Clopotele bat

Un an de doliu la Biserica Evanghelică

Astăzi se împlineşte un an de când cel mai cumplit incendiu din ultima sută de ani i-a lăsat pe bistriţeni fără cuvinte într-o mare de lacrimi. În jurul orei 19.40, Bistriţa, România, dar şi confraţii noştri de pe tot mapamondul, care iubesc patrimoniul cultural, a rămas încremenită când a văzut că cel mai înalt turn din Transilvania, care are peste 75 metri, a ars ca o torţă. Totul a pornit de la un foc pus de trei copii (conform cercetărilor poliţiei), care s-a extins la schelele de lemn care au ars precum paiele. Acest foc, în jurul căruia încă planează un mister, a fost stins foarte greu de 12 echipaje de pompieri din Bistriţa-Năsăud, Cluj şi Mureş. Turnul a fost devastat, cele două clopote, vechi de sute de ani, s-au topit, ceasul după care bistriţenii se ghidau de sute de ani a încremenit. Vestea a venit ca un blestem peste Bistriţa, locuitorii municipiului adunându-se şi asistând, fără putere, la nenorocire. Focul Bisericii Evanghelice a marcat atât de tare pe cei care-şi iubesc simbolurile încât la doar o săptămână conducerea locală, la alegerile ce au avut loc, a avut de suferit. Deşi în acea săptămână era campanie electorală şi toţi se băteau cu cărămida în piept că vor ajuta la reconstrucţia turnului, la un an acesta încă mai este în doliu. Biserica este descoperită, o altă schelă, de această dată din metal, străjuie turnul în aşteptarea „gătirii” acestuia spre bucuria bistriţenilor. S-au demarat campanii de adunare de fonduri, s-au făcut teledoane, însă sumele adunate par a fi un mister din moment ce ele încă n-au fost comunicate presei. Ceea ce ştim este că în conturile deschise de Primăria Bistriţa şi Biserica Evanghelică s-au adunat 4.002.051, 71 lei şi 156.517,69 euro din care, pentru investiţiile de până acum s-au plătit 1.552.799, 48 lei şi 145.770 euro.

Cel mai mare spectacol dedicat Bisericii Evanghelice a avut loc în vara anului trecut, când în Centrul istoric au fost prezenţi Maia Morgenstein, Ioan Haiduc şi Costel Busuioc. Şi Florin Piersic şi-a arătat disponibilitatea de a veni, în curând, să joace gratuit pentru această cauză nobilă.

Astăzi, preotul paroh Johann Dieter Kraus şi primarul Ovidiu Creţu roagă toate bisericile, indiferent de cult, ca la ora 19.40 să bată clopotele în semn de solidaritate cu suferinţa prin care a trecut cultul evanghelic. Tot astăzi este programat un concert susţinut de coralele „Andrei Mureşanu”, condusă de Cornel Pop, şi „Osana” a Protopopiatului Bistriţa. Este un an de când bistriţenii şi-au pierdut cel mai important simbol pentru reconstrucţia căruia suntem cu toţii responsabili. Pentru că, fără repere, ne pierdem identitate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5