Târgul Mare al Bistriței și-a deschis porțile, la 665 de ani de la prima ediție, și la 100 de ani de la Marea Unire

Invitaţi din orașele partenere, Cetățeni de onoare ai municipiului, tineri bursieri NOSA, demnitari, oficialități județene și locale, consilieri locali, șefi de instituții deconcentrate și militarizate din subordinea MAI, oameni de bine ai comunității au participat, la Palatul Culturii, la ceremonialul de deschidere a Târgului Mare al Bistriței.  Evenimentul dedicat Centenarului Marii Uniri a debutat cu intonarea Imnului Național și al Uniunii Europene.

         

Târgul Mare al Bistriţei își deschide astăzi porțile, la 665 de ani de la „prima ediţie” – cea din 1353 și la 100 de ani de la cel mai important eveniment din viaţa românilor - Marea Unire de la Alba Iulia din 1918.

Vă doresc tuturor „bun venit” la sărbătoarea orașului nostru, sper să petreceți clipe frumoase în aceste zile, să vă bucurați de programele artistice, culturale, sportive și de divertisment pe care vi le oferim și să profitați din plin de evenimentele la care vă invităm să fiți parte”, a spus, în cuvântul său, primarul Ovidiu Creţu.

Acesta a salutat prezenţa reprezentantului Parlamentului României, deputatul Adriana Doina Pană, a prefectului Ovidiu Frenţ şi a vicepreşedinţilor Consiliului Judeţean-Ioan Ţintean şi Vasile Puica, dar şi a delegaţiilor din oraşele înfrăţite cu municipiul Bistriţa, şi anume Danielle Dard -  prim viceprimar– Besançon (Franţa), Christoph von den Driesch, primar – Herzogenrath (Germania), Ulrich Stücker, primar – Wiehl (Germania), Ralph Schäfer, consilier local – Wels (Austria), Moshe Basch – Rehovot (Israel).

„Vă mulțumesc ca ați dat curs invitației noastre și că sunteți împreună cu cetățenii Bistriței în aceste momente de sărbătoare.

O mențiune deosebită pentru prezența – cu care ne-a obișnuit la fiecare eveniment important din viața Bistriței – președintelui Asociației Sașilor Bistrițeni din Germania, dl dr. Hans Franchy căruia îi urăm bun venit acasă, același „bun venit” îl adresăm și celorlalți membri ai asociației, inclusiv  Formației de Dansuri Săseşti din Nürnberg DE, care va evolua sâmbătă seara pe scena din Complexul Heidenfeld”, a adăugat primarul Bistriţei.

Acesta le-a mulţumit Cetățenilor de Onoare ai Bistriței, care prin activatea pe care o desfășoară în domeniile lor de activitate  promovează imaginea municipiului Bistrița, dar şi tinerilor bursieri.

„Bursierii NOSA sunt cei mai inteligenţi şi mai valoroşi tineri ai Bistriţei, ei, prin rezultatele excepționale la învățătură, ne fac mândri de performanțele lor și, totodată, ne permit să privim cu încrede viitorul; din cei 20 de bursieri participă la aceasta ceremonie: Andreea Amarandei – masterand  Automatică şi Calculatoare UT C.N., Vlad Socaciu – student  Automatică şi Calculatoare UT C.N , Sebastian Hărănguş – student Inginerie Aerospaţială”, a completat primarul Ovidiu Creţu.

 

Prefectul Ovidiu Frenţ a menţionat, în discursul său, că sunt 10 zile de evenimente la Bistriţa, poate „pentru fiecare an de mandat al primarului Ovidiu Creţu”, iar Târgul Mare al Bistriţei ne oferă prilejul de a ne gândi şi la lucrurile pozitive, „că atunci când comunităţile vor, pot să-şi ia un mic repaus, pot participa la activităţi binemeritate”. „Este clar că Bistriţa este tot mai vie, că are planuri de viitor, nu doar o istorie foarte bogată. Cred că tinerii pe care-i văd astăzi în sală nu doar că vor găsi motive de bucurie prin participarea la evenimente, dar cred şi sper că generaţia lor va fi cea care va schimba trendul acela din ultimii 28 de ani, de a pleca din România şi vor găsi motive mult mai puternice să rămână”, a mai spus prefectul Ovidiu Frenţ.

          Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Ţintean, a menţionat că Târgul Mare al Bistriţei reprezintă un moment aşteptat de bistriţeni şi este primit aşa cum se cuvine de toţi locuitorii pe perioada celor zece zile, mai ales că se suprapune peste manifestările dedicate Centenarului. „Aţi avut inspiraţia să schimbaţi denumirea din Zilele Bistriţei în Târgul Mare al Bistriţei. Bistriţa a fost cunoscută la început ca târg, ca cetate, un breslaşii, meseriaşii puteau să ofere cele de trebuinţă celor care ne călcau cetatea. Este un lucru remarcabil că aţi îmbinat aceste evenimente, frumosul cu plăcutul şi noi, cei din Consiliul Judeţean vă spunem că, chiar dacă nu suntem pe lista organizatorilor, vă suntem alături, vă susţinem şi vă transmitem tot sprijinul şi consideraţia noastră, a echipei de conducere a Consiliului Judeţean, şi pe viitor.  Vă doresc „Târg bun!”, le doresc sănătate bistriţenilor şi „La mulţi ani, România!”, în zi de An Centenar”, a transmis vicepreşedintele Ioan Ţintean.

 

***

          Istoricul de artă Vasile Duda a făcut o excepţională lecţie de istorie, vorbind despre „Bistrița și Centenarul Marii Uniri”., reafirmând faptul că în 1918, cheia înfăptuiriicelei mi importante zile din istoria poporului romând a fost  a fost unitatea, faptul de a vedea ceea ce este comun, nu ceeea ce ne desparte.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5