Teodor Tanco, un fiu de grănicer convins

Ioan Mititean

Se împlinesc 90 de ani de când monoranul Teodor Tanco a văzut lumina zilei, omul ce urma să ajungă slujitorul binelui cu o ageră subtilitate de limbaj, lucrând o viaţă în folosul limbii române, a dreptăţii şi civilizaţiei.
De mic copil, a avut o idee năstruşnică de a preţui cartea, care în viaţă i-a adus mari satisfacţii, ce a devenit o mare putere în stat. Cum presa şi-a asumat deja al 4-lea loc, ar rezulta că de la al 5-lea încolo se află cel al cărţii.
Face parte din contigentul de intelecuali ce l-a dat şcoala năsăudeană, unde a avut excelenţi profesori, lucrând o viaţă sub deviza străbunilor năsăudeni: Virtus Romana Rediviva, care îşi continuă şi în prezent activitatea, constituindu-se de ani buni la Cluj o asociaţie culturală şi o revistă cu acelaşi nume, unde sărbătoritul lunii aprilie, Teodor Tanco are o prezenţă activă, veşnic cu fapte şi idei noi.
În ceas aniversar, când gândurile miilor de tineri şi oameni ai slovelor se îndreaptă spre viitor încărcaţi de proiecte şi aspiraţii, ne amintim că tot ce dascălii au investit în ei, trudă, migală, pasiune, dăruire, e ca mâine, acolo unde-şi vor desfăşura activitatea să fie la înălţimea societăţii în care trăim.
Toată viaţa l-a caracterizat hărnicia, dovadă cele aproape 50 de cărţi editate, urme nepieritoare, ce vor fi întotdeauna demne de laudă spre satisfacţia noastră, a tuturor. Teodor Tanco şi-a respectat întru totul angajamentul, responsabil de a răspune cu demnitatea sarcinilor ce-i vor reveni în amfiteatrele muncii.
Întreaga sa carieră de dascăl universitar, scriitor şi ziarist atestă şi confirmă vocaţia sa de om de aleasă cultură, cu o gândire profundă, spirit invenitv şi-o mare capacitate de creaţie care nu s-a despărţit niciodată de oameni, investind în ştiinţă şi cultură, efort şi dăruire. Prin muncă şi-a deschis cu probitate drum în literatura română, unde-şi pune în valoare marile disponibilităţi de combustie spirituală ce le posedă.
Neliniştea, permanenta căutare, aspiraţia spre perfecţiune animă viaţa domnului Teodor Tanco, un mister şi-o taină pentru contemporanii săi. Crescut şi format ca om în atmosfera vremii de respect pentru şcoală şi cultură şi într-o ambianţă naturală modelatoare de frumos, este un grănicer cu rezistenţă şi pasiune.
Dă măsură muncii de-o viaţă, orizontului cărturăresc vast, cunoştinţelor profunde şi unui bogat univers intelectual. Este uimitoare şi impresionantă această oglindă a unei opere şi a unei vieţi închinate limbii române. Viaţa sa este sursa unei neobosite tinereţi spirituale, căci la venerabila vârstă de 90 de ani, nu simte nevoia să recurgă la fişe pentru a găsi o informaţie chiar de detaliu.
Reprezentant al unei strălucite generaţii de oameni de carte şi oameni de calitate, prin farmecul personalităţii sale, prin curajul discret, prin munca sa tăcută şi spornică, prin generozitatea sa, a fost şi rămâne un exemplu moral şi intelectual, iar cărţile dânsului oferă oricărei minţi un imens tezaur de cunoştinţe.
Nume de răsunet în cultura naţională, valoare a cercetării şi creaţiei, năsăudenii îşi întorc mereu gândul spre dânsul cu bucurie şi veneraţie, fiind o pildă pentru toţi slujitorii condeiului, pe drumul de trudă şi de rod al slujirii cărţii.
Teodor Tanco este autorul unei opere vaste şi închegate care se defineşte nu numai prin valoarea şi interesul temelor, cât mai ales prin profunzimea abordării, prin utilizarea critică a surselor, prin sinteze teoretice, analize şi comentarii ce îşi păstreză în întregime valabilitatea peste vreme.
Remarcăm pasiunea şi înaltul profesionalism gazetăresc care ştie să dea viaţă presei şi să o menţină la cote înalte de efervescenţă spirituală, dovedind răbdare, adevăr, responsabilitate şi-o viaţă interioară bogată, om al cetăţii cu influenţe incontestabile, cu mare capacitate de selectare a informaţiilor, om cu gândire prospectivă şi adaptare la noile condiţii, sesizează corect sensul evenimentelor, optează în cunoştină de cauză pentru o formă sau alta a evenimentelor zilei.
Prin scrierile sale în presa locală a atras stima cititorilor, prin respect şi consideraţie, având o activitate echilibrată şi complexă şi libertatea gândirii şi mulţumirii de sine.
Posedă cunoştinţe multiple despre istoria grănicerilor năsăudeni, ca dovadă în cele 44 de articole din presa locală, ziaristul Teodor Tanco transcrie adevărul istoric de la faţa locului, privind Fondurile Grănicereşti şi cei care slujesc acest organism non-guvernamental într-un prezent istoric încărcat de necinste şi corupţie.
Ziaristul Teodor Tanco scoate în relief prin intermediul presei idei cardinale din viaţa grănicerească ca permanenţe ale spiritului năsăudean. Este preţuit şi admirat de cititorii presei bistriţene tocmai prin faptul că a frânt rădăcina răului din această societate, exprimând patetic şi convingător situaţia actuală a comunelor grănicereşti, făcând un perelinaj de pietate către trecut, trezind la realitate inteligenţele, din respect pentru viitorimea fondurilor grănicereşti.
În satul natal Monor, a organizat o adevărată sărbătoare a cărţii. În casa natală se desfăşoară o întâlnire de suflet, inaugurând biblioteca şi muzeul, prilej de mare bucurie pentru săteni şi pentru cei care iubesc cartea. Casa din Monor a donat-o culturii, ca o modalitate de recunoaştere a rolului esenţial al bibliotecii de asumare a tradiţiei de carte şi lectură într-un spaţiu cultural de excepţie.
Aici, în casa Tanco, ne putem informa şi documenta, unde slujitorii slovei scrise care au făcut donaţii sunt aduşi în prim-plan. Deci, la Monor, cuvântul scris românesc stă mărturie a permanenţei şi conştiinţei de limbă şi neam. Aici, scriitorul sărbătorit a îmbinat frumuseţile spiritului cu frumuseţile naturale ale satului Monor, unde îşi dau întâlnire cei a căror profesiune de credinţă este dragostea pentru carte, unde găsesc un om al cetăţii cu influenţe incontestabile.
Aici avem acces la toate materialele publicitare, suport al educaţiei la mai multe nivele, o cale pentru autodepăşire umană, unde se dă startul spre resursele de informare şi studiu şi are posibilităţi de dezvoltare în funcţie de necesităţile comunei. Oferă servicii culturale tuturor membrilor comunităţii, în funcţie de solicitările acestora. Iniţiatorul şi donatorul acestui centru cultural faciliteză accesul la informaţie şi la protejarea lecturii. Este un pătimaş iubitor de cărţi şi un onest iubitor de oameni, un rătăcitor în sacra lume a cuvântului şi un lucid slujitor al acestuia.
Prin minunatele sale volume şi prin sute de articole, conferinţe şi comunicări cu ocazia unor simpozioane locale, naţionale şi internaţionale, a împărtăşit celor prezenţi vasta sa experienţă.
Sun prea puţine cuvintele pentru a vorbi despre un asemenea OM competent, delicat şi vertical. Eu trăiesc satisfacţia că l-am cunoscut şi că am avut privilegiul de a-i fi în preajmă prin intermediul Societăţilor Culturale din care facem parte, respectiv ASTRA şi VRR, cât şi societăţile scriitoriceşti şi activitatea ziaristică care ne-au unit şi ne apropie printr-o lungă şi frumoasă prietenie care sa sperăm că o sa dureze mulţi ani de acum înainte, spre bucuria şi îmbogăţirea spirituală a cititorilor.
Teodor Tanco face parte din suita colaboratorilor mei de prestigiu a cărui gânduri aşternute pe hârtie au văzut lumina tiparului în nenumărate cotidiene şi reviste literare, articole mereu apreciate datorită forţei sale creatoare, prin priceperea şi adevărata pasiune de ocrotire a spiritualităţii româneşti.
Sunt bucuros că prietenii dânsului, VRR-iştii, s-au gândit la un volum de omagiere spre a-i lumina sărbătorirea zilei de naştere. Aş vrea să ştie că slujitorii scrisului năsăudean îl preţuiesc şi îl admiră.
La mulţi ani, stimate slujitor al ştiinţei şi culturii!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5