La noi

Trăiască prietenia româno-etc !

Avem şase ţinuturi româneşti aflate – prin rapt conjunctural istorico-politic – dincolo de hotarele întâmplate României de la al doilea război mondial încoace.
”Graţie” tătucului Stalin, trei teritorii au fost făcute cadou Ucrainei: Maramureşul de la nord de Tisa (mai întins decât Maramureşul rămas României), nordul Bucovinei, cu ţinutul Herţa şi sudul Basarabiei. Potrivit căror motive, căror criterii? Pardon, şeful Iadului are socotelile lui absconse; te pui cu cea mai cumplită bestie a secolului XX ? – Hitler a fost un pui pe lângă el.
Mă frisonau aceste aduceri aminte la primirea, din partea generosului despărţământ Astra al Iaşului, a unei publicaţii destinate cititorilor din sudul Basarabiei, cum se menţionează pe frontispiciul ei: „Sud-Vest”(fondatori: Vadim Bacinschi – cel care o şi finanţează, din veniturile proprii - şi Nicolae Moşu). E redactată de Astra Iaşi şi Comitetul Judeţean Alba.
M-au „zbârlit” şi întristat câteva fapte consemnate în ziar, privind traiul românilor din „drăguţa”Ucraina. Concret:
* În localitatea Igeşti (raionul Storojineţ, regiunea Cernăuţi), prin hotărârea Consiliului sătesc, limba română a primit statutul de limbă oficială în cuprinsul localităţii, ceea ce înseamnă că românii bucovineni vor avea dreptul la şcoală, documentare şi acces la justiţie în limba maternă. Adică abia după 68 de ani, de când satrapul de la Moskova a donat zona ucrainienilor ?1?!
* Vlad Durnea porneşte de la Chişinău, dar, în drum spre nordul Bucovinei, este reţinut de către poliţia de frontieră, căci avea, fără nici o explicaţie, interdicţie din partea ucraineană. Mde ! Omul îşi făcuse studiile universitare la Bucureşti şi fusese „remarcat pentru viziunile sale uinioniste”. Deci...
* Dragoş Galbur, în pornind spre Odesa, păţeşte la fel, aflând că este persona non-grata în Ucraina. Mde! Publicase „mai multe materiale referitoare la nordul Bucovinei şi Basarabia istorică”. Pesemne nu erau prea... entuziasmante pentru ucrainieni.
*Voind să participe la sfinţirea unei biserici din raionul Ismail, jurnalistul bucureştean Valentin Ţigău e oprit la frontiera ucrainiană, pe motiv că... nu se ştie de ce.
* Autorităţile din Ismail, împiedică Asociaţia Naţional-Culturală „Basarabia” să-l omagieze pe compozitorul român Gavriil Musicescu (născut aici şi stins din viaţă , acum 110 ani, la Iaşi). De ce ? Oare se ştie... de ce? Dintr-un exces de prietenie româno-ucrainiană...
* La Odesa, primul bust al lui Mihai Eminesu a fost dezvelit în 1995. Este smuls de pe soclu patru ani mai târziu, autorităţile nereuşind să dezlege... misterul. În 2003 municipiul Botoşani donează Odesei un alt bust. Dar va fi inaugurat abia în 2011 (!), după ce fusese instalat pe gardul Consulatului General al României la Odesa. La ceremonia dezvelirii nu a participat nici un reprezentant al autorităţilor locale ucrainiene, nici un post de radio sau televiziune n-a informat despre acest eveniment. Vadim Bacinschi opinează astfel: „Păzită zi şi noapte de către miliţienii ucrainieni (oare de ce? – n.n.), ea rămâne mai degrabă un obiectiv politic, în jurul căruia se speculează în dependenţă de situaţie şi împrejurări.”
Spre ştirea celor de „la noi”, semnează Cornel Cotuţiu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5