Modele de teste pentru evaluarea iniţială a elevilor

Testările vor demara săptămâna aceasta

Începând din această săptămână şi continuând pe parcursul săptămânii viitoare, elevii vor fi evaluaţi cu privire la cunoştinţele acumulate la două sau mai multe discipline în anul / anii şcolar(i) anterior(i).

Respectivele ,,testări iniţiale”, ale căror rezultate nu vor fi trecute în catalog şi nici nu vor putea fi făcute publice, au fost precedate de o perioadă de recapitulări.

Pentru a se asigura o oarecare uniformizare a evaluărilor, Ministerul Educaţiei - prin Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare - a elaborat modele de teste pentru evaluarea iniţială, însoţite de baremele de evaluare şi de notare, precum şi de precizări referitoare la specificul testelor.

Modelele au caracter unitar şi orientativ şi au fost publicate pe site-ul http://subiecte.edu.ro/2012/.

,,Cadrele didactice elaborează şi validează, la nivelul colectivului de catedră/comisie metodică, teste de evaluare iniţială având ca reper modelele postate. Pentru disciplinele/ modulele de pregătire profesională la care există continuitate în planul-cadru, evaluarea iniţială se desfăşoară la începutul semestrului întâi, fiind precedată de două săptămâni de recapitulare.

În cazul celorlalte discipline, care se află în primul an de studiu pentru elevi, evaluarea iniţială se poate desfăşura imediat după lecţiile introductive.

În acest caz, testul iniţial va fi unul preponderent atitudinal, dar va cuprinde şi itemi prin care se evaluează competenţe formate anterior, dar care vor sprijini realizarea obiectivelor/competenţelor prevăzute în programă”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului Educaţiei.

Disciplinele la care vor fi evaluaţi elevii depind de anul de studii şi, în cazul liceenilor, de filieră şi profil. Bobocilor de clasa I le vor fi verificate abilităţile de comunicare şi de învăţare; elevii de clasa a II-a vor fi evaluaţi la limba şi literatura română şi la matematică; pentru clasele a III-a şi IV-a, evaluările vor viza limba şi literatura română, matematica şi ştiinţele.

La gimnaziu, evaluări vor fi la limba şi literatura română, la matematică, la limba modernă, la fizică, la biologie (clasele V-VIII), la chimie şi la discipline socio-umane sau cultură civică (numai clasele a VII-a şi a VIII-a).

În fine, liceenii vor fi evaluaţi la limba şi literatura română, la matematică, la limbi moderne, la tehnologia informaţiei, la fizică, la biologie, la chimie, la geografie, la istorie, la discipline socio-umane şi (în funcţie de filieră) la disciplinele tehnice sau de specialitate vocaţionale.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5