Recensământ de probă în judeţul Bistriţa-Năsăud

Sunt vizate localităţile Bistriţa, Lechinţa, Vermeş şi Budacu de Jos

În perioada 7 - 16 mai, Direcţia Judeţeană de Statistică Bistriţa-Năsăud va organiza un recensământ de probă la nivelul câtorva localităţi din judeţ, înaintea ,,marelui” recensământ programat pentru toamna acestui an.

Este vorba despre Bistriţa, Lechinţa, Vermeş şi Budacu de Jos.

Este prima dată în România când este organizat un astfel de test şi se desfăşoară în toate judeţele, în reşedinţa de judeţ şi în trei sectoare din mediul rural, ceea ce înseamnă, la nivel naţional 261 de sectoare de recensământ, respectiv 282 de recenzori.

Contactat telefonic, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică, Mircea Chira, ne-a declarat că, în judeţul nostru, recensământul de probă va angrena 6 recenzori, fiecărui recenzor revenindu-i circa 100 de gospodării, în medie 300 de persoane.

În vederea asigurării unui grad de participare a populaţiei la recensământul de probă, fără a crea confuzii care să afecteze buna desfăşurare a recensământului propriu-zis, popularizarea acţiunii din 7-16 mai se face exclusiv în localităţile cuprinse în eşantionul pilot prin afişe expuse la primăriile locale, fluturaşi distribuiţi la domiciliile persoanelor ce vor fi intervievate şi vizite preliminare ale recenzorilor.

De precizat că toţi recenzorii vor avea şi la recensământul de probă, ca şi la cel propriu-zis, documente de identificare, pe care le vor prezenta în momentul sosirii la domiciliile intervievaţilor.

În perioada 22-31 octombrie 2011, în întreaga ţară se va desfăşura Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor (RPL), o amplă operaţiune statistică ce se produce la intervale regulate – de regulă 10 ani.

RPL 2011 implică cheltuieli de circa 193.000 mii lei şi peste 120.000 de persoane angajate numai pentru operaţiunile de înregistrare în teren.

Reuşita sa depinde în mod esenţial de doi factori. Cel dintâi, acurateţea şi claritatea materialelor de lucru – chestionare, manual, ghid este condiţionat de profesionalismul şi calitatea personalului de recensământ, în primul rând a statisticienilor care au elaborat aceste materiale în conformitate şi la standardele metodologice statistice internaţionale.

Cel de-al doilea factor, poate şi mai important, îl reprezintă disponibilitatea populaţiei de a participa la recensământ prin răspunsuri oneste la întrebările recenzorilor.

Răspunsul la toate întrebările chestionarului trebuie să fie făcut ştiind că toate informaţiile ce vor fi oferite beneficiază de protecţia confidenţialităţii, garantată prin lege, că ele nu vor putea fi folosite în nici un alt scop decât cel statistic.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5