Taina plantelor

Ulei esențial de MELISĂ (Melissa oficinalis)

Prof. dr. Maria Pop
Cunoscută și drept Roiniță, Melisa este o plantă erbacee din familia Mentei. Aceasta are flori albe al căror nectar atrage albinele, motiv pentru care grecii antici au numit-o Melissa ( insemnând albina meliferă). Cu un miros mentolat, dar care aduce și a lămâie, Roinița este o plantă deosebit de utilă, fiind folosită atât în parfumerie și
industria cosmeticelor, în aromaterapie, pentru atragerea albinelor sau în scop decorativ, cât și alimentar și medicinal, în prepararea diverselor ceaiuri și suplimente cu acțiune benefică asupra digestiei și a sistemului nervos. În prezent aceasta este studiată și pentru posibilele efecte împotriva Alzheimer-ului. Uleiul esențial de Melisă este bogat în: citronelal, izogeraniol, acetat de geraniol, acetat de nerol, cariofilen, si oxid de beta-cariofilen. Aceasta este considerată o notă de mijloc uneori de vârf și se combină armonios cu: aromele citrice, Lavanda, Tămâia, Ylang-Ylang-ul, Busuiocul sau Trandafirul.
Contribuie la micșorarea porilor dilatați specifici tenurilor grase; Combate ridurile fine specifice tenurilor mature; Este un foarte bun antiseptic, combate virusurile, bacteriile și ciupercile patogene; Are acțiune sedativă asupra sistemului nervos central; Este calmant al durerilor pre-menstruale, prin proprietățile emenagoge; Stimulează digestia; Îmbunătățește activitatea psihico-mentală și emoțională, protejează memoria.
Uleiul esențial de Melisă/Roiniță se recomandă pentru; combaterea infecțiilor cauzate de stafilococi, streptococi, virusul herpetic și candida, răceli, gripă, eczeme; anxietate, depresie, stres, boala Alzheimer; menstruații dureroase; dispepsie dureroasă digestivă, emotivitate crescută, tulburări de memorie.
Mod de folosire: Extern: 3-5 picături ulei esențial de Melisă în amestec cu 30 ml apă, pentru aromaterapie, odorizarea ambientului. Pentru masaj 3-5 picături dizolvate în ulei vegetal, cu care se masează fruntea și tâmplele în dureri de cap. Pentru inhalații în boli respiratorii se folosesc 2-3 picături dizolvate în apă fierbinte. Ca ingredient se folosește în creme de față, loțiuni pentru păr și corp.
Intern: se utilizează numai sub supravegherea atentă a fitoterapeutului sau farmacistului.
Atenție! Nu se folosește de către femeile însărcinate sau care alăptează și de către copiii care nu au parcurs etapa pubertății.
Deoarece uleiurile esențiale sunt foarte concentrate, se recomandă folosirea diluată și testarea lor pe o porțiune mica de piele înainte de utilizare.
 
Pentru mai multe informaţii cu privire la produsele noastre şi pentru oferte, vă rugăm să accesaţi site-ul: www.hypericumimpex.ro
- Bd.Decebal, Nr.44,Bloc.K2,Parter; telefon:0263701935; mail:[email protected]
- Calea Moldovei Nr.40,incinta Kaufland;
 telefon: 0767688755;  mail:[email protected]
 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5