TÂRGUL DE VARĂ TRADIŢIONAL ŞI ECOLOGIC, LA PRUNDU BÂRGĂULUI

Duminică 19 iunie 2011 s-a desfăşurat, în Piaţa din Prundu Bârgăului, „Târgul de produse tradiţionale şi ecologice specifice zonei Văii Bârgăului”, acţiune organizată de Camera Agricolă Bistriţa-Năsăud, împreună cu Primăria din Prundu Bârgăului şi în colaborare cu celelalte primării bârgăuane.

Proiectul iniţial avea ca loc de desfăşurare a expoziţiei Parcul cu castani, din centrul comunei, unde era prevăzut şi un program artistic, dar fiind o sâmbătă obişnuită de piaţă la Prund, a fost schimbat, locaţia a fiind mutată în centrul târgului săptămânal, fapt care a adus numeroşi vizitatori şi cumpărători ai produselor cu tradiţie şi regim ecologic provenite din gospodăriile şi asociaţiile din Valea Bârgăului.

Printre produsele expuse de cei peste 20 de producători se numără, printre alţii, Adriana Tăut, care a prezentat produse din carne, conserve, siropuri, dulceţuri, specialităţi culinare, Ionuţa Pavel, cu produse de patiserie şi brânzeturi, Mărioara Turja, cu articole de artizanat, expunând şi un costum popular bârgăuan, vechi de peste un secol. Au fost prezentate spre vânzare numeroase produse lactate şi brânzeturi, precum: urdă, caş, brânză de vacă sau de oi frământată, telemea, lapte acru la fedeleş sau în bărbânţă şi groştior (smântână), mult apreciate de cumpărători, precum şi mierea de Livezile, murături, legume, fructe, cârnaţi de casă, slănină în saramură sau afumată, mezeluri, şunca, găluşte (sarmale), povilă (magiun) de Bârgău, sortimente de pâine şi tăiţei de casă, vestita plăcintă cu urdă, brânză dulce sau iute, produs specific bârgăuan, cozonaci şi prăjituri de casă.

A fost de faţă directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Bistriţa - Năsăud, Valentin Mititean Pop, care a subliniat specificul tradiţiei bârgăuane în domeniul produselor agro-alimentare, atât în prepararea cât şi în păstrarea cărnii, a lactratelor şi brânzeturilor, dar şi a băuturilor, în condiţii ecologice.

Organizatorul principal al manifestării, directorul Daniel Frăsincari, a vorbit despre importanţa acestei acţiuni şi a arătat că tradiţiile trebuie continuate, cu respectarea unui regim ecologic, prin extinderea unor expoziţii în toate zonele judeţului şi desfărurarea, cât mai deasă, a acestui gen de târguri, în scopul atragerii consumatorilor şi a stimulării fermierilor.

Târgul săptămânal din Prundu Bârgăului a fost înfiinţat prin Diploma Imperială din 1785, a Împăratului Iosif al II-lea, funcţionând la început în Piaţa Capitală, între biserică şi Hotelul Grăniceresc, azi Parcul cu castani, ulterior mutându-se în grădina Casei Maiorului, actuala primărie.

Târgul de sâmbătă de la Prund a deservit întreaga Vale a Bârgăului, având o îndelungată tradiţie care trebuie continuată, în mod chibzuit şi bine organizat, fiind un bun al trecutului care trebuie mai departe păstrat şi îmbogăţit. Felicităm organizatorii propunând continuarea îmbunătăţită a acestei manifestări.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5