UN ADEVĂRAT REGAL PENTRU MELOMANII BISTRIŢENI

Duminică seara, în eleganta sală de la Sinagogă, a Centrului Multicultural din Bistriţa, a avut loc un concert simfonic extraordinar, susţinut de orchestra "Camerata Romanica", sub bagheta lui Sabin Păutza (compozitor român stabilit în 1984 în SUA), având ca solişti pe Ildiko Line Banyai (Ungaria), Mirela Capata la vioară şi Diana Szoke (Ungaria) la pian.

Concertul a fost dedicat memoriei marelui violonist român Ştefan Ruha, (n. 17 august 1931, Carei - d. 29 septembrie 1994, Cluj-Napoca), dirijor şi profesor universitar, distins cu titlul de Artist emerit (1964), Cetăţean de onoare al municipiului Carei (1997), laureat al primului Festivalului Internaţional George Enescu (1958), al festivalurilor Ceaikovski (Moscova), Jacque Thibaut (Paris), precum şi al Premiului Consiliului Judeţean Satu Mare pentru 50 de ani de activitate concertistică.

În programul amplu prezentat la început, de Gavril Ţărmure, preşedintele Societăţii de Concerte Bistriţa, au fost cuprinse lucrări compuse de A. Vivaldi (Concertul L Estro Armonico, op.3, nr. 8 în la minor), C. Franck (Sonata pentru vioară şi pian), B. Bartok (Rapsodia I-a pentru vioară şi pian), B. Bartok - S. Pautza (6 dansuri româneşti), S. Pautza (Elegie pentru vioară şi orchestra de coarde „în memoriam Ştefan Ruha”).

Dacă muzica lui Vivaldi, Franck şi Bartok, este mult mai cunoscută şi apreciată de melomani, la concertul de duminică seara, sala Sinagogii din Bistriţa a răsunat şi de o muzică nouă, de excepţie, compusă de Sabin Pautza, unul dintre cei mai titraţi şi carismatici compozitori şi dirijori români, de talie mondială. De înalt nivel a fost interpretarea soliştilor Ildiko Line Banyai, Mirela Capata şi Diana Szoke, precum şi a tinerilor instrumentişti ai orchestrei "Camerata Romanica", care au contribuit la un admirabil concert, un adevărat regal pentru melomanii bistriţeni.

Vor urma, cu siguranţă şi alte concerte simfonice, organizate de "Societatea de Concerte", care sunt cuprinse în Programul de Stagiune muzicală 2009, susţinut de Primăria şi Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa – Năsăud.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5