Taina plantelor

Ulei esențial de PORTOCALĂ (Citrus sinensis)

Prof. dr. Maria Pop
Uleiul esențial de portocală-dulce se obține prin presarea la rece a cojii acestui fruct. Deosebit de îndrăgit pentru aroma sa delicioasă, acest ulei are numeroase utilizări, de la aromă alimentară, la ingredient cosmetic și în produse de îngrijire personală, parfumant de cameră sau rufe, ingredient în produsele de curățenie și până la supliment alimetar. Cu o aromă fructată, dulce, care imprimă optimism, calm, și o stare de bine, portocala-dulce este unul dintre cele mai iubite și versatile note de top în parfumerie și aromaterapie. Aceasta se asociază armonios cu bradul sau pinul și cu scorțișoara, aducând aminte de aroma specifică a Crăciunului. De asemenea, poate fi combinată și cu uleiul de: Eucalipt, Coriandru, Tămâie, Ylang-ylang, Santal, Lavandă, Patchouli, Ghimbir, Ienupăr, Mir, Trandafir, Cuișoare sau Nucșoară. În ceea ce privește efectele terapeutice ale uleiului esențial de protocală, acesta se datorează compușilor antioxidanți și antimicrobieni precum: limonenul, mircena, linalool-ul, α-și β pinenul, sabinenul, octanalul sau decanalul. Pe scurt, uleiul de Portocală este un excelent calmant al sistemului nervos, inducând o stare de bine, ridicând moralul și combătând stările de supărare și tristețe. În plus, acesta protejează memoria și îmbunătățește funcțiile cognitive. Folosit extern, acesta ajută la redarea aspectului de prospețime a tenului, are un efect benefic asupra gingiilor, ajută la albirea danturii și la împrospătarea respirației. Ca ingredient în uleiul de masaj, portocala combate spasmele și relaxează musculatura, fiind totodată și un bun antiseptic. Intern, acest ulei are rol diuretic, combătând retențiile de apă și favorizând eliminarea toxinelor, acidul uric sau a sodiului pe cale urinară. Nu în ultimul rând, Uleiul de Portocala-dulce, este și un bun afrodiziac, stimulând libidoul și reducând problemele erectile. Uleiul esențial de Portocală se recomandă pentru: echilibrare emoțională, tulburări nervoase, stres, anxietate, boala Alzheimer; energizarea/tonifierea tenului matur și în tratarea tenului acneic; spasme musculare, tuse, convulsii, crampe musculare, diaree; cuperoză, eczeme; gută, edeme, detoxifiere; impotență.
Mod de folosire: Extern: 3-5 picături ulei esențial de Portocală în amestec cu 30 ml apă, pentru aromaterapie, odorizarea ambientului.
Pentru masaj 3-5 picături dizolvate în ulei vegetal, cu care se masează fruntea și tâmplele în dureri de cap. Pentru inhalații în boli respiratorii se folosesc 2-3 picături dizolvate în apă fierbinte. Ca ingredient se folosește în creme de față, loțiuni pentru păr și corp.
Intern: se utilizează numai sub supravegherea atentă a fitoterapeutului sau farmacistului. Atenție! Nu se folosește de către femeile însărcinate sau care alăptează și de către copii sub 3 ani. Deoarece furanocumarinele prezente in coaja citricelor cresc sensibilitatea pielii la acțiunea razelor solare, după utilizarea cutanată, în special atunci când este folosit nediluat sau în
concentrații mari, se recomandă evitarea expunerii la soare pentru a scădea riscul de fitofotodermatită (iritații și arsuri solare).
 
Pentru mai multe informaţii cu privire la produsele noastre şi pentru oferte, vă rugăm să accesaţi site-ul: www.hypericumimpex.ro
- Bd.Decebal, Nr.44,Bloc.K2,Parter; telefon:0263701935; mail:[email protected]
- Calea Moldovei Nr.40,incinta Kaufland;
 telefon: 0767688755;  mail:[email protected]

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5