Un eveniment internaţional ştiinţific

Între 17-19 septembrie 2008, s-a desfăşurat, la Bucureşti, sub egida Academiei Române şi a Ministerului de Externe, conferinţa: „Diaspora în cercetarea ştiinţifică românească”. La conferinţă au fost invitaţi români şi iubitori ai României din toată lumea, care activează în domeniul ştiinţelor. Buna noastră colaboratoare, dr. dr. Ana Tătaru, a fost invitată să prezinte o comunicare. Aceasta s-a intitulat: „Să ne respectăm limba”.

Motoul comunicării a fost un vers dintr-un cântec bătrânesc: „Graiul vechi să-l apărăm, căci pe-ascuns duşmanii caută să ni-l fure, să ni-l vândă”. Este un subiect pe care l-a tratat şi acum 22 de ani într-un articol publicat în trei numere consecutive ale revistei: Convergenţe româneşti” de la Londra, subiect care a rămas actual şi acum.

Rezultatul conferinţei a fost pozitiv, prin colaborarea numeroşilor oameni de ştiinţă din diaspora. Lucrările conferinţei s-au încheiat în mod festiv cu o plenară la Casa Poporului şi apoi cu un program select la Ateneul Român.

În cadrul acestui program au fost acordate 6 diplome de merit ale Academiei Române. Între cei aleşi s-a numărat şi dr. dr. Ana Tătaru. Meritele domniei sale în domeniul ştiinţei şi mai ales al limbii române au fost de decenii recunoscute în străinătate (cf. cele 5 volume ale cărţii: „Prezentă la datorie, dovezi ale faptelor unei românce”). Chiar tardiv, aprecierea muncii ei de către Academia Română – pentru că înainte nu era posibilă, doamna profesoară fiind refugiată- constituie un meritat eveniment în viaţa octogenarei dr. dr. Ana Tătaru.

Redacţia noastră şi presupunem şi mulţi cetăţeni ai Bistriţei, oraş al cărui cetăţean de onoare este domnia sa, o felicită călduros.

"R"

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5