Timoftei Găurean a dus sufletul Agrieşului la Dej

Casa Selena din Dej a fost gazdă bună şi primitoare pentru preotul Timoftei Găurean din Agrieşul de la poalele Ţiblesului în cadrul unui dublu eveniment vernisaj expoziţie foto şi lansare de carte.
Despre autor, au rostit cuvinte frumoase scriitorii Menuţ Maximinian şi Valentin Marica, prefaţatorul, respectiv editorul cărţii, părintele Timoftei fiind caracterizat drept un om al cerului care aduce bucurie enoriaţilor săi, textile din carte fiind cu iz literar, dincolo de cel religios. Vorbeşte mult despre ceea ce însemnăm noi pe acest pământ. Sunt gânduri deosebite în tot ceea ce înseamnă om pe pământ. Părintele Timoftei vorbeşte cu cuvintele. Cartea Liturghii in cumpana vremii, Ed. Cezara, s-a născut dintr-o dragoste pentru pământul românesc, pentru înaintaşii noştri. Este un dialog cu mama, tata, oameni dragi, cu lemnul ca şi un frate. “Rurale” este genericul sub care dejenii pot admira fotografii realizate de părintele Timoftei Găurean, care înfăţişează locuri, oameni vârstnici, case pe cale de dispariţie, instantaneele expuse devenind, peste câţiva ani, documente. Mai mult, părintele a adus Agrieşul la Dej şi prin chipul viu al doinitorilor de acolo, amintind pe inegalabilul rapsod Teodora Purja, cu ale ei doine cu noduri, pe Grigore Sâmboan, cu o ţinută moştenită de la străbuni, atât în cântec cât şi în port, pe fluieraşu Valer Rus, ceteraşul Dănuţ Rus, tinerele interprete Andreia Blai şi mariana bojor, îndelung aplaudaţi de spectatorii prezenţi în număr mare.
Profund emoţionat, autorul lucrărilor şi a cărţii a vorbit despre importanţa tradiţiilor, făcând o adevărată pledoarie pentru triada lemn-om-Dumnezeu. Dejenii s-au întâlnit cu frumuseţile de pe văile Munţilor Ţibleş, cu chipurile bunilor noştri, cu identitatea românească. Părintele Timoftei Găurean a transformat pasiunea pentru fotografie în artă, iar slova a aşezat-o în carte. Aşa cum se spune în slujbele bisericii strbune: vrednic este!
Andrei Filip

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]