Trei bistrițeni la Zalău

Vlad Sebastian

Prezența, în zilele trecute, a lui Olimpiu Nușfelean și Cornel Cotuțiu în orașul de reședință al județului Sălaj se datorează participării la ediția a XI-a a ”Zilelor revistei Caiete Silvane” (director, scriitorul Daniel Săuca). Alături de scriitori din județ, de la București, Oradea, Baia Mare, Cluj-Napoca, ei au avut, mai întâi, întâlniri simultane, cu elevi de la unitățile școlare din municipiul Zalău. A devenit tradițional acest „desant” scriitoricesc în debutul acestei manifestări anuale.
În aceeași zi, în sala „Dialoguri Europene” de la Centrul de Cultură și Artă al județului Sălaj s-a desfășurat o consistentă paletă de fapte culturale, în prezența unui public extrem de receptiv: lecturi publice, momente muzicale cu elevi și profesori de la secția Școala Populară de arte și Meserii, prezentări de carte și meserii.
Într-un astfel de context, Olimpiu Nușfelean, directorul revistei „Mișcarea Literară” Bistrița, a făcut o prezentare a proaspătului număr al prestigioasei publicații, remarcând paginile dedicate lui Dorin Tudoran, unul dintre cei mai importanți poeți români contemporani (după cum opinează istoricul și criticul literar de la Iași, Ioan Holban) și despre care, în fața auditoriului, Olimpiu Nușfelean a ținut să menționeze accentuat că „Este descendent al celebrului Tănase Tudoran din Bichigiu, jud. Bistrița-Năsăud, martirizat pentru credință și sanctificat de BOR:”
De asemenea, a fost prezentată cartea lui Cornel Cotuțiu „Domniile lor către mine” (Ed. „Școala Ardeleană”, Cluj-Napoca, 2018), despre care au opinat directorul editurii, poetul Vasile George Dâncu, și Olimpiu Nușfelean. Este un tom încadrabil în istoria literară, conținând scrisori primite de scriitor de la oameni din lumea literară și publicistică de-a lungul a aproape o jumătate de secol. Autorul a mărturisit publicului că valorificarea editorială a acestor epistolii se datorează spiritului grăniceresc năsăudean, pe care l-a moștenit de la mama sa; în această zonă de istorie și cultură a existat, din vechimea ei, o grijă mare pentru cuvântul scris, pentru orice manuscris doveditor al unui fapt diurn din traiul spiritual-cultural.
În prealabil, la Liceul „Avram Iancu”, scriitorul Cornel Cotuțiu a prezentat elevilor volumul său de publicistică „Mde!...Mda!...” (apărut anul trecut la Editura „Charmides”, Bistrița).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5