UN NĂSĂUDEAN, SECRETAR AL ADUNĂRII DE LA ALBA IULIA-LAURENŢIU OANEA

Absolventul Liceului Grăniceresc din Năsăud, a intrat cu forţe noi pe scena istoriei, făcând cărare prin Carpaţi la risc, spre a ajunge la Iaşi, unde se aflau încă  din octombrie 1918, organele centrale politice ale României. Amănunte despre faptele lui de eroism  sunt redate de istoricul-scriitor, fiu al judeţului nostru, Vasile Netea, care a spus: „primul emisar trimis la Iaşi, în urma unei  consfătuiri avute cu cărturarii ardeleni, Al. Vaida-Voievod  şi Teodor Mihali, fruntaşi  români de la Dej, a fost avocatul Laurenţiu Oanea de la Năsăud.”

El a străbătut drumul spre Vatra Dornei, ajungând în capitala Moldovei chiar în ziua  demiterii lui Marghiloman. Năsăudeanul a fost primit la Iaşi de generalii Coandă şi Prezan şi de I.C. Brătianu, cărora le-a prezentat  dorinţa patrioţilor transilvăneni de a convoca adunarea de la Alba Iulia şi despre necesitatea ca armata română să fie gata pentru a trece Carpaţii, pentru a preîntâmpina eventualele tulburări  provocate de elementele maghiare şoviniste, ostile unirii.

La înapoiere, emisarul Oanea, a adus cu sine o scrisoare - document istoric,  de la Brătianu pentru Mihali, cu ideile politice exprimate şi calea de urmat  în perioada următoare.

Revoluţionarii năsăudeni au apreciat misiunea secretă a avocatului peste munţi  şi l-au ales  în grupul celor şapte deputaţi ai cercului lor spre a-i reprezenta la Marea Adunare Naţională de la Alba-Iulia, făcând parte din cei 1228 de reprezentanţi  din Transilvania şi Banat în  marele for al naţiunii române.

Prezenţa avocatului năsăudean la Marea Adunare este evidentă încă din primele momente, când preşedintele  Consiliului Naţional Central Român, Ştefan Cicio-Pop, declară, începând cu ora 10, deschiderea lucrărilor forului reprezentativ, numindu-i ca notari ad-hoc, pe dr. Laurenţiu Oanea  şi dr. Sever Miclea.

S-a trecut la formarea biroului  Adunării pentru  lucrările ce aveau să consfinţească Unirea cu Ţara, înfăptuind visul şi fapta Viteazului Domn, Mihai,  ce s-a jertfit pentru Unitatea Naţională. Biroul a fost compus din: George Pop de Băseşti, preşedinte, copreşedinţi, vicepreşedinţi şi secretari: Alexandru Fodor, Sever Miclea, Laurenţiu Oanea, Caius Brediceanu, Silviu Dragomir, Victor Deleu, Iosif Ciser, Ionel Pop, Gheorghe Crişan.

Pe actul Unirii de la Alba Iulia, dus la Bucureşti de delegaţia Marelui Sfat Naţional Român, formată  din Vasile  Goldiş, Al. Vaida –Voievod, Miron Cristea şi Iuliu Hossu, la care s-a mai adăugat în Bucureşti şi Caius Brediceanu şi Mihai Popovici, şi predat regelui Ferdinand I, în 14 decembrie 1918, act semnat de preşedintele George Pop de Băseşti şi de năsăudeanul Laurenţiu Oanea în calitate de notar.

Cu îndreptăţită mândrie, în presa vremii, Laurenţiu Oanea spune: „Eu sunt mândru şi astăzi că am avut fericirea să fiu ales, pe lângă alţii, secretar-notar al acestei istorice adunări”.

.

Comentarii

19/03/18 12:58

Tovarășe Mititean!
Văd că ați trecut de pe tarlaua proletcultismului pe tarlaua istoriei. Lăsați istoricii să se ocupe de domeniul lor. Dacă aveați cât de cât bun simț, trebuia să menționați că în Sângeorz-Băi s-a născut dr. Laurențiu Oanea. În primul rând lăsați sângeorzenii să facă lucrul acesta. Și să știți că l-au făcut și-l fac în continuare.
PS
Un istoric care se respectă menționează sursele!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]