“ŢĂRANUL ÎMPĂRAT”

Lumina sărbătorilor de iarnă a început să-şi disipeze amprenta-i benefică ce domina spiritul uman. Urmează o perioadă, până la sosirea primăverii, de o “apăsare” psihologică a omului rural care, în afară de treburile-i casnice, înglobate în universul închis al ogrăzii ţărăneşti, nu se mai întâmplă mai nimic, doar televizorul fiind minunea tehnică, singura, care îl fixează în realitatea lumii politice în care aceştia îşi caută identitatea firească, atunci când ei sunt, încă, majoritatea în această ţară.

Dar până acum, nimic despre minciunile politicienilor din campania electorală privind acordarea de subvenţii de milioane de lei/ha (14 mil. PD-L şi 12 mil. PSD). Nimic încă despre promisiunea PD-L şi PSD privind prima întăbulare gratuită a terenurilor agricole, pentru a estompa nebunia cadastrală prin care se golesc buzunarele ţăranilor care vor să-şi înstrăineze pământul pe baza celor înscrise în titlurile de proprietate, într-o primă fază. Nimic despre ţărani.

Pentru că tot îl sărbătorim pe marele nostru poet naţional – Eminescu, acesta îl visa, cum spune G. Călinescu, pe Împăratul ţăran, din basme, oare iese seara-n prispă să stea cu ţara de vorbă şi, fără a avea noţiuni de drept şi de politică, judecă pe supuşii săi numai cu “bunul simţ”, neajutorat de vorbăria inutilă a avocaţilor, căutători de “cârciocuri” (tertipuri) şi de “noduri în papură”. Ţăranul, prin spiritul său arhaic, n-are încredere în sine, privind cu nepăsare curgerea lumii, o “nesimţire” metafizică plăcută, benefică pentru puterea politică din toate timpurile, clasa ţărănească neschimbând niciodată lumea, doar clasa de mijloc fiind aceea care de-a lungul istoriei a revoluţionat-o, reuşind să o schimbe aşa cum arată ea astăzi. Mai apoi, după Coşbuc, poetul ţărănimii, aceştia fiind apatici la transformările revoluţionare ale lumii. “Nu cerceta aceste legi,/ Că eşti nebun, când le-nţelegi!/ Din codru când rupi o rămurea,/ Ce-i pasă codrului de ea:/ Ce-i pasă unei lumi întregi/ De moartea mea”.

Când ţăranii nu vor mai fi, ţara va fi a nimănui, ei fiind pământul pe care s-au construit toate visele omenirii, pe care s-au zidit toate, după ei, toate fiind una cu pământul.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5