Tiberiu Octavian Bâcâin din Teaca, premiul I la etapa naţională a Olimpiadei de Fizică! Năsăudenii Gabriel Rus şi Ştefan Izvoran-Oltean, distinşi cu menţiuni!

Olimpiada Naţională de Fizică a Societății Române de Fizică şi-a stabilit câştigătorii. Bistriţa-Năsăud are cu ce se mândri!

Tiberiu Octavian Bâcâin, din clasa a VI-a, de la Liceul Teoretic „C.R. ViVu” Teaca a cucerit locul I şi Medalie de aur.  Rezultatul este cu atât mai important, ţinând cont de faptul că Tiberiu a obţinut în acest an şi premiul 2 la Olimpiada de Informatică şi tot premiul II la Olimpiada Naţională Gazeta Matematică.

De asemenea, doi elevi din Năsăud au obţinut menţiuni. Este vorba despre Gabriel Ioan Rus, clasa a VII-a, de la Şcoala Gimnazială Mihai Eminescu şi Ştefan Petru Izvoran-Oltean, clasa a IX-a, de la Colegiul Naţional George Coşbuc.

Din judeţul nostru, au mai fost calificaţi la etapa naţională  Florina Buga, clasa a VIII-a, de la Şcoala Gimnazială „Artemiu Publiu Alexi” Sângeorz Băi, şi Andrei Bodnar, clasa a X-a, de la C.N. „Liviu Rebreanu”.

***

Prof. Constantin Rus: În organizarea Olimpiadei, au fost implicate cele mai mari vârfuri ale ştiinţei din România!

Profesorul Constantin Rus, fondator şi director până anul trecut al Centrului Judeţean de Excelenţă, dar şi membru în Comisia Centrală a Olimpiadei de Fizică, autor de subiecte pentru fazele judeţene şi naţionale ale Olimpiadei de Fizică din 1985 până-n prezent, ne-a explicat ce a însemnat organizarea din acest an.

„Ministerul Educaţiei a precizat că nu va organiza olimpiade în acest an, însă foarte mulţi elevi şi părinţi ne-au cerut acest lucru, iar primul loc unde s-au adresat a fost Centrul Judeţean de Excelenţă. Aceste concursuri sunt o pistă de lansare, mai ales când vorbim de elevi de clasa a XII-a care în urma unor rezultate foarte bune s-au orientat spre universităţi de prestigiu din întreaga lume, şi vă dau doar trei exemple din judeţ – Rareş Buhai, Sergiu Petruşca şi Paul Târlişan. Zece profesori de fizică din România, printre care şi eu, Societatea Română de Fizică, împreună cu toate facultăţile de fizică din România au hotărât că se vor strânge în jurul nostru şi vom organiza Olimpiada de Fizică, cu toate cele trei faze – locală, judeţeană, naţională - plus selecţia pentru Olimpiada Internaţională. Am trecut prin multe peripeţii pentru că organizarea online presupune să ai o grămadă de mecanisme. Cu eforturi mari am reuşit să o ducem la capăt. În prima fază au fost înscrişi peste 1600 de elevi la faza locală, dintre care 150 din judeţul Bistriţa-Năsăud din clasele VI-XII. Au fost implicate cele mai mari vârfuri ale ştiinţei din România – profesorii universitari din toate facultăţile şi departamentele de fizică, plus profesori de fizică din fiecare judeţ care ne-au ajutat la organizarea Olimpiadei. Elevii au stat acasă şi au trimis rezultatele direct sub supravegherea unor monitori care au supravegheat ca totul să fie bine. Nu vă puteţi imagina cât se serioşi sunt aceşti copii, trei ore nici nu s-au ridicat de la birou”, ne-a explicat prof. Rus.

         Potrivit reputatului profesor bistriţean, elevii noştri s-au prezentat bine, dar ar fi putut obţinem rezultate mult mai bune la munca pe care oau depus-o timp de un an de zile.

„S-a dovedit şi în acest an că elevii care muncesc serios obţin rezultate foarte bune. Avem o elevă excelentă la fizică din judeţul nostru, Adelina Avram, de a cărei pregătire m-am ocupat încă din clasa a IX-a, cunoscând-o de la olimpiade şi care a ratat anul acesta ca o consecinţă a desfăşurării în online. A trimis cu o secundă mai târziu materialul la prima probă şi a pierdut concursul. Adelina era una din elevele care speram să intre în lotul pentru Olimpiada Internaţională”, ne-a dezvăluit ConstantiN Rus.

         Centrul Judeţean de Excelenţă, înfiinţat şi condus până în toamna anului 2020 de prof. Constantin Rus, s-a implicat prin profesorii şi elevii din judeţ. La acest centru sunt nouă grupe de fizică, din care şapte sub patronajul Fundaţiei eMAG.

***

Scopul Olimpiadei de Fizică a Societății Române de Fizică (ON-SRF) a fost atragerea elevilor din învățământul preuniversitar către studiul Fizicii; menținerea interesului elevilor pentru această știință; ​oferirea unui cadru adecvat pentru evaluarea cunoștințelor elevilor care doresc să performeze în Fizică.

​ON-SRF este un proiect educațional al Societății Române de Fizică (S.R.F.), realizat în colaborare cu Facultățile și Departamentele de Fizică din principalele centre universitare din România și cu sprijinul profesorilor de fizică din învățământul preuniversitar.

 

 

 

Comentarii

03/06/21 18:16
Clem Florentina...

Felicitări, Tiberiu!!!
Ești un tânăr cu un destin minunat,muncă și perseverență ta sunt răsplătite pe măsură.
Felicitări, părinților pentru devotamentul și susținerea în desăvârșirea formării tale v.
Te asteaptă un viitor luminos și demn de un tânăr fascinat de cunoaștere!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5