De sute de ani,

Tradiţiile păstrate cu sfinţenie la Căianu Mic

Se ştie din cele mai vechi timpuri că a doua zi de Rusalii, la Căianu Mic, este sărbătoare. Înstruţatul boului, manifestare rituală care îşi are obârşiile în lumea romană, are loc an de an, de când lumea şi pământul. Şi de această dată, căienarii, îmbrăcaţi în costume naţionale, nu au uitat de acest obicei care se păstrează doar în câteva sate ale judeţului. De câţiva ani, după acest act ritualic, la iniţiativa interpretului Alexandru Pugna, fiu al satului, şi a primarului Ioan Ţărmure, au fost iniţiate Zilele Căianului. Manifestarea s-a aflat sub sigla Primăriei şi a Consiliului Local Căianu Mic, a Asociaţiei „Nunta Zamfirei” şi a Centrului Judeţean pentru Cultură. Programul artistic a debutat la ora 15.00 cu cele mai frumoase mlădiţe ale folclorului de la Căianu Mic, şapte fete care, cu ajutorul consăteanului Alexandru Pugna, au reuşit să înregistreze şi albumul „Muguraşi de cântec din Căian”. Pentru prima dată a urcat pe scenă Grupul „Mioriţa” sub noua denumire de Grupul „Valeria Peter Predescu”. Cu acest prilej, pentru marea artistă care a iubit Valea Ţibleşului şi, în mod special, pe căienari, de unde venea colegul ei de scenă, s-a ţinut un moment de reculegere. De acum, grupul „Valeria Peter Predescu” va fi coordonat de colegul Alexandru Pugna, care face un gest de respect pentru munca cântăreţei Năsăudului. Recitalul soliştilor de la „Dor Românesc” – Domnica Dologa, Alexandru Pugna, Mirela Petruş, Ioan Dordoi, Felix Gălan, Cristina Retegan, Nicolae Cioancă, Veronica Bălan, Ioachim Spân – a fost completat de dansurile susţinute de ansamblul „Păuniţa” din Sângeorz-Băi, cu dansuri din Bucovina, Banat şi cu un moment inedit din Nunta năsăudeană. Un punct aparte l-a constituit recitalul tarafului tradiţional din Sângeorz-Băi. În spectacol au evoluat şi Ana Măierean şi Elena Gliga.

Invitat de onoare a fost Viorica Telcean, membră a ansamblului profesionist „Cindrelul” Junii Sibiului, originară din Căianu Mare, care şi-a lansat, pe meleagurile natale, CD-ul „Duru du, cu fluieru”.

O ediţie reuşită în care Alexandru Pugna, mentorul manifestărilor, a fost ajutat de primarul Ioan Ţărmure şi viceprimarul Gheorghe Retegan.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5