Tradiţii străbune la Leşu

Vineri, 26 decembrie 2008, a doua zi a Sfintelor Sărbători de Crăciun, Căminul Cultural „Lct. George Pop” din Leşu a devenit neîncăpător. Săteni de toate vârstele au încercat să respecte tradiţiile locului, participând la spectacolul organizat de Căminul Cultural şi formaţiile artistice ale celor două şcoli de pe raza comunei.

Primarul Nicolae Lupşan a adus un cald salut locuitorilor comunei cu ocazia sărbătorilor de iarnă, dorindu-le multă sănătate şi fericire în anul ce urmează, completat fiind de directorul Căminului Cultural, Pralea Maxim, care a prezentat ordinea punctelor din program.

Au apărut în scenă colindătorii de la Şc. Gen. nr.1 Leşu – Luncă, acompaniaţi de trişcaşi-instructor prof. Rauş Camelia şi Ioan Feldrihan.

Cele două formaţii de dansuri a celor două şcoli, clasele I-IV, respectiv, V-IX, instructor Ioan Lup, deşi începători în ale dansului, s-au remarcat atât prin ţinută, cât şi prin mişcare artistică a dansurilor tradiţionale ilvene.

Plin de talent a fost rapsodul popular Leon Sereţan care a creat o atmosferă plăcută prin momentele sale vesele, expuse cu haz şi înţelepciune.

Colinzile elevilor Şcolii de Arte şi Meserii, instructor prof. Savira Pop, ca şi pluguşorul micilor artişti ai clasei I, conduşi de înv. Elena Lupşan, au dominat sala.

Frumoasa scenetă „O seară sfântă de Crăciun”, prezentată cu multă dăruire de elevii clasei a IV-a a Şcolii de Arte şi Meserii Leşu, pregătiţi de înv. Mariana Bosbici, dovedeşte că leşenii nu duc lipsă de talente, iar activităţile culturale şi spirituale sunt pe mâini bune.

S-a reluat un frumos obicei local, un grup ce mergea cu urări pe la casele oamenilor, prin grupul de interpreţi din „Banda Jianului” (Haiducii), pregătiţi de Pralea Maxim.

Spectacolul s-a încheiat prin recitalul de colinzi interpretate la taragot de instrumentistul Ilie Cristea, după care a urmat o seară de dans pentru tinerii din sat şi cei veniţi în vacanţă.

Ca de fiecare dată, micii artişti au primit daruri de la primarul Nicolae Lupşan şi viceprimarul Ioan Pop, moşul fiind plecat prin alte sate mai îndepărtate.

Acest program a încheiat un an bogat în activităţi culturale prezentate de cele două şcoli şi Căminul Cultural în anul 2008. Cea mai importantă activitate a anului a fost „Rapsodia Trişcaşilor”, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la prima ediţie.

Preconizăm ca în scurt timp, la Leşu, să aniversăm centenarul naşterii formaţiei corale în speranţa că aceasta îşi va relua activitatea.

Valer Petrehuş

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5