Taxa de reziliere a contractelor pe cale de dispariţie

Bistriţenii nu mai sunt nevoiţi să achite taxe de reziliere atunci când doresc să scape de contractele încheiate cu furnizorii şi prestatorii de servicii. Recent, a fost adoptat un proiect de act normativ care interzice firmelor să mai pretindă de la consumatori, taxe de reziliere a contractelor.

Astfel, a fost adoptat proiectul de modificare a Legii 296/2004 privind Codul Consumului şi a Legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianţi şi consumatori, ce vizează crearea unui cadru legal care să reglementeze strict interdicţia comercianţilor de a stipula în contractele încheiate cu consumatorii, unele clauze care să anuleze sau să limiteze dreptul la denunţare sau reziliere unilaterală.

Potrivit proiectului ,,Dreptul consumatorului la denunţarea sau rezilierea contractului nu poate fi anulat sau restrâns de nicio clauză contractuală sau înţelegere între părţi, în cazurile prevăzute de lege, aceasta fiind considerată nulă de drept. Drepturile părţilor referitoare la o justă despăgubire nu vor fi afectate în cazul denunţării unilaterale”.

Totodată, a fost completată şi anexa ce cuprinde clauzele considerate ca fiind abuzive cu cele care restrâng sau anulează dreptul consumatorului de a denunţa sau rezilia unilateral contractul în cazurile în care comerciantul nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale sau a impus consumatorului, prin contract, clauze referitoare la plata unei sume fixe în cazul denunţării unilaterale.

Actul normativ ar fi binevenit pentru consumatori, din moment ce majoritatea prestatorilor şi furnizorilor de servicii impun consumatorilor clauze contractuale conform cărora pentru denunţarea unilaterală a contractului, cetăţenii sunt obligaţi să achite o taxă. Societăţile de telefonie sunt cele mai cunoscute ca practicând astfel de taxe de reziliere.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5