Teatrul Municipal Bistriţa, susţinut de nume mari ale scenei româneşti

Directorul Centrului Cultural Municipal Bistriţa, prof.dr. Dorel Cosma, ne-a declarat că ideea înfiinţării unui Teatrul Municipal Bistriţa este de ani buni. Domnia sa a înfiinţat o trupă de teatru la Liceul „Liviu Rebreanu”, apoi, în vremea când era director la Casa de Cultură a Sindicatelor, a pus bazele Teatrului de Cameră. A colaborat cu mari regizori în acestă perioadă, dar şi cu actori deosebiţi, printre aceştia amintindu-l pe Adrian Titieni, care a debutat aici. Vremea a trecut, iar în calitate de director al instituţiei culturale a municipiului, Dorel Cosma a pus bazele Festivalului de Teatru Profesionist „Liviu Rebreanu”, care i-a apropiat pe bistriţeni de teatru. „Municipiul Bistriţa dispune în acest moment de o veritabilă forţă artistică şi de un public exigent şi dornic de evenimente culturale. Am încercat de-a lungul anilor să răspundem dorinţelor publicului nostru oferindu-le spectacole artistice din cele mai diferite genuri. Considerând că teatrul are deja un public format în municipiul nostru, după discuţii de ani de zile purtate cu oameni de teatru la Bistriţa, a căror susţinere o avem, am propus primarului Ovidiu Creţu, care manifestă deschidere faţă de actul cultural, şi Consiliului Local, înfiinţarea la Bistriţa a unui teatru de proiecte care să funcţioneze în Centrul Cultural Municipal pe baza unui buget propriu cu premiere şi stagiuni permanente. Aşa cum în urmă cu mulţi ani, la Bistriţa a luat fiinţă Societatea de Concerte şi şi-a format un public, tot aşa credem că vom proceda şi cu teatrul. Principiul de funcţionare ar fi identic cu cel al Societăţii de Concerte, instituţia noastră urmând să asigure sprijinul substanţial prin personalul administrativ. Din acest motiv nici cheltuielile acestui important proiect nu sunt foarte ridicate. Pentru anul 2011 ne propunem realizarea a trei premiere şi a unei stagiuni permanente în municipiul Bistriţa, în judeţ şi în ţară”, declară Dorel Cosma.

Teatrul Municipal Bistriţa ar urma să susţină cele trei premiere - cu autor, regizor şi scenograf proprii – la care se adaugă actorii şi evident realizarea decorurilor şi a costumelor. Cu sprijinul direct al Primăriei Municipiului şi al Consiliului Local, Teatrul Municipal Bistriţa ar putea prinde contur realizându-se astfel visul de generaţii al bistriţenilor. Intenţia a fost anunţată, în premieră, de primarul Ovidiu Creţu, la Gala Culturii Bistriţene.

În acelaşi timp, sunt tratative pentru preluarea Cinematografului Dacia, unde Centrul Cultural să fiinţeze pe perioada reabilitării clădirii centrale. Latura cinematografică nu va fi exclusă, din contră, se doreşte ca filmele să poată fi vizionate 3D. După renovarea Centrului Cultural Municipal, acesta va deveni Palatul Culturii Bistriţei, iar cinematograful va fi Complex Cultural, cu săli pentru expoziţii, teatre, spectacole, filme şi chiar filme 3D.

Florin Piersic: „Dragilor, sunt convins că trebuie să faceţi un teatru profesionist la Bistriţa, pentru că îl meritaţi. Cunosc oraşul de foarte multă vreme şi Casa de cultură, am avut parte de un public pregătit şi civilizat, cum nu au multe oraşe cu sau fără teatru. Festivalul de teatru unde am fost invitat m-a uimit pentru că a întrecut prin participare alte manifestări simandicoase. Dorel Cosma ştie ce trebuie făcut, are acolo o echipă foarte bună dar şi o sală de teatru minunată. Cei care chiar doresc ca Bistriţa să aibă un teatru trebuie s-o facă, este acolo atâta cultură şi civilizaţie cum rar găseşti în ţară. Am discutat despre acest proiect cu mai mulţi actori şi scriitori, toţi au fost entuziasmaţi, iar presa trebuie să-şi facă datoria şi să popularizeze iniţiativa. Depinde câtă înţelegere o să găsiţi la politicieni, la oamenii cu bani să vă susţină, dar nu cred să întâmpinaţi greutăţi. Când o să daţi pe goarnă, am să fiu acolo, şi ca actor şi ca spectator. Baftă!”

Draga Olteanu Matei: „La Casa Municipală de Cultură din Bistriţa am găsit ceea ce în alte oraşe cu pretenţii nu am întâlnit: profesionalism şi foarte multă dragoste pentru teatru. Acolo a început un festival de teatru, acum 6 ani şi mărturisesc că nu m-am mirat atunci când şi-au anunţat prezenţa nume mari, teatre naţionale. Cred că trebuie găsiţi banii, dar şi înţelegerea, pentru a transforma un festival de teatru într-un motor artistic, care să se concretizeze într-un teatru profesionist. Mă alătur celor care vor acest lucru şi vă stau la dispoziţie, oricând este nevoie de mine, pentru că-n Ardeal cultura este ceva serios, solid şi trebuie făcut totul pentru ca acest teatru să devină o realitate. Nu vă lăsaţi, vă sprijinim noi actorii!”

Dorel Vişan : « Ideea, tot mai frecvent vehiculată, de a se înfiinţa un teatru profesionist la Bistriţa, cred că trebuie să se materializeze cât mai curând şi vă asigur de tot sprijinul meu, de actor, de participant la multe manifestări culturale pe care le-a găzduit Bistriţa, şi mai ales Casa Municipală de Cultură, unde Dorel Cosma este şi a dovedit acest lucru, un manager deosebit. Festivalul de teatru profesionist, pe care l-a iniţiat în urmă cu 6 ani, este un fenomen unic în România şi unul dintre argumentele cele mai solide pentru ca Bistriţa să aibă propriul teatru profesionist: au răspuns invitaţiei teatre mari din ţară, naţionale şi municipale, trupe internaţionale, actori de prestigiu, ceea ce dovedeşte respectul faţă de oraş şi cultura lui. La aceasta se adaugă un public extraordinar, cult şi competent şi nu pot decât să mă bucur de numărul mare de tineri pe care i-am văzut în sală, posedând prin atitudine o adevărată cultură a privitorului de teatru. Istoria culturală a Bistriţei este al treilea argument care vine şi cere un tetru profesionist la Bistriţa. Susţin această idee şi răspund oricând, daca este nevoie, prin experienţă şi sentiment la construirea acestei idei. Succes, Dorel, ţie şi echipei de entuziaşti care te înconjoară”.

Cornel Udrea: „Legăturile mele culturale şi artistice cu Bistriţa datează din 1970 şi până azi, trecând prin diverse forme de colaborare( festivaluri, lansări de carte etc. ) vârful de dialog cultural reprezentându-l Festivalul Naţional de Teatru Profesionist, care şi-a consumat recent cea de-a şasea ediţie, un succes remarcabil, prin diversitatea spectacolelor prezentate şi calitatea interpretării actoriceşti. Ideea ca la Bistriţa să funcţioneze un teatru profesionist este mai veche şi a format obiectul unor dialoguri substanţiale cu actori, regizori, manageri de teatru , dramaturgi şi ziarişti, concluzia comună fiind nevoia socială a unui teatru profesionist în Bistriţa, un oraş care îşi apropie un trecut cultural unic prin faptele prezentului. Casa Municipală de Cultură George Coşbuc din Bistriţa este locaţia ideală, din punct de vedere strategic şi tehnic pentru înfiinţarea acestui teatru profesionist. În prima etapă se preconizează un teatru de proiecte, iar după perioada de consumare a unui proiect tridimensional, în colaborare cu Teatrul Municipal Bacovia din Bacău, se va trece la teatrul de repertoriu ca o finalizare a acestui proiect de excepţie, pe care îl cere un numeros public avizat şi vocaţia culturală a Cetăţii Bistriţei”.

Adriana Trandafir: „În patria lui Coşbuc şi Rebreanu, în oraşul Bistriţa unde cultura şi artele au o vechime istorică recunoscută, un teatru profesionist nu va aduce altceva decât un plus de energie şi educaţie. Am jucat pe scena Casei de Cultură şi publicul de acolo m-a uimit şi m-a bucurat foarte mult, fiindcă este educat şi priceput. În nebunia asta politică şi socială naşterea unui edificiu teatral profesionist înseamnă o speranţă extraordinară nu numai pentru bistriţeni. Sunt sigură că multe voci din ţară, actori, regizori, scriitori se alătură acestei iniţiative şi doresc să-mi exprim totala adeziune la idee şi dorinţa de a colabora cu acest teatru profesionist. Este un act de curaj cultural şi de înţelepciune, nu irosiţi acest prilej. Cu toată dragostea sunt alături de voi, dragă Dorel Cosma şi Cornel Udrea. Ştiu că această idee vă aparţine şi vă cunosc ca luptători ».

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5