TAURINELE AU NEVOIE DE MISCARE SI_N PERIOADA DE STABULATIE -- II--

Dupa vreo saptamana crescatorul pe care-l sfatuisem cum si-n ce perioada a zilei sa-si lase vitele afara sa faca miscare-n aer liber , a trecut din nou pe la mine pe la serviciu spunandu-ni c-a respectat programul de miscare al vitelor pe care i-l recomandasem,ca una dintre vaci ii fusese deja insamantata artificial , dar ca atat insamantatorul de ruta cat si veterinarul ii pretinsera o plata a manoperei destul de piperata pentru a efectua masaj transrectal la vacile lui.

Mi-as fi dorit sa ma pot deplasa la fata locului si sa-l consiliez pe viu, direct pe animal pe crescator ce si cum sa faca , asa cum am invatat candva si eu la randu-mi de la profesorii din liceu si facultate, de la medicii veterinari Dan Eugen , Feier Titus si mai ales Bilegan Dorin de la inginerii zootehnisti Negrutiu Titus si Bodiu Leonida si chiar de la operatorii insamantatori Somfelean Grigore, Vrancean Petre ori Cotoc Simion, ca sa-i citez cu respect doar pe cativa dintre cei de la care am avut sansa de-a invata meserie.

Cum insa onor directorul institutiei unde lucrez, coleg cu mine de partid si inginer horticultor de profesie , in aceea perioada era foarte interesat de alte aspecte mai pecuniare -(care aveau sa faca ulterior deliciul presei locale si-a unui post national de televiziune)- decat de a-mi permite mie sa consiliez un fermier , am renuntat la un eventual demers de-a ma invoi pt. doua-trei ore ca sa ma deplasez in gospodaria respectivului crescator, stiind si faptul ca sefului meu nu-i place sa fac decat ceea ce intra actualmente strict in fisa postului meu, si daca s-ar putea nici atat, ca nu cumva sa ies eu prin ceva in evidenta ca profesionist. Dar nu mor caii cand vor cainii. Pune-om umar doi cu doi si-a mai fi si cum vrem noi. Vine ea si ziua mare cu ceasul de judecare.

Nu pot insa sa nu ma intreb cum de onor dl. director n-a interpretat atat de rigid fisa postului meu mai in anii anteriori ,cand i-am consiliat pe agricultori –( printre cele tehnice)—cum si cu cine sa voteze pentru ca, intre altele, si domnia sa sa revina-n functia de director.?? Asta ar trebui s-o lamureasca altii pe linie politica si nu eu.Nu de alta dar anumite rezultate se vor vedea la alegerile pentru colegiile camerelor agricole.Si numai odata-n viata vede nasa o anumita parte a corpului finului. Dar sa revenim la anestrus-ul vacilor prietenului meu.Politica s-o faca cei care-au tras si oarece foloase de pe urma ei , nu doar ponoase cum trag eu , probabil ca in baza unui accept tacit al mai marilor zilei de azi.

Pur si simplu mimand prin maneca unui palton, i-am explicat crescatorului cum sa efectueze el insusi masajul aparatului genital la vacile al caror proprietar este. Iar rezultatele n-au intarziat sa apara.

Fara sa foloseasca absolut nici un medicament hormonal de sinteza, produs de vreo firma specializata, ci numai cu miscare-n aer liber a vitelor cate 2-3...4 ore pe zi, plus bulgare de sare la discretie-n iesle, plus cateva “ sedinte “ de masaj ale aparatului reproducator, 7 dintre cele 12 vaci ale crescatorului au intrat natural in calduri si-au fost insamantate. Alte trei vaci si doua juninci fusesera insamantate inainte de intrarea in stabulatia de iarna, si ulterior toate au fatat normal. Pentru doua vaci fermierul a trebuit insa sa solicite sprijinul de specialitate al medicului veterinar.Doar dupa anamneza, fara sa fi vazut animalele, m-a dus atunci gandul la ceva diagnostice prezumtive de genul chistilor ovarieni ori a atreziei foliculare.Ulterior, medicul veterinar care-a tratat vitele mi-a confirmat ca nu fusesem departe de diagnosticul corect.Dar daca tehnologie de crestere-(zootehnie)-, prin corespondenta se mai poate uneori face, medicina veterinara prin corespondenta e totalmente exclusa. E nevoie de medicul veterinar direct,la fata locului care sa consulte si sa trateze afectiunea diagnosticata.

Din intamplarea descrisa mai sus se constata ca multi dintre cei care din nevoie neavand un alt loc de munca au reinceput dupa anul 1990 sa creasca animale pe cont propriu, au uitat multe dintre practicile sanatoase si ecologice ale exploatarii animalelor , practici care se perpetuasera din tata-n fiu inainte de colectivizarea de trista amintire si de industrializarea fortata care l-a transformat -– ( alaturi de alte cateva sute de mii de romani)—si pe prietenul meu din fiu de taran, gospodar din Rebra la obarsie , in “ proletar industrial”, reprezentant tipic al unei asa-zise clase muncitoare , care dupa 1990 a fost nevoita fie sa ia calea pribegiei prin strainatate fie sa se reintaranizeze dupa implinirea varstei de 45 de ani , asa cum e si cazul prietenului meu.

Cei care contesta cele scrise de mine, sa-si explice-n primul rand lor si-n al doilea rand cititorilor de ce in Bazinul Dornelor, scapat vreme de 50 de ani de blestemul colectivizarii fortate s-a perpetuat traditia furajarii de amiaza a taurinelor afara pe zapada ,in toiul iernii.si asta-n ciuda faptului ca-n ultimele trei decenii in mod cu totul nejustificat din punctul de vedere al unei zootehnii ecologice s-a inlocuit si-n Bucovina perfect adaptata si rezistenta rasa Pinzgauer,cu tot felul de metisi mai ales din tulpina raselor Holstein.

Cu cea mai distinsa consideratie pentru toti cititorii ziarului.

Ing. Zootehnist si Licentiat in Drept

Andron Traian Ioan.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5