatea de organizare, puterea cuvântului şi, mai ales, sprijinul oamenilor. Iar dacă vom putea să mobilizăm aceste trei avantaje la capacitate maximă, atunci vom câştiga împotriva tuturor mijloacelor mai puţin „ortodoxe” ale actualui regim politic.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5