Tribunalul a respins cererile de arestare preventivă a poliţiştilor acuzaţi de fapte de corupţie

Tribunalul Bistriţa-Năsăud a respins cererile de arestare preventivă a poliţiştilor din Bistriţa, Maieru şi Parva, acuzaţi de fapte de corupţie, despre care procurorii deţin date că ar fi implicaţi în exploatări ilegale de masă lemnoasă şi promovări frauduloase ale examenului pentru eliberarea permisului auto.

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului, Dana Ceuca, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că instanţa a respins ca neîntemeiate propunerile de arestare preventivă a celor şase inculpaţi, dintre care patru poliţişti, dispunând în schimb măsura arestului la domiciliu, respectiv a controlului judiciar.

Astfel, şeful postului de poliţie din comuna Parva, împreună cu subofiţerul de la Serviciul public comunitar eliberare permise de conducere şi alte două persoane implicate, se vor afla, pentru următoarele 30 de zile, în arest la domiciliu, iar şeful de post din comuna Maieru şi agentul de poliţie din Parva se vor afla sub control judiciar pentru două luni.

Cei şase inculpaţi au primit iniţial mandate de reţinere pentru 24 de ore în dosarul exploatărilor ilegale de lemn, în care s-au făcut peste 20 de percheziţii în cursul zilei de miercuri. Joi, aceştia au fost duşi în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă, sentinţa Tribunalului Bistriţa-Năsăud fiind dată în cursul nopţii de joi spre vineri.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud au dispus urmărirea penală faţă de 19 persoane, printre care şase agenţi de poliţie şi mai mulţi funcţionari care au calitatea de personal silvic în cadrul Ocolului Silvic Bistriţa, pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals, iniţierea, constituirea sau aderarea la un grup infracţional organizat şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, potrivit unui comunicat de presă remis miercuri.

"Actele de urmărire penală efectuate până în prezent au conturat indicii potrivit cărora în perioada februarie - octombrie 2015 agenţii de poliţie şi funcţionarii silvici vizaţi de cercetări au fost implicaţi în obţinerea şi transportul în condiţii nelegale a unor cantităţi importante de material lemnos, care a fost tăiat fără drept şi sustras din pădurile aparţinând fondului forestier naţional, aflate în raza teritorială a localităţilor Bistriţa, Parva, Rebra, Rebrişoara, Năsăud şi Maieru din judeţul Bistriţa-Năsăud", se arată în comunicat.

În schimbul primirii unor sume de bani sau a altor foloase, agenţii de poliţie, inginerii şi brigadierii silvici vizaţi de anchetă nu şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu, nu au constatat săvârşirea mai multor infracţiuni şi au protejat activitatea infracţională a mai multor persoane care au tăiat fără drept, au transportat şi au comercializat material lemnos în condiţii nelegale.

Agenţii de poliţie respectivi sunt urmăriţi penal şi pentru că, în schimbul unor sume de bani sau al altor foloase, nu şi-au îndeplinit atribuţiile corespunzătoare constatării mai multor contravenţii şi infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere.

"Din ordonanţa de începere a urmăririi penale mai rezultă că unul dintre suspecţi, folosindu-se de influenţa pe care o are asupra a doi funcţionari din cadrul Serviciului Public Comunitar de Evidenţă Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Auto Bistriţa-Năsăud, cărora le-a remis sume de bani, a facilitat în repetate rânduri promovarea probei practice a examenelor pentru obţinerea de către diverşi candidaţi a permisului de conducere.
Sunt vizate de cercetările care se efectuează în cauză peste 35 de persoane care urmează să fie audiate de către procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud şi ofiţerii anchetatori din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie", se mai precizează în comunicatul Parchetului.

În acest dosar, în cursul zilei de miercuri au fost efectuate 21 de percheziţii domiciliare în localităţile Parva, Rebra, Rebrişoara şi Maieru, dar şi la sediul Serviciului public comunitar permise auto.

Sursa : Agerpres

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]