Trei judeţe descoperă tradiţiile bistriţenilor

Săptămână bogată în activităţi culturale pentru Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud care realizează un schimb de experienţă cu centrul Judeţean pentru Cultură Dunărea de Jos – Galaţi, ansamblul artistic „Baladele Deltei” Tulcea şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt. Manifestările culturale au debutat luni, la Monor, unde a avut loc primirea oficială a delegaţiilor străine în prezenţa primarilor din Monor – Ioan Cira şi din Şieu – Iuga Napeu Olimpiu, a reprezentantului Consiliului Judeţean – director economic Viorel Tiniş, a protopopului Alexandru Vidican, a membrilor formaţiilor din zonă şi a fanfarei militare. Acţiunile au continuat ieri, la sediul Centrului Judeţean pentru Cultură cu un simpozion menit să reliefeze atuurile instituţiilor culturale prezenta la schimbul de experienţă, fiind prezenţi directorul CJC, prof. Nicolae Gălăţean, contabilul şef Dana Boczidai, Ştefan Cigu - directorul artistic şi Alexandru Pugna – şef Serviciu al orchestrei profesioniste „Dor Românesc”, Rozalia Fucă – director Şcoala Populară de Artă şi oaspeţii Avram Răzvan – director Centrul Judeţean pentru Cultură Galaţi, Coma Ştefan – director ansamblul artistic „Baladele Deltei” Tulcea şi Nichita Dragomira – director Centrul Judeţean pentru Cpnservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt şi director al ansamblului profesionist „Plaiurile Oltului” Slatina, Vasile Plăcintă – şef ansamblu „Doina Covurluiului”. Oaspeţii noştri au subliniat faptul că cel puţin în Sudul ţării lipsesc etaloanele, nemaiavând repere culturale autentice, de aceea activul cultural ar trebui să se alinieze, la nivel de ţară, pentru a se apăra şi a promova, pe cât posibil, ultimele comori rămase în lada de zestre.

Directorul CJC BN, Nicolae Gălăţean, le-a prezentat delegaţilor sediul instituţiei de prim rang a culturii judeţene şi obiectivele culturale, primul dintre acestea fiind profesionalismul şi implicarea nivelului de cultură. CJC BN are o colaborare bună cu primarii din judeţ incluşi în circuitul cultural, centrul transformându-se într-o instituţie de oferte culturale. Programul a continuat ieri cu vizita Bisericii de la Coroana, unde gazdă a fost părintele Nicolae Feier, după care s-a plecat la Năsăud, unde a avut loc o întâlnire cu primarul Dumitru Mureşan, directorul Casei de Cultură „Pahone Pop”, protopop Ioan Dâmbu şi corul „Osana” al Protopopiatului Bistriţa.

La Coşbuc, împreună cu primarul Niculae Anghel, s-a vizitat Casa Memorială „George Coşbuc”, iar la Telciu, alături de primarul Sever Mureşan, oaspeţii au vizitat instituţiile culturale şi s-au întâlnit cu formaţiile din zonă, iar la Sfânta Biserică cu un concert de pricesne susţinut de fiica satului, Valeria Peter Predescu şi grupul Mioriţa.

Astăzi, manifestările continuă la sediul Centrului Judeţean pentru Cultură unde vor fi prezentate materiale, printre alţii, de către şeful Serviciu Ioan Pintea, care va scoate în evidenţă metodele şi mijloacele de activare a mişcării culturale în mediul rural. La ora 15.00, este programat un spectacol de muzică cultă al grupului „Pro Opera” şi al corului „Excelsior”, urmând ca după-masă să aibă loc o vizită la Căminul din Prundu Bârgăului, unde gazde vor fi directorul Ioana Suciu şi primarul Avram Ilie. Obiceiurile străbune vor fi puse în scenă de ansamblurile „Bârgăul” şi „Plaiurile Bârgăului”, de grupul vocal condus de Raveca Repta, tot acum având loc o întâlnire cu Dumitru şi Arghir Ciupa. Programul dens nu se opreşte aici, Bistriţa Bârgăului fiind următorul reper, unde sub coordonarea lui Camelia Hulpe va fi prezentat un obicei de nuntă, alături de delegaţie fiind şi primarul Vasile Laba.

„Ne-am propus să învăţăm unii de la alţii într-un schimb de experienţă care, cu siguranţă, datorită rezultatelor bune se va extinde prin deplasarea bistriţenilor la Galaţi. Sperăm că vom ajunge la un şablon pe care să-l aplicăm pentru promovarea valorii adevărate, deja învăţând de la bistriţeni că trebuie să implicăm mai mult primarii în actul cultural, ceea ce la noi nu se prea întâmplă. Am descoperit că la Bistriţa, în satul de pe oricare vale, fiecare om are un costum popular în lada de zestre, noi nu mai avem, însă dorim să angrenăm oamenii să facem o nouă ladă de zestre pe baza tiparelor vechi”, afirmă directorul CJC Galaţi, Avram Răzvan.

Vizita se va încheia mâine la Consiliul Judeţean, unde delegaţia va fi primită de preşedintele Liviu Rusu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5