Tânărul preot Claudiu-Teodor Șumandea, instalat, de Florii, la Budeşti

Prof. Rus Augustin

Credincioșii Parohiei ortodoxe din satul Budești au participat la o slujbă religioasă deosebită care a avut pentru ei o dublă semnificație. În primul rând s-a prăznuit intrarea triumfală, datorită minunilor săvârșite, a lui Iisus Hristos în Ierusalim unde a fost întâmpinat cu ramuri verzi de măslin, cu urale și cântece de slavă iar a doua semnificație se referă la instalarea unui nou preot ce urmează să servească în locul celui plecat la Beclean.
Despre semnificația primului eveniment ne-a vorbit, pe înțelesul tuturor, în predica sa, părintele prof. univ. dr. Stelian Tofană care în stilul sau caracteristic a descris momentele mai importante ale intrării lui Iisus Hristos în Ierusalim, succedate cronologic după scrierile Sfinților Apostoli. A insistat însă asupra semnificațiilor și prezicerilor izvorâte din vorbele Mântuitorului, referitoare la destinul cetății Ierusalim, la lucrarea pe care Iisus o așează la baza comunităților, a popoarelor, a națiunilor, a fiecăruia în parte, lucrare de care se poate ține seama sau se poate neglija, în funcție de înțelegerea fiecăruia. Faptele arată cât de schimbătoare este ființa umană încă de acum 2000 de ani, cum se raportează ea la valori, cum reușește să discearnă faptele bune de cele rele, cât ține credința și susținerea unor personalități, cum poate fi ea folosită în atingerea unor scopuri etc. Îndemnul părintelui profesor pentru credincioșii Parohiei a fost acela de a urma lucrarea lui Iisus Hristos, de a-l primi cu pildele și învățăturile sale în ființa noastră, de a ne convinge că fără ajutorul lui Dumnezeu tot ce am realizat se poate nărui într-o clipă, de a avea speranța că lumea materială se continuă în alta spirituală rânduită după alte legi de către Iisus Hristos.
Al doilea eveniment pentru credincioșii Parohiei a fost instalarea tânărului preot Șumandea Claudiu-Teodor, absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Univ. Babeș Bolyai, care a câștigat concursul din 2 martie 2015 pentru Parohia ortodoxă din Budești, Parohie devenită liberă datorită plecării la Beclean a preotului Dragoș Cristian. Au participat la acest moment părintele prof. univ. dr. Stelian Tofană, protopopul de la Beclean Doru Zinveliu, iconom stavroforul Dragoș Cristian cel care a servit Parohia ortodoxă din Budești timp de 10 ani, și noul preot Șumandea Claudiu-Teodor, iar la sfârșitul slujbei și preoții din satele Țagu, Țăgșor și Budești-Fânațe. A fost un moment înălțător care fără îndoială va rămâne în memoria credincioșilor prezenți deoarece fiecare preot participant la slujbă și-a putut exprima gândurile și aprecierile care au fost ascultate deoarece ele exprimau o realitate, o stare emoțională deosebită ce se vedea pe fețele și în ochii tuturor. Părintele protopop a mulțumit prin cuvinte bine alese celui ce a servit comunitatea timp de 10 ani, preotului Dragoș Cristian și a urat succes urmașului său, preotul Șumandea Claudiu Teodor despre care la investire s-a rostit răspicat … vrednic este …
Primarul comunei Budești, Codrea Vasile, a vorbit în numele enoriașilor arătând că … Parcurgem împreună momente importante care privesc viața religioasă a comunității noastre; ne aflăm în perioada Postului Mare, moment care precede răstignirea, coborârea în mormânt și Învierea Domnului nostru Iisus Hristos, evenimente ce au schimbat radical percepția oamenilor asupra vieții și a sfârșitului ei. La prăznuirea acestor momente importante petrecute acum aproape 2000 de ani se adaugă unul actual; anume instalarea unui nou preot datorită faptului că cel care a slujit cu osârdie timp de 10 ani la altarul bisericii, iconom stavroforul Dragoș Cristian s-a mutat la Beclean. Am simțit nevoia ca în numele credincioșilor din Budești să vă mulțumim domnule părinte Dragoș Cristian pentru ceea ce ați realizat în decursul anilor atât pentru înțelegerea și răspândirea dreptei credințe cât și pentru buna gospodărire a locașului de cult, a casei parohiale, a cimitirului, a curții bisericii. Îi este foarte ușor oricui să observe cum arată interiorul și exteriorul bisericii, al casei parohiale, al împrejurimilor acestora, cum a fost continuată lucrarea predecesorilor Stupar Augustin și Vasile Istrate, ce s-a mai făcut ca să se sporească prestigiul bisericii ca instituție fundamentală a satului de care toți ne simțim legați. Oare cât efort, câte drumuri au fost făcute, câte nopți nedormite, câte neliniști se ascund în spatele acestor realizări; asta ne poate spune doar preotul Dragoș Cristian, doamna preoteasă Cătălina, și poate câțiva apropiați sau membri ai Consiliului Parohial. Lăsați moștenire noului preot o Parohie bine rânduită din toate punctele de vedere, poate nu v-ați gândit niciodată că … ceea ce faci pentru tine, piere odată cu tine, ceea ce faci pentru alții, aceea rămâne … nouă ne rămâne ca o amintire frumoasă anii în care ați colaborat bine cu Primăria, cu Școala, în scopul bunului mers al comunității în care v-ați integrat așa de bine că ați devenit unul de-al locului, unde erați dumneavoastră acolo era și comunitatea pe care întotdeauna o reprezentați cu cinste. Având în minte pilda semănătorului, sperăm ca roadele să sporească și sub păstorirea noului preot căruia îi urăm bun venit în Parohie, îl asigurăm de tot sprijinul nostru, de faptul că avem nevoie de păstor ca să nu se risipească turma…
Împăcați sufletește,încărcați cu semnificația momentului,credincioșii, cu ramuri de salcie în mână au părăsit biserica convinși fiind că au participat la o slujbă deosebită.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5