31 mai 2022 Ziua Mondială fără Tutun

Tutunul este dăunător pentru sănătatea noastră și a planetei!

De Ziua Mondială fără Tutun din 31 mai 2022, ultimile statistici scot la lumină impactul masiv al tutunului asupra mediului. Industria tutunului contribuie cu 84 de megatone de emisii de CO2 în aer în fiecare an și taie 600 mcubi copaci pentru a face țigări. Anul acesta, campania globală anuală a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) cere ca industria tutunului să fie trasă la răspundere pentru impactul ei asupra mediului și le oferă fumătorilor un motiv în plus pentru a renunța la fumat.
Pentru această zi ASH (Acțiunea privind fumatul și sănătatea) lansează noi date care arată nivelul de sprijin public pentru măsurile de protecție a mediului. Un sondaj recent YouGov comandat de ASH a constatat că 82% dintre oameni au fost de acord că mucurile de țigară care conțin plastic ar trebui interzise pentru a proteja mediul. Tutunul ucide peste 8 milioane de oameni în fiecare an și are un impact semnificativ asupra mediului – de la cultivare, producție, distribuție, consum și post-consum și deșeuri.
Agricultura, prin cultivarea tutunului în 125 de țări are ca rezultat distrugerea anuală a 3,5 milioane de hectare de pământ, contribuind la defrișare și dăunând producției de alimente. Trilioane de mucuri de țigară sunt folosite și aruncate în mediu în fiecare an și reprezintă cea mai comună formă de poluare cu plastic. Mucurile de țigară nu sunt inofensive, deoarece sunt făcute din acetat de celuloză, un material plastic artificial, care durează ani de zile pentru a se degrada.Practic aruncarea mucurilor de țigară înseamnă a arunca un amestec toxic de nicotină, arsen și metale grele în apă, sol și oceane înainte de a se transforma în poluare cu microplastic.
Tutunul ucide peste 8 milioane de oameni în fiecare an și are un impact semnificativ asupra mediului – de la cultivare, producție, distribuție, consum și post-consum și deșeuri.
Filtrele din plastic au fost inventate în anii 1950 ca răspuns la temerile legate de cancerul pulmonar, iar producătorii de tutun au comercializat țigările filtrate ca o opțiune mai sănătoasă. Cu toate acestea, nu s-a dovedit că filtrele pentru țigări oferă beneficii semnificative pentru sănătate și nici nu împiedică oamenii să se confrunte cu povara bolilor legate de fumat.
În Anglia, mucurile de țigară reprezintă 66% din gunoi, deoarece cele 55,92 milioane de țigări consumate în fiecare zi duc la 2.972 de tone de deșeuri în fiecare an, dintre care 1.248 de tone ajung ca gunoi stradal.
Îndepărtarea plasticului din țigări ar putea ajuta la rezolvarea unei părți a problemei, dar daunele cauzate de tutun în fiecare etapă costă încă planeta, iar industria tutunului trebuie trasă la răspundere.
Cu mai bine de un an în urmă, miniștrii din multe țări ale lumii s-au angajat să exploreze obligația producătorilor de tutun să plătească costurile complete de eliminare a deșeurilor din tutun. Ei chiar au descris cum ar putea fi realizat, folosind legislația de mediu. De atunci, alte 1.200 de tone de mucuri de țigară au fost presărate pe străzi și plaje!!! Autoritățile doresc ca fumătorii să renunțe la fumat pentru a-și proteja sănătatea și pentru a-și crește veniturile dar și pentru că, costurile colectetării gunoiului lăsat de fumători sunt emorme. Mucurile de țigară sunt obiectul cel mai aruncat și colectarea lor de pe străzi, parcuri și plaje este costisitoare și consumatoare de timp.
Profesor de Medicină Respiratorie la Imperial College London, președinte al ASH și coautor al unui raport OMS privind impactul asupra mediului global al tutunului, Nick Hopkinson a spus: „Oamenii trebuie să realizeze că fumatul nu numai că ucide fumătorii, ci și că filtrele de la țigări sunt cea mai mare sursă de poluare globală cu plastic. În plus, ele sunt îmbibate în substanțe chimice toxice care dăunează enorm vieții fluviale și marine. Cultivarea și vinderea tutunului provoacă defrișarea, dăunează mediului și contribuie la deficitul de alimente în țările cu venituri mici și medii. Țigările sunt un produs lipsit de etică, care le jefuiește sănătatea fumătorilor și le crește riscul de moarte prematură.”
Mesajul OMS de Ziua Mondială fără Tutun, este ca fumătorii să oprească definitiv fumatul pentru a se proteja pe ei înșiși, comunitățile lor și mediul nostru natural.

Mirela Parker – Compartiment Educație și Promovarea Sănătății al DSP BN

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5