Tristeţe cu nădejde, după Cruce urmează Învierea

Pe Drumul Patimilor, al Crucii, al Durerii, al Biruinţei Vieţii asupra Morţii, în aşteptarea Luminii, am păşit cu sfială în sala de festivităţi a Cercului Militar, răspunzând afirmativ la "Chemarea Blândului Păstor".

Col. rez. Florentin Archiudean, şeful Cercului Militar, a reuşit şi de această dată să aducă în faţa publicului oameni avizaţi, care ne-au descries importanţa Săptâmânii Mari pentru creştinătete şi rolul primordial al acesteia în mântuirea noastră. Partea de rugăciune cântată a debutat cu grupul "Athanatos" al Garnizoanei Bistriţa, coordonat de plutonierul major Bogdan Bejinariu, care a picurat harul divin al cântărilor de strană asupra enoriaşilor. Prof. dr. Vasile V. Filip a descris latura etnologică a Paştilor, punând accent pe proverbul "Crăciunul sătulul / Paştele fudulul", fâcând apoi o simbioză asupra semnificaţiei baladei în care tânărul este înghiţit pe jumătate de şarpe, moment în care se declanşează conştiinţa omului despre binele şi răul ce-l înconjoară. Bibliotecara Floarea Ceşa, de la unitatea din Prundu Bârgăului a interpretat cu sensibilitate versurile cântării: “Doamne fă-mi ochii să vază/ A Ta strălucită rază”. Educatoarea Ana Nicoară a interpretat o priceasnă învăţată în satul natal Cozma, din Mureş: “Doamne ce dator pot fi Harului tău mare”. Preotul Greco-catolic Teodor Costin a creionat portretul păstorului cel bun şi binecuvântata cunoaştere a lui Dumnezeu de către creştini. Simona Pop Labiş ne-a adus în faţă, prin priceasnă, icoana Cinei celei de Taină, iar Mirela Petruş, cu emoţie în glas, a făcut sala să lăcrimeze la cuvintele “Doamne eşti a mea iubire”. Preotul ortodox Florin Moldovan, le-a spus spectatorilor că tristeţea Săptămânii Mari este cu nădejde, după Cruce urmând Învierea. Haina nouă este însuşi Hristos, pe lângă veşmintele trupului fiind îndemnaţi să ne îmbrăcăm întru Hristos sufletul şi să glăsuim: “Doamne, buzele mele vei deschide şi gura mea va vesti lauda Ta”. “Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci a unora ca aceştia este împărăţia lui Dumnezeu”, a spus Mântuitorul. Şi au venit cu glasuri îngereşti micuţii din grupul "Doiniţa" al Cercului Militar, coordonaţi cu dragoste de mamă de îndrăgita artistă Cornelia Ardelean Archiudean. Pricesnele “Sub o salcie înaltă”, “Isuse al meu prieten drag”, ascultate cu atenţie de părinţi şi invitaţi, au fost completate de interpretarea de zile mari a cântecului "Blândul Păstor", adecvat temei, în care este întreaga bunătate a Domnului pusă în vers de ţaranul român.

Seara ecumenică s-a încheiat cu alocuţiunea generalului de brigadă Ioan Manci, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată, care a făcut o paralelă între Biserică şi Armată, instituţii fundamentale, crucea şi spada fiind împreună pentru apărarea identităţii naţionale, existând, în momentul de faţă, peste 80 de lăcaşuri de cult militare. O manifestare tradiţională la Casa Armatei, care ne-a îmbălsămat sufletele cu nădejde, întru aşteptarea Învierii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5