Tot ceea ce trebuie sa stii despre tehnologia 4K

Formatul standard pe care il folosesc majoritatea utilizatorilor din ziua de astazi este Full – HD, insa inovatiile sunt departe de a se fi terminat in acest domeniu. Specialistii din domeniul IT vor insa sa ofere utilizatorului o experienta audio – vizuala la un alt nivel, iar din aceasta cauza au apelat la cvadruplarea numarului de pixeli.

Prin acest concept se traduce tehnologia 4K. Dupa cum am spus, rezolutia standard este cea Full HD, numarul de pixeli care o caracterizeaza fiind de 1920 x 1080. Inainte de aceasta, existau rezolutiile SD – Standard Definition si HD Ready. Dorinta producatorilor este aceea de a atinge rezolutia “magica” de 4000 x 2000, insa in momentul de fata cele doua tehonologii 4K disponibile pentru utilizatori infatiseaza rezolutii mai mari sau mai mici decat acest plafon standard.

Prima dintre acestea este cunoscuta sub denumirea de Quad HD, cu rezolutia de 3840 x 2160. Cea de-a doua este cunoscuta sub sintagma 4K/2K, avand nici mai mult nici mai putin de 4096 x 2160 de pixeli. Daca vei cauta pareri televizoare 4K in mediul virtual sau daca vei consulta grila de echipamente promovate in magazinele de specialitate, vei observa faptul ca prima tehnologie propusa, respectiv Quad HD este cea mai raspandita. Cu toate acestea, ea nu este trecuta pe lista de specificatii sub denumirea clasica, producatorii alegand sa o numeasca simplu “4K”. 

Te intrebi care sunt noutatile referitoare la experienta vizuala propriu – zisa? Prin intermediul tehnologiei 4K, producatorii de top isi propun sa ne uimeasca prin detaliile cadrelor, dar si prin claritatea imaginilor redate. In momentul de fata, televiziunea autohtona nu este suficient de evoluata astfel incat sa se permita investitii majore in calitatea imaginilor si a emisiilor transmise, asadar tehnologia 4K nu poate fi explorata la cel mai inalt nivel al sau. Totusi, mediul online devine destul de ofertat din perspectiva surselor de filme, jocuri si alte aplicatii care pot fi experimentate pe un dispozitiv electronic in format 4K.

Tocmai din aceasta cauza, pe rafturile sau in cataloagele magazinelor online veti gasi filme care sunt insotite de titulatura “Mastered in 4K”. Ce inseamna acest lucru? Mai presus de toate, faptul ca formatul de baza al respectivului film a fost cel Full – HD, urmand ca el sa fie convertit. Procesul de optimizare abordat de producatorii care vor sa isi rasfete utilizatorii cu tehnologia 4K este unul pur matematic, care se bazeaza pe redimensionarea la numarul de pixeli ai tehnologiei 4K.

In mod obiectiv, daca veti cauta preturi si pareri tehnologie 4K, cifrele propuse vor fi unele cu multe zerouri din punctul de vedere al optiunilor de achizitie, fie ca vorbim despre branduri celebre precum Sony sau Samsung, fie ca ne focusam atentia asupra smart tv-urilor din colectiile Philips  & Panasonic, unele care ar trebui sa fie mai accesibile pentru buzunarele romanilor.

Procesul evolutiv in domeniul IT nu se va termina la tehonologia 4K, ci producatorii deja se gandesc la rezolutiile 8K sau 16 K. Prin intermediul unei comparatii intuitive, calitatea unei imagini 8K este asemanatoare cu cea propusa de formatul IMAX pe care il puteti testa in cadrul cinematografelor. Daca sunteti deja posesorul unui televizor 4K si doriti sa investiti mai mult pentru o experienta audio- vizuala exceptionala, trebuie sa mai asteptati pana in anul 2020 pentru a aduce tehnologia 8K in casa voastra.

Pana atunci, chiar si televizorul 4K este prea mult pentru piata autohtona, in contextul in care preturile pot fi considerare de-a dreptul prohibitive pentru utilizatorii de rand, iar industria digitala nu este pregatita pentru a efectua investitii in acest format.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5