Tradiţii şi sărbători bârgăuane

Bârgaiele au intrat, odată cu România, în Uniunea Europeană, împreună cu oamenii, locurile şi valorile lor. Locurile noastre, sunt printre cele mai frumoase din lume şi mustesc de istorie prin toponimia şi vestigiile lor, iar bârgăuanii au fost, din cele mai vechi timpuri, străjerii care au avut grijă de bogăţiile lor. Intrăm acum într-o nouă etapă, superioară de civilizaţie, în care va trebui să evoluăm cunoscând şi păstrând, în primul rând, valorile pe care le mai avem şi care nu trebuie niciodată să dispară. Între acestea mai există foarte puţine clădiri şi locuri de importanţă istorică, dar şi arhitectonică, situate în Ţinutul Bârgăului, pe care trebuiesc inventariate şi protejate, despre care vom reveni. Ne vom referi aici la evenimentele, desfăşurate pe plan local, intrate în tradiţie şi devenite sărbători anuale, de suflet, pentru bârgăuani, care trebuiesc menţinute şi revigorate.
Printre acestea enumerăm următoarele: Alaiul munţilor de pe Bârgău, în februarie, Zilele Bârgăului, Simpozionul cultural al Văii Bârgăului, în iunie, Festivalul de folclor internaţional pentru copii Regele Brazilor - 15 august, Popasul Ţapinarilor, Toamna Bârgăuană, Lăsatu Secului, Datini şi obiceiuri de iarnă, Spolocania berii şi altele.
Zilele Bârgăului, ca sărbătoare anuală a comunei Prundu Bârgăului, dar şi a celorlalte localităţi bârgăuane, au fost inaugurate în anul 2006, prin iniţiativa Fundaţiei Culturale “Valea Bârgăului” şi susţinerea Consiliului Local, care au organizat prima ediţie, în perioada 10-11iunie, sub genericul „ De Rusalii la Bârgău”.
Sărbătoarea a debutat cu lucrările Simpozionului Cultural al Văii Bârgăului, aflat la cea de a 35-a ediţie, în cadrul căruia au fost susţinute comunicări ştiinţifice şi au avut loc dezbateri pe tema primei atestări documentare a Bârgăului, au fost evocate figure ale personalităţilor culturale bârgăuane, locale şi regionale, tema principală fiind aniversarea a 220 de ani de la înfiinţarea primei şcoli româneşti din capitala Ţării Bârgaielor. În cadrul simpozionului au fost prezentate cărţi semnate de bârgăuani, înmânarea diplomelor de apreciere pentru activităţi culturale şi a unor titluri de cetăţean de onoare. Tot în cadrul simpozionului a avut loc şi o memorabilă întâlnire, după 40 de ani, a promoţiei liceului “Radu Petrescu” din Prundu Bârgăului.
În paralel au avut loc întreceri şi jocuri sportive, desfăşurate pe parcursul a două zile, fiind inaugurată prima ediţie “Cupa Văii Bârgăului” la fotbal, câştigătorii fiind premiaţi pe terasa Heniu, unde s-au desfăşurat spectacole artistice susţinute de ansambluri din Prundu Bârgăului, Bistriţa, Zalău şi “Vine Clujul pe la noi, cu Sergiu Vitalian Vaida. Prima ediţie “Zilele Bârgălui”, desfăşurată ca o sărbătoare a întregii văi a Bârgăului, s-a încheiat cu o horă la Căminul Cultural, la care au participat locuitori, cu mic cu mare, urmată de o discotecă, pe terasa Heniu, pentru tineretul modern.
Din păcate, în anii următori, sărbătoarea “Zilele Bârgăului” a intrat într-un con de umbră, desfăşurându-se doar cu susţinerea unor întreprinzători privaţi, ajungând la uitare.
Sperăm ca actuala administraţie, prin Consiliul Local şi primarul Doru Toader Crişan, să reînoade firul rupt al acestor zile de sărbătoare ale comunei Prundu Bârgăului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5