Toată Ţara Năsăudului şi-a dat întâlnire, de Ispas, în Oraşul Academicienilor. Oficialităţi şi artişti de renume, la Zilele Oraşului Năsăud

Cea de-a XVII-a ediţie a Zilelor Oraşului Năsăud, organizată de Primăria oraşului Năsăud, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Casa de Cultură Liviu Rebreanu Năsăud şi Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud a debutat într-o zi de mare sărbătoare. De altfel, Zilele Năsăudului coincid cu Ispasul, cu sărbătoarea Înălţării Domnului şi Ziua Eroilor.
Tocmai de aceea, manifestările au debutat cu un Te Deum oficiat de preoţii Ovidiu Sermeșan, Lucian Greab și Iulius Mureșan şi cu depunerea de coroane la Monumentul Eroilor, în Parcul central al oraşului Năsăud, pentru ca, mai apoi, Garda Naţională de la Alba Iulia a pus în scenă momentul Unirii, evidenţiind şi importanţa delegaţiei năsăudenilor la Marea Unire. Jocul cătanelor negre, în coregrafia lui Florin Flămând, a dat pata de istorie locală.
La deschiderea oficială a evenimentului, au răspuns invitaţiei primarului Mircea Romocea, preşedintele Consiliului Judeţean – Emil Radu Moldovan, senatorul Ioan Simionca, secretarul de stat Alexandru Pugna, vicepreşedintele CJ – Ioan Ţintean şi managerul Gavril Ţărmure.
„Vă oferim două zile de relaxare şi bună dispoziţie, astăzi, Gala Folclorului românesc „De Ispas la Năsăud”, unde vor urca pe această scenă nume sonore ale cântecului popular românesc, mâine, activităţi culturale în prima parte a zilei, iar seara vor fi aici Andrea Bălan, Antonia, Paula Crişan şi nu numai. Evenimentul se va încheia mâine noapte cu un spectacol de foc de artificii. Într-un alt context, aş dori să vă mulţumesc dumneavoastră, locuitorii oraşului Năsăud, pentru modul în care relaţionaţi cu administraţia publică locală, pentru modul în care aţi ştiut să vă implicaţi şi v-aţi implicat în ceea ce a fost anul trecut Ziua Costumului Popular, când Năsăudul a intrat în Cartea Recordurilor. Nu trebuie să uităm în aceste zile, duminică, 20 mai, de Maialul elevilor năsăudeni. Vom putea asista cu toţii, duminică, începând cu ora 11, la parada portului populra, în compania muzicii militare”, a declarat primarul Mircea Romocea.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, a precizat că Ispasul năsăudean a devenit un brand care a depăşit graniţele judeţului. „Aş vrea să le mulţumesc în mod special atât domnului primar, cât şi Consiliului Local, care au răspuns solicitărilor unui număr important de cetăţeni de a readuce aceste manifestări extraordinare acolo unde le este locul, în buricul târgului, în centrul Oraşului Academicienilor, şi cred că este cea mai bună locaţie unde astfel de manifestări să se desfăşoare. (...) Aş vrea să vă mulţumesc tuturor pentru ceeas ce am reuşit împreună să facem de-a lungul timpului, pentru că începând cu anul 2012, pentru toţi cei de bună credinţă, cred că lucrurile se văd în mod evident. Faţa Năsăudului s-a schimbat în bine, se schimbă în fiecare zi, dacă ne uităm numai aici în centru şi încercăm să facem un exerciţiu de memorie cum arătau clădirile înainte de 2012 şi cum arată acum. Lucrul acesta se datorează dumneavoastră, unităţii de care dă dovadă în ultima parte comunitatea din Năsăud”, a transmis preşedintele Moldovan. Acesta a mai spus că viaţa locuitorilor din Bistriţa-Năsăud s-a schimbat mult în bine, asta şi datorită primarilor bistriţeni, fruntaşi în atragerea de fonduri, numindu-l pe primarul Romocea „un om care sfinţeşte locul”.
Vicepreşedintele CJ, Ioan Ţintean, a menţionat că în zi de Ispas toată lumea vine la Năsăud. „Este şi sărbătoarea celor care şi-au jertfit viaţa pentru ca noi astăzi să putem dăinui şi merge mai departe, în lşinişte şi pace, să ne bucurăm de ceea ce ei ne-au lăsat. Vă felicităm pentru că v-aţi organizat aşa de frumos şi de această dată. Sărbători frumoase!”, a transmis Ioan Ţintean. Secretarul de stat Alexandru Pugna a precizat că este o mare bucurie pentru el ca de 17 ani să se întâlnească an de an la Năsăud, „la cea mai dragă sărbătoare a oamenilor aparţinîând acestui ţinut”. „Ispasul năsăudean a fost şi va rămâne pentru noi, cei care trăim în acest areal al Văii Someşului, al Ţinutului Năsăudean, sărbătoarea noastră de suflet. Iată că de 17 ani ne întâlnim să ne bucurăm sufletul, păstrând tradiţiua cea lăsată nouă de la moşii şi strămoşii noştri. (...) Este extraordinar că am adus sărbătoarea aici, în centrul localităţii Năsăud, între cele două biserici surori, biserica ortodoxă şi biserica greco-catolică, lângă Primăria Oraşului Năsăud, în centrul spiritual al Oraşului Academicienilor”, a completat Alexandru Pugna.
Pe scena din Piaţa Unirii a urmat un spectacol dedicat Centenarului Marii Uniri în cadrul Galei folclorului românesc „De Ispas la Năsăud”, la care şi-au dat concursul Ansamblul folcloric profesionist „Dor Românesc”, dirijor Anghel Urs, solişti Mirela Petruş, Veronica Bălan, Cristina Retegan, Anuţa Motofelea, Nicolae Cioanca, Ioachim Spân, director al ansamblului fiind Matilda Pascal Cojocăriţa şi Ansamblul profesionist „Mureşul”, dirijor Bambo Zoltan, director ansamblu Barabasi Attila Csaba şi soliştii Maria Sântean Faghiura, Dorina Grad, Dorina Oprea şi Leontina Pop.
Invitaţi speciali,. Reprezentând toate zonele etnografice ale ţării au fost Saava Negrean Brudaşcu, Veta Biriş, care au readus în inimile publicului, prin cântecele patriotice, dragostea de neam şi ţară; Simona Alexandru – Oltenia, Alina Secăşan – Sibiu, Traian şi Valeria Ilea – Cluj, Oana Tomoioagă – Maramureş, Giorgiana Marina – zona Codru, Vlăduţa Lupău – Sălaj. Acompaniamentul a fost asigurat de Orchestra profesionistă „Dor Românesc”, condusă de dirijorul Anghel Urs.
Mâine, în sala de festivităţi a Primăriei oraşului Năsăud, vor fi decernate diplome jubiliare pentru cuplurile care au sărbătorit nunta de aur. De la ora 12, este programată lansarea de carte a prof. dr. Gheorghe Pleş, „Şcolile Năsăudului, 1635-2015”, volumul 3, invitat special este academicialul prof. univ.dr. Emil Burzo, preşedintele Filialei Cluj a Academiei Române.
În paralel, la Casa de Culturăî Liviu Rebreanu se va desfăşura o sesiune de comunicări pe tema „Centenarul Marii Uniri 1918-2018”, în organizarea prof. Ioan Seni, preşedintele Despărţământului Astra Năsăud. De asemenea, la Muzeul Grăniceresc Năsăudean va avea loc vernisajul expoziţiei filatelice dedicată Centenarului Marii Uniri, promovat de Mircea Calu, preşţedintele Societăţii Filatelice Bistriţa-Năsăud şi expoziţia de pictură şi lansarea de cdarte sub egida „Flori de mai astriste năsăudene”, ajunsă la ediţia a VII-a, prin grija Floarei Pleş, preşedinte Cerc Astra Năsăud şi Lucian Vaida – director Muzeul Grăniceresc Năsăudean.
Tinerii năsăudeni şi din împrejurimi sunt aşteptaţi vineri seara la un spectacol dedicat lor cu trupele The Boulevard, Take Five, Paula Crişan, Andrea Bălan şi Antonia, atmosfera fiind întreţinută de MC Tucu. La miezul nopţii, într-un splendid foc de artifici se va pune punct unei noi ediţii a Zilelor Oraşului Năsăud.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5