Trei sute de liceeni din judeţ vor descoperi tainele limbii, culturii şi civilizaţiei chineze

Nu mai puţin de trei sute de liceeni din Bistriţa, Beclean şi Năsăud vor participa la cursurile de limbă, cultură şi civilizaţie chineză, susţinute de profesorul Shi Jiao Wang  de la Institutul Confucius Cluj-Napoca. Deschiderea oficială a acestui proiect a avut loc în Centrul de Documentare şi Informare al Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu”, în prezenţa inspectorului şcolar general Camelia Tabără, a prof. Iuliana Vlad – directorul instituţiei şcolare şi a lui Remus Lungu, din partea Asociaţiei de Prietenie Româno-Chineză, filiala Bistriţa.

         La nivelul judeţului au fost organizate 12 grupe, dintre care şase (cuprinzând 160 de elevi) numai la CN „Andrei Mureşanu”, şi câte una la CN „Liviu Rebreanu”, Colegiul Tehnic Infoel, Colegiul Tehnic „Grigore Moisil”, LPS Bistriţa, plus Beclean şi Năsăud. Cursurile, cu frecvenţă săptămânală, se vor desfăşura în limba engleză.

         „A fost făcut un contract de colaborare între Institutul Confucius din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Primăria municipiului Bistriţa, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, precum şi Asociaţia de Prietenie Româno-Chineză (Filiala Bistriţa). Ne simţim onoraţi să fim gazdele acestui eveniment. Liceul nostru este unul dintre licee de prestigiu din învăţământul bistriţean. (...) Ca urma a înfiinţării Centrului de predare a limbii chineze, la noi a fost delegat un profesor de limba chineză care va preda elevilor din liceele judeţului nostru. Cursurile se pot adresa şi adulţilor interesaţi”, a declarat prof. Iuliana Vlad, la momentul inaugural.

         Inspectorul şcolar general Camelia Tabără a ţinut să puncteze faptul că numărul mare al elevilor înscrişi la aceste cursuri reprezintă un semnal că liceenii şi profesorii bistriţeni „vor şi altceva decât ceea ce se întâmplă la clasă, decât ceea ce se întâmplă cu catalogul în braţe”. „Ca formă de organizare instituţională, ei vor funcţiona ca toate grupele de la Palatul Copiilor, cu un catalog de prezenţă, cu un formular de înscriere şi cumva cu obligativitatea frecventării acestor cursuri, pentru a nu ocupa locul unui copil care a vrut şi nu a avut loc să intre în prima etapă”, a adăugat, prof. Camelia Tabără.

         Remus Lungu (din cadrul Consiliului Judeţean), în calitate de reprezentat al Asociaţiei de Prietenie Româno-Chineze, Filiala Bistriţa, a menţionat că „judeţul Bistriţa-Năsăud a convins”, asta prin efortul comun al mai multor instituţii, de la Ambasada Republicii Populare Chineze din România, al Institutului Confucius din Cluj-Napoca, Primăriei Bistriţa, Inspectoratului Şcolar Judeţean, demers iniţiat încă din 2011.

         Nu în ultimul rând, profesorul Shi Jiao Wang  a menţionat că va rămâne la Bistriţa pe parcursul a doi ani, timp în care le va descifra tinerilor români câteva dintre tainele muzicii, picturii, arhitecturii, caligrafiei şi literaturii din ţara sa.

***

         Mesajul dascălilor bistriţeni, de bun-venit, a fost transmis de prof. Carina Ciuruş, care alături de bibliotecara Nicoleta Butuza, au creat simbioza dintre tradiţia poporului român şi cea a poporului chinez, fie că ne referim la costumaţia elevilor, fie trecerea de la „pâine cu sare” la „ceremonia ceaiului”.

Comentarii

19/10/15 17:28
mary

cred ca ati innebunit cu totii !! ce i mai imbatati de cap cu chineza ?Oare sunteti totusi intregi la minte ,ori aveti ceva foloase materiale dupa ?? Cred ca a doua e valabila !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5