La noi

„Țineți minte cinci cuvinte…”

Cică așa începe o spunere rimată, pe cât de glumeață, pe atât de amară, din primii ani postdecembriști; continuarea fiind „e la fel ca înainte”.
În articolul care m-a stârnit (și, prin urmare, l-am luat în serios), autorul avertismentului, inspirat din graiul străzii de mai deunăzi, face referiri la BNR, la Mugur Isărescu și ministrul de Finanțe, la Consiliul Fiscal, Liviu Dragnea și Gabriel Oprea. Eu nu am știut până acum de cele două versuri, încât încerc să văd în ce fel ele pot face referire la vremea de acum. Sau nu. Căci sunt dificil de interpretat (din această perspectivă), de nuanțat, de contrazis.
Nu este ca înainte: depinde doar la ce valori te referi, la ce conjuncturi. Pentru mine este covârșitor de important faptul că există libertatea cuvântului, a opiniei publice; că am pașaport și numai portmoneul mă împiedică să nu pot cutreiera toate meridianele.
Nu este ca înainte, când politrucii, începând cu îmbuibații din forurile cele mai de sus până la fripuriștii de la nivel de județ, furau mai cu fereală, se îmbuibau cu precauție. Pe când acum tupeul, jaful, ticăloșia se dau cu pomada fecioarei neprihănite.
Nu este ca înainte, când orice cetățean era obligat să aibă un loc de muncă, chiar dacă trebuia să stea la coadă pentru un litru de ulei sau un pachet de margarină, ori să-și înghesuie familia în cocioabe numite apartamente cu confort redus.
Ș.a.m.d.
Bine-bine, dar ce înseamnă „înainte”?
Adverbul acesta e șmecher prin ambiguitatea lui. Poate însemna: în trecut, mai devreme, în vremea de altădată, anterior etc. Sau, „înainte”: mai ales, cu prioritate, într-acolo, de azi, în viitor.
Ei bine, ce va fi cu noi de acum „înainte” ? Ajunși într-un impas, se obișnuiește o vorbă: Nu-i nimic, mergem înainte. Dar se omite faptul că „înainte” poate fi și „în jos”, „în lături”.
Nu e cazul să înșir aici ce înseamnă pentru noi, românii, „azi” (socio-politico-economic), însă, pentru definirea unui dramatic „înainte” ce ne așteaptă, adaptez cele două versuri de mai sus astfel:
Cinci cuvinte să nu uiți:
Corupții, mafii, imposturi, sărăcii, suferinți.
Se pot găsi încă de cinci ori cinci astfel de noțiuni definitorii pentru ceea ce ne așteaptă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5