Sute de bistriţeni în căutarea unui job la Bursa generală a locurilor de muncă

Câteva sute de şomeri bistriţeni, dar şi viitori absolvenţi şi-au căutat un loc de muncă la Bursa generală, organizată, în premieră, la Colegiul Tehnic “Grigore Moisil”. Datele preliminare oferite de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă indică prezenţa a 718 persoane, şomeri şi nu numai.

          De această dată, nu vorbim de  prezenţă datorată obţinerii unei negaţii de angajare, ci de dorinţa de a obţine un post, majoritatea celor prezenţi umbând cu CV-ul în mână, de la un angajator la altul. La această ediţie, se remarcau persoanele trecute de a doua tinereţe, care îşi găsesc mai greu un loc de muncă, deşi cei care încadrează şomeri cu vârsta de peste 45 ani beneficiază de subvenţii de la fondul asigurărilor de şomaj.  

          La evenimentul organizat de AJOFM BN, în coordonarea directorului executiv Otilia Râpan, au participat 94 agenţi economici (din 374 contactaţi) care au oferit 421 locuri de muncă, în diverse domenii de activitate, de la alimentaţie publică, industrie textilă, construcţii, turism, agricultură, marketing etc. Oferta posturilor vacante a atins un maximum la această Bursă, dacă luăm în calcul faptul că, săptămânal, circa 200 de locuri de muncă sunt anunţate de firme şi instituţii publice.

          Bursa generală a locurilor de muncă a fost un bun prilej de promovare, pentru instituţie, şi a altor servicii pe care le propune clienţilor. AJOFM BN şi-a prezentat oferta de cursuri de formare profesională, amenajând un “mini-salon” de coafură şi manichiură. 
Au monitorizat interacţiunea celor doi actori de pe piaţa muncii – angajator şi şomer/viitor angajat, reprezentanţii Consiliului Consultativ, şi anume  şi reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate, lideri sindicali şi ai patronatelor.

***

          La sfârşitul lunii martie, în Bistriţa-Năsăud, rata şomajului era de 4,68%, mai mică cu peste jumătate de punct procentual faţă de lunile anterioare ale anului. Comparativ, în martie 2013, rata şomajului ajunsese la cota de 5,42%.

          La începutul lunii aprilie, în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud figurau 6475 şomeri, dintre care 3984 beneficiau de indemnizaţie de şomaj, iar 2491 nu erau indemnizaţi (având o pondere de aproape 39%).

***

Un număr de 21 de persoane private de libertate din Penitenciarul Bistriţa au fost selectate pentru a participa la Bursa Locurilor de Muncă.

Persoanele private de libertate care au discutat cu angajatorii sunt în executarea unei pedepse în regim deschis sau semideschis, aflându-se în apropierea termenului de a fi discutate în comisia de propuneri pentru liberare condiţionată.

Totodată, deţinuţii selectaţi sunt din rândul celor apţi pentru muncă din punct de vedere medical, calificaţi profesional sau necalificaţi, dar care posedă abilităţi practice    într-o meserie şi, pe durata detenţiei, s‑au implicat în mod constant în activităţile lucrative desfăşurate în interesul locului de deţinere. De asemenea, o parte dintre aceştia participă în prezent la cursuri de calificare profesională ori au absolvit un astfel de curs în penitenciar”, a precizat subcomisar de penitenciare Cosmin Părăuan, purtător de cuvânt al Penitenciarului Bistriţa .

Totodată, Penitenciarul Bistriţa a desfăşurat şi o acţiune de informare şi recrutare pentru anul şcolar şi universitar 2014 – 2015, a viitorilor angajaţi din sistemul penitenciar. 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]