Taina plantelor

Ulei esențial de MENTĂ (Mentha piperita)

Prof. dr. Maria Pop
Uleiul esențial de Mentă are o acțiune decongestionantă, antiinflamatoare, antivirală, antifungică, antibacteriană, analgezică și revigorantă. Acesta este bogat în mentol, mentonă, mentofuran, 1,8 cineol și limonen, fiind folosit în calmarea durerilor de cap, combaterea senzației de greață, fluidizarea secrețiilor nazale și reducerea senzației de mâncărime(prurit). Alimentar, acesta este regăsit ca agent aromatizant, iar ca supliment alimentar, uleiul de Mentă este deosebit de eficient în ușurarea digestiei (se poate asocia cu uleiul esențial de Cimbru, Anason, Salvie sau Busuioc), calmarea senzațiilor asociate sindromuluiintestinal iritabil (prin relaxarea mușchilor netezi și influențarea microbiotei), limitarea hiperfagiei și reducerea poftei de dulciuri (se poate combina cu uleiul esențial de Scorțișoară sau Cuișoare) la resimțirea gustului mentolat.
În parfumerie și aromaterapie Menta este considerată notă de top, combinându-se armonios cu aromele de : citrice, Lavandă, Tea-tree, Eucalipt, Rozmarin, Ienupăr sau Scorțișoară. Este un tonic și revigorant general; Stimulează digestia și combate diareea; Calmează tensiunile nervoase și mâncărimile la nivelul pielii; Împrospătează aerul și decongestionează mucoasa nazală; Combate greața, voma și răul de călătorie (antiemetic); Reglează fluxul biliar; Stimulează expectorația mucozităților respiratorii; Calmează durerile osteoarticulare, musculare și reumatice.
Uleiul esențial de Mentă se recomandă pentru: dispepsii digestive, indigestie, toxiinfecții alimentare, flatulență, diaree, dischinezie biliară; stres, oboseală, surmenaj, vertij, urticarie, mușcături de insecte; igiena cavității bucale; gripă, bronșită, astm bronșic, tuse; artrită, artroze, reumatism, febră musculară.
Mod de folosire: Extern: 3-5 picături ulei esențial de Mentă în amestec cu 30 ml apă, pentru aromaterapie, odorizarea ambientului. Pentru masaj 3-5 picături dizolvate în ulei vegetal, cu care se masează fruntea și tâmplele în dureri de cap. Pentru inhalații în boli respiratorii se folosesc 2-3 picături dizolvate în apă fierbinte. Ca ingredient se folosește în creme de față, loțiuni pentru păr și corp. Intern: se utilizează numai sub supravegherea atentă a fitoterapeutului sau farmacistului. Atenție! Nu se folosește de către femeile însărcinate sau care alăptează și de către copiii care nu au parcurs etapa pubertății. Deoarece uleiurile esențiale sunt foarte concentrate, se recomandă folosirea diluată și testarea lor pe o porțiune mica de piele înainte de utilizare.
 
Pentru mai multe informaţii cu privire la produsele noastre şi pentru oferte, vă rugăm să accesaţi site-ul: www.hypericumimpex.ro
- Bd.Decebal, Nr.44,Bloc.K2,Parter; telefon:0263701935; mail:[email protected]
- Calea Moldovei Nr.40,incinta Kaufland;
 telefon: 0767688755;  mail:[email protected]

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5